Τα νέα iPhone είναι εδώ. Μάθε περισσότερα προτού επιλέξεις το δικό σου

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Πιστή στο ραντεβού της για άλλη μια χρονιά η Apple διέθεσε στην αγορά το νεότερο iPhone. Για την ακρίβεια φέτος η εταιρία με έδρα το Cupertino της Αμερικής, κυκλοφόρησε τέσσερα μοντέλα του νέου iPhone 13.

Συγκεκριμένα τα νέα μοντέλα ξεκινούν με το iPhone 13 mini, συνεχίζουν με το iPhone 13 και καταλήγουν στη σειρά Pro με τα 13 Pro και 13 Pro Max.

Όπως προδίδει και το όνομα τους, τα Pro μοντέλα απευθύνονται στους χρήστες που δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο ενώ η Max εκδοχή διαθέτει ακόμα περισσότερα.

Το mini μοντέλο είναι μια σχετικά νέα αγορά για την Apple την οποία εξερευνά τα τελευταία χρόνια αφού φαίνεται πως υπάρχει κοινό που θέλει την ίδια δυνατή συσκευή αλλά σε μικρό μέγεθος.

Τέλος το iPhone 13 είναι το κινητό που απευθύνεται στους περισσότερους χρήστες μιας και κάνει χρήση όλων των προηγμένων τεχνολογιών που έχει αναπτύξει η Apple αλλά αφήνει έξω μερικά χαρακτηριστικά που ανήκουν στο φάσμα των εξεζητημένων τεχνολογιών.

 

iPhone 13 & iPhone 13 mini

Τα iPhone 13 και iPhone 13 mini ανήκουν στην ίδια κατηγορία, διαθέτουν και τα δυο τις ίδιες αλλαγές σε σχέση με τους προκατόχους τους. Η αρχική έκδοση προφέρει στα κινητά 128GB αποθηκευτικού χώρου ενώ όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο οι χρωματικές επιλογές είναι περισσότερες και πιο έντονες στα βασικά μοντέλα iPhone. Έτσι φέτος έρχονται σε πέντε χρώματα με τη νέα προθήκη να είναι το απαλό μωβ. Σημαντική αναβάθμιση όμως δεν είναι το χρώμα ή το αρχικό μέγεθος της συσκευής αλλά οι κάμερες.

Τα iPhone 13 και 13 mini φέρουν ένα σύστημα διπλών καμερών τόσο προηγμένο που κάνει εντυπωσιακό το γεγονός ότι μπόρεσαν να χωρέσουν και οι δυο σε ένα τόσο μικρό σώμα όπως αυτό που χρησιμοποιεί το iPhone 13 mini. Για να χωρέσουν τις νέες κάμερες, οι σχεδιαστές της εταιρίας χρειάστηκε να τις τοποθετήσουν σε διαγώνια διάταξη έναντι της κάθετης που χρησιμοποιούσε το iPhone 12 και είναι ένα από τα δυο εξωτερικά χαρακτηριστικά που προδίδουν ότι πρόκειται για τη νέα συσκευή της Apple. Το άλλο εξωτερικό χαρακτηριστικό που διαφέρει σε σχέση με το iPhone 12 είναι το notch, δηλαδή η μαύρη μπάρα στο πάνω μέρος της συσκευής η οποία είναι πλέον 20% μικρότερη, παραχωρώντας έτσι χώρο για περισσότερη οθόνη.

Όσον αφορά την οθόνη, αυτό είναι και το μόνο χαρακτηριστικό στο οποίο διαφέρουν μεταξύ τους τα iPhone 13 και iPhone 13 mini αφού έρχονται με 6,1″ και 5,4″ ίντσες οθόνη αντίστοιχα. Αναβάθμιση έχουν δεχτεί όμως και οι δύο οθόνες όσον αφορά τον φωτισμό τους αφού πλέον φτάνουν τα 800 nits μια αύξηση δηλαδή κατά 28% σε σχέση με πέρυσι κάτι που θα κάνει τη συσκευή πιο ευανάγνωστη κάτω από τον ήλιο. Η νέα οθόνη θα κάνει τη λήψη φωτογραφιών ακόμα πιο εύκολη αφού το νέο σύστημα καμερών διαθέτει, μεγαλύτερο σένσορα ο οποίος μπορεί και αιχμαλωτίζει περισσότερο φως για καλύτερη ανάλυση στις φωτογραφίες ενώ διαθέτει και σταθεροποιητή (stabilization).

Με ένα εξελιγμένο σύστημα καμερών σαν και αυτό του iPhone 13 η Apple μπόρεσε να φέρει κάτι από τις Χολιγουντιανές παραγωγές στην παλάμη κάθε χρήστη και αυτό είναι το νέο cinematic mode. Στη λειτουργία αυτή το κινητό μπορεί να αλλάξει την εστίαση μεταξύ δυο αντικειμένων που βρίσκονται σε απόσταση το ένα με το άλλο κάνοντας τη σκηνή πιο δραματική. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να αλλάξει το focus του βίντεο ακόμα και μετά την καταγραφή του χρησιμοποιώντας την λειτουργία επεξεργασίας. Τέλος, η μπαταρία αποδίδει καλύτερα αφού ο νέος Α15 Bionic επεξεργαστής μπορεί και διαχειρίζεται καλύτερα τις λειτουργίες του κινητού προφέροντας 2,5 ώρες περισσότερη χρήση στο iPhone 13 και 1,5 ώρα περισσότερη χρήση στο iPhone 13 mini σε σχέση με τους προκατόχους τους.

iPhone 13 Pro & iPhone 13 Pro Max

Εδώ είναι που η Apple έβαλε όλο της το ταλέντο και την τεχνογνωσία για να δημιουργήσει μια συσκευή την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και επαγγελματίες στη δουλειά τους. Τα iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max φέρνουν σημαντικές αλλαγές σε οθόνη, κάμερες, μπαταρίες κ.α. και κάνουν τη κυκλοφορία τους μια από τις πιο αναβαθμισμένες συσκευές που διέθεσε ποτέ η εταιρία.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των iPhone 13 Pro είναι οι κάμερες. Το τριπλό σύστημα καμερών είναι ακόμα πιο προηγμένο από τα περσινά μοντέλα και δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους του να βγάλουν φωτογραφίες macro με 3x zoom έναντι του 2,5x, ανεβάζει την ανάλυση και προσθέτει νυχτερινή λήψη στον υπερευρυγώνιο φακό δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σε αριθμούς η Apple μεταφράζει τις νέες κάμερες ως εξής, η ευρυγώνια κάμερα μπορεί να αιχμαλωτίσει έως και 2,2 φορές περισσότερο φως ενώ η υπερευρυγώνια κάμερα έως και 98% περισσότερο φως με το νέο μεγαλύτερο διάφραγμα. Πλέον η λειτουργία νυχτερινής λήψης είναι διαθέσιμη σε κάθε κάμερα.

Η λειτουργία κινηματογράφου είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή στα iPhone 13 Pro. Ο χρήστης μπορεί να εστιάσει σε δυο αντικείμενα και το iPhone θα κάνει τη μετάβαση της εστίασης από το ένα αντικείμενο στο άλλο προσφέροντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που δίνει έμφαση στη σκηνή και ανεβάζει το επίπεδο παραγωγής.

Τα παραπάνω επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα του συστήματος καμερών που διαθέτει το iPhone 13 Pro. Πιο συγκεκριμένα οι τρεις κάμερες έχουν τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια ευρυγώνια βασική κάμερα με 26 mm εστιακό μήκος, pixels 1,9 mm, διάφραγμα ƒ/1,5 100% τεχνολογία Focus Pixels, φακός 7 στοιχείων και OIS με τεχνολογία sensor shift, μια υπερευρυγώνια κάμερα που διαθέτει 13 mm εστιακό μήκος, διάφραγμα ƒ/1,8 γρηγορότερο αισθητήρα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, Focus Pixels και φακό 6 στοιχείων ενώ τέλος ο τηλεφακός φέρει 77 mm εστιακό μήκος, οπτικό ζουμ 3x, διάφραγμα ƒ/2,8, Focus Pixels, φακό 6 στοιχείων και OIS.

Τα νέα χαρακτηριστικά όμως δεν σταματούν εδώ. Η αναβαθμίσεις συνεχίζονται σε κάθε κομμάτι των iPhone 13 Pro και η οθόνη έχει σειρά. Φέτος η Apple επέλεξε να κάνει μια αλλαγή που πολλοί χρήστες ζητούσαν, ενσωμάτωσε για πρώτη φορά μεγαλύτερους ρυθμούς ανανέωσης της οθόνης και είναι ένα χαρακτηριστικό που φύλαξε μόνο για τα Pro μοντέλα. Έτσι η ανανέωση της οθόνης ανεβαίνει από τα 60Hz στα 120 προφέροντας μια πιο ικανοποιητική οπτική εμπειρία και μια πιο άμεση ανταπόκριση της εικόνας στις διάφορες κινήσεις του χρήστη. Όχι μόνο αυτό αλλά η ProMotion τεχνολογία επιτρέπει την αυξομείωση του ρυθμού ανανέωσης μόνο όταν το κινητό το κρίνει σκόπιμο εξοικονομώντας έτσι μπαταρία.

Στα της οθόνης μια ακόμα σημαντική αλλαγή έρχεται υπό τη μορφή της μέγιστης φωτεινότητας, η οποία πλέον φτάνει τα 1200 nits κάνοντας τη ακόμα πιο ευανάγνωστη κάτω από τον ήλιο ενώ και το Pro μοντέλο διαθέτει και αυτό μικρότερο notch απελευθερώνοντας έτσι κομμάτι της οθόνης.

Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί με κανέναν άλλο επεξεργαστή παρά μόνο με τον A15 Bionic που προφέρει ταχύτητες φόρτωσης στα γραφικά έως και 50% γρηγορότερα απο το περσινό μοντέλο. Οι πέντε πυρήνες που διαθέτει ανεβάζουν σημαντικά τις επιδόσεις ενώ το Neural Engine κάνει μέχρι και 15,8 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο. Φυσικά όλη αυτή η ισχνής φέρνει ως αποτέλεσμα και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας αφού ο επεξεργαστής μπορεί και διαχειρίζεται πολύ πιο αποτελεσματικά τις διεργασίες του κινητού. Συγκεκριμένα το iPhone 13 Pro μπορεί και αντέχει 1,5 ώρα περισσότερο σε σχέση με το 12 Pro ενώ το 13 Pro Max αντέχει 2,5 ώρες περισσότερο σε σχέση με το 12 Pro Max.

Τέλος, για πρώτη φορά η Apple φέρνει στα κινητά της τηλέφωνα την επιλογή ο αποθηκευτικός χώρος να φτάσει μέχρι και το 1ΤΒ, ιδανικό για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το iPhone 13 Pro για να τραβάνε βίντεο μεγάλης διάρκειας.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone13 Pro Max.

Μπορείς να δεις ακόμη