Τα οφέλη της ηλεκτρικής κουβέρτας

Η ηλεκτρική κουβέρτα είναι μία ηλεκτρική συσκευή που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να προθερμάνεις το κρεβάτι σου και να το διατηρήσεις ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου. Η θερμότητα που εκλύεται από αυτήν, απομακρύνει την υγρασία από το στρώμα και τα σεντόνια, εξασφαλίζοντάς σου έναν ήρεμο και γλυκό ύπνο. Ωστόσο, για να μπορέσεις να κατανοήσεις πλήρως τα οφέλη της, θα πρέπει πρώτα να μάθεις πώς ακριβώς λειτουργεί.

Αρχικά, να τονίσουμε πως ο όρος «ηλεκτρική κουβέρτα» περιγράφει δύο διακριτές κατηγορίες προϊόντων και αυτές είναι: η ηλεκτρική κουβέρτα και η ηλεκτρική υποκουβέρτα (ή αλλιώς ηλεκτρικό υπόστρωμα). Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η πρώτη χρησιμοποιείται σαν κάλυμμα, όπως μία τυπική κουβέρτα, ενώ το ηλεκτρικό υπόστρωμα τοποθετείται κάτω από το κατωσέντονο, όπως δηλαδή ένα τυπικό υπόστρωμα. Παρ’ όλα αυτά, ο όρος «ηλεκτρική κουβέρτα» χρησιμοποιείται και στις δύο κατηγορίες, αφού μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά.

Το εσωτερικό της ηλεκτρικής κουβέρτας αποτελείται από λεπτά μονωμένα ηλεκτρικά καλώδια (αντιστάσεις), τα οποία ζεσταίνονται καθώς τροφοδοτούνται με ηλεκτρική τάση. Η μόνωση σε προστατεύει από κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Ανάμεσα στην κουβέρτα και στην παροχή ρεύματος παρεμβάλλεται χειριστήριο, στο οποίο υπάρχει ενσωματωμένος ροοστάτης που ρυθμίζει την ένταση της θέρμανσης, σε δύο ή τρία επίπεδα.

 

Ζεστός και άνετος ύπνος

Με μια ηλεκτρική κουβέρτα ξεχνάς το σοκ που προκαλεί το παγωμένο κρεβάτι. Φαντάσου πόσο σημαντικό είναι να ξαπλώνεις μετά από μία εξοντωτική μέρα στο κρεβάτι σου και αυτό να είναι ήδη ζεστό! Φυσικά, η χρήση της έχει κι άλλες θετικές επιδράσεις στην υγεία, αφού μειώνει τους μυϊκούς πόνους και τους πόνους στις αρθρώσεις, ελαχιστοποιεί τις αλλεργίες που μπορεί να προκληθούν από την υγρασία, ενώ βοηθάει στην ταχύτερη χαλάρωση και στον πιο γρήγορο και ξεκούραστο ύπνο.

 

 

Εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος

Με τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς δεν χρειάζεται να καταναλωθεί ενέργεια για να θερμανθεί ο περιβάλλοντας χώρος. Επιπρόσθετα, η κατανάλωσή της είναι εξαιρετικά χαμηλή και οικονομικότερη από κάθε άλλο μέσο θέρμανσης. Ενδεικτικά, μία ενεργειακά αποδοτική ημίδιπλη ηλεκτρική κουβέρτα είναι η Imetec 80435 Relaxy.

 

Ευελιξία στη ρύθμιση θερμοκρασίας

Όλες οι ηλεκτρικές κουβέρτες διαθέτουν τουλάχιστον δύο διαφορετικές ρυθμίσεις θερμοκρασίας. Η ελάχιστη παραγόμενη θερμοκρασία συνήθως είναι περίπου 18-25°C, ενώ η μέση μέγιστη είναι περίπου 48°C (η υψηλότερη είναι 56°C).

Η θερμοκρασία που αναπτύσσει η ηλεκτρική κουβέρτα εξαρτάται κυρίως από το βάρος των κλινοσκεπασμάτων που χρησιμοποιούνται. Αυτό που ισχύει για τις περισσότερες ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ότι όσο πιο βαριά καλύπτονται, τόσο περισσότερο αποδίδουν. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού υποστρώματος και ειδικά αν η επένδυση είναι από πολυεστέρα, χρησιμοποίησε ένα χοντρό κατωσέντονο, τόσο για να έχεις καλύτερη αίσθηση όσο και για να την προστατεύσεις από την φθορά της τριβής.

Η θερμοκρασία που επιλέγει ο καθένας είναι εντελώς υποκειμενική. Γενικά προτείνεται να ενεργοποιείς την ηλεκτρική κουβέρτα στην ανώτερη σκάλα λίγες ώρες προτού πέσεις για ύπνο, ώστε να αποθηκευτεί η ζέστη στο στρώμα και τα σκεπάσματα, ενώ, πριν πέσεις για ύπνο μπορείς είτε να την απενεργοποιήσεις ή να την ρυθμίσεις στο χαμηλότερο επίπεδο θερμοκρασίας, ανάλογα με την προτίμηση σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη