Τα οφέλη των μεγάλων οικιακών συσκευών

Υπάρχουν οι οικιακές συσκευές, υπάρχουν και οι… μεγάλες οικιακές συσκευές. Η πιο προφανής διαφορά μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών είναι οι διαστάσεις/μέγεθος. Ωστόσο, οι μεγάλες οικιακές συσκευές όπως το ψυγείο ντουλάπα, ο φούρνος, πλυντήριο ρούχων κ.λπ., διαφέρουν σε πολλά περισσότερα από τις πιο “compact” συσκευές. Παρακάτω θα δούμε γιατί αξίζει να επενδύσει κανείς σε οικιακές συσκευές μεγέθους ΧΧL.

 

Ψυγείο 

Το ψυγείο είναι η πιο απαραίτητη συσκευή για την κουζίνα. Χάρη στην τεράστια γκάμα μοντέλων, ακόμα και η πιο μικρή κουζίνα μπορεί να έχει ένα ψυγείο που καλύπτει τις ανάγκες μίας οικογένειας.

Μάλιστα, όλα αυτά τα μοντέλα δεν διεκδικούν την επιλογή σου μόνο με βάση τη χωρητικότητα ή την εργονομία τους, αλλά και με τις διάφορες λειτουργίες τους που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά σου. Για παράδειγμα, στην αγορά υπάρχουν σήμερα ακόμη και «έξυπνα» ψυγεία, τα οποία σε ειδοποιούν στο κινητό σου, ακόμα και αν για οποιονδήποτε λόγο αρχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους.

Για παράδειγμα, τα ψυγεία ντουλάπες και Side by Side διαθέτουν μεγάλη χωρητικότητα, ενώ οι θάλαμοι συντήρησης και κατάψυξης βρίσκονται δίπλα ο ένας στον άλλο, με συνέπεια να είναι εξίσου εύκολη η πρόσβαση και στους δύο. Αν και είναι μεγαλύτερα από τα συμβατικά ψυγεία, οι πόρτες τους έχουν μικρότερο μήκος, που σημαίνει πως χρειάζονται λιγότερο ελεύθερο χώρο γύρω τους. Τα ψυγεία ντουλάπες και Side by Side είναι ιδανικά για μία μεγάλη οικογένεια, αφού μπορεί να «φιλοξενήσουν» μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ώστε τα ράφια να είναι πάντα γεμάτα και να μη χρειάζεται να ψωνίζεις πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα.

 

Φούρνος

Δεν είναι τυχαίο που ο φούρνος βρίσκεται στην «καρδιά» της κουζίνας. Εκεί γίνονται τα περισσότερα μαγειρέματα ενός νοικοκυριού, εκεί ετοιμάζεις τις καλύτερες δημιουργίες σου για να ευχαριστήσεις τους φίλους και τους αγαπημένους σου.

Ένας μεγάλος κι ευρύχωρος φούρνος σού προσφέρει περισσότερο χώρο για να ετοιμάσεις δύο ή και παραπάνω φαγητά και μάλιστα, σε ορισμένα μοντέλα, μπορείς ακόμα και να επιλέξεις διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος για τον καθένα. Επομένως έχεις μεγαλύτερη ευελιξία κι άνεση, όχι μόνο κατά το μαγείρεμα, αλλά και για να οργανώσεις καλύτερα την καθημερινότητά σου.

Ειδικά όταν τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα έρχονται με έξυπνες λειτουργίες και συνδεσιμότητα Wi-Fi για να τα ελέγχεις απομακρυσμένα από το κινητό σου, ενώ είναι «φορτωμένα» με μια πληθώρα συνταγών και έτοιμων προγραμμάτων για να μαγειρεύεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου, χωρίς να αγχώνεσαι για την προετοιμασία ή και τον τρόπο μαγειρέματος. Ανάλογα τη συνταγή, μένει μονάχα να πατήσεις το κατάλληλο κουμπί κι ο φούρνος θα ρυθμίσει τη διάρκεια και τη θερμοκρασία μαγειρέματος για λογαριασμό σου.

Και δεν είναι απαραίτητο να έχει κανείς μια μεγάλη, ευρύχωρη κουζίνα για να απολαύσει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα. Οι εντοιχιζόμενοι φούρνοι είναι σχεδιασμένοι για να ταιριάζουν σε μικρότερους χώρους και είναι γενικά στενότεροι και μικρότεροι από τις αυτόνομες συσκευές. Ένας εντοιχιζόμενος φούρνος μπορεί να τοποθετηθεί στο ύψος των ματιών ώστε να είναι εύκολος ο έλεγχος μαγειρέματος. Έτσι δεν καταπονούνται η μέση και τα γόνατα καθώς δεν χρειάζεται να σκύβεις για να τοποθετήσεις ή να βγάλεις το φαγητό από τον φούρνο.

 

Εστίες

Οι σύγχρονες μαγειρικές εστίες είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκολίες στην κουζίνα. Είναι η συσκευή που σου επιτρέπει να αφήσεις ελεύθερη τη δημιουργικότητά σου και να ζήσεις μοναδικές στιγμές μαγειρικής. Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές εύκολες στο καθάρισμα και γρήγορα θερμαινόμενες, όπως είναι οι επαγωγικές – κεραμικές εστίες. Αλλά και μεγάλες και ισχυρές εστίες αερίου. Εσύ θα επιλέξεις ποια είναι η κατάλληλη για εσένα βάσει των αναγκών σου και τη διαρρύθμιση της κουζίνας σου.

Εάν η μαγειρική είναι το «φόρτε» σου ή και μαγειρεύεις καθημερινά μεγάλες ποσότητες φαγητού, τότε σίγουρα θα χρειαστείς μία μεγάλη εστία. Οι μεγάλες εστίες διαθέτουν περισσότερα «μάτια» ή ζώνες μαγειρέματος και είναι ιδανικές για ένα πολυμελές νοικοκυριό ή ακόμη κι αν καλείς συχνά κόσμο για φαγητό.

Ο τύπος εστίας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που μαγειρεύεις. Στις επαγωγικές εστίες, η επιφάνεια μαγειρέματος θερμαίνεται μόνο κάτω από το σκεύος χρησιμοποιώντας λιγότερη από τη μισή ενέργεια σε σχέση με τις τυπικές εστίες. Το μαγείρεμα σε επαγωγική εστία παρέχει βελτιωμένη θερμική απόδοση και πιο ελεγχόμενη θέρμανση σε σχέση με το μαγείρεμα με θερμική αγωγιμότητα που χρησιμοποιείται στις εμαγιέ εστίες. Προσφέρουν τέλεια εφαρμογή των μαγειρικών σκευών έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικά μεγέθη ζωνών, ώστε να ταιριάξεις αυτή που ταιριάζει στο μαγειρικός σου σκεύος. Έτσι μπορείς να χρησιμοποιείς στην εστία σκεύη κάθε σχήματος και μεγέθους. Μάλιστα, πολλά μοντέλα διαθέτουν επιπρόσθετες μεγάλες επεκτάσιμες ζώνες, για να τοποθετήσεις ακόμα και γάστρα.

Οι εστίες αερίου είναι ιδανική επιλογή για μαγείρεμα στο τηγάνι και ιδιαίτερα για συνταγές που μαγειρεύονται σε τηγάνι wok. Φυσικά, υπάρχει κι η επιλογή να συνδυάσεις αέριο με ρεύμα, επιλέγοντας μεικτές εστίες ή ακόμη καλύτερα, εστίες Domino. Οι τελευταίες, σού επιτρέπουν να συνδυάσεις διάφορους τύπους εστιών ή άλλων συσκευών -όπως π.χ. ηλεκτρικό γκριλ- για να συνθέσεις τις δικές σου ζώνες μαγειρέματος που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδυάσεις μία διπλή επαγωγική εστία με εστίες αερίου και ηλεκτρική γκριλιέρα.

 

Απορροφητήρας

Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στις κλασικές κουζίνες, ο απορροφητήρας μετατρέπεται σε σημαντικό και καθοριστικό στοιχείο για την κουζίνα. Εάν έχεις μικρή κουζίνα, έχεις ανάγκη από χώρο. Επομένως, θα επιλέξεις απορροφητήρα ενσωματωμένο στο έπιπλο, ο οποίος θα σου επιτρέψει να έχεις επιπλέον ράφια και θα προσδώσει αίσθηση συνοχής στην κουζίνα σου. Εάν, ωστόσο, σου αρέσει η ιδέα ενός απορροφητήρα υψηλής αισθητικής, θα έχεις ένα αισθητικά άψογο αποτέλεσμα, ακόμη κι αν πρέπει να θυσιάσεις λίγο χώρο. Για μεγαλύτερη κουζίνα, μπορείς να τοποθετήσεις ένα διακοσμητικό απορροφητήρα νησίδα. Διαθέτει τηλεσκοπικούς αεραγωγούς για διάφορα ύψη και τοποθετείται στην οροφή από την κουζίνα τύπου νησίδα.

Η ιδανική λύση για εστίες που είναι τοποθετημένοι δίπλα στον τοίχο είναι οι κάθετοι η διαγώνιοι απορροφητήρες τοποθετημένοι στον τοίχο. Ανεξάρτητα τον τύπο απορροφητήρα που ενδείκνυται για την κουζίνα σου, θα βρεις διάφορα σχέδια με μοντέρνο ή παραδοσιακό ύφος, σε ποικιλία φινιρισμάτων, οι οποίοι εναρμονίζονται με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας σου.

 

Πλυντήριο πιάτων

Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων συνδυάζουν κομψό σχεδιασμό με αρμονικές γραμμές για να ταιριάζουν σε κάθε στιλ κουζίνας, αλλά και μεγάλη χωρητικότητα σερβίτσιων που μπορεί να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη. Για παράδειγμα, ένα πλυντήριο πιάτων 60 εκατοστών (12-14 σερβίτσια) μπορεί άνετα να καλύψει ένα πολυάσχολο νοικοκυριό, ενώ παράλληλα αποτελεί κόσμημα για την κουζίνα.

Παράλληλα, έρχονται με προηγμένους αισθητήρες πλύσης και με μια πληθώρα προγραμμάτων για να γρήγορο, οικονομικό, κι αποτελεσματικό πλύσιμο. Μάλιστα, στα έξυπνα μοντέλα, έχεις και την ευελιξία να ελέγχεις και να ρυθμίζεις τη λειτουργία τους από το κινητό σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να προγραμματίζεις να εκκινεί το βράδυ, για να επωφεληθείς το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος.

Και σε αυτή την περίπτωση, χάρη στα εντοιχιζόμενα πλυντήρια πιάτων, δεν θα πρέπει να σε προβληματίζει ο περιορισμένος χώρος της κουζίνας σου. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εντοιχισμού είναι πως καταργεί όλους τους περιορισμούς στην επιλογή θέσεων για τις συσκευές σου. Μπορείς να τις τοποθετήσεις όπου ακριβώς θες ή κρίνεις ότι είναι το πιο βολικό. Έτσι, για παράδειγμα, μπορείς να εγκαταστήσεις το πλυντήριο πιάτων πιο κοντά στον νεροχύτη ή στα ντουλάπια με τα πιατικά, για να γεμίζεις και να αδειάζεις πιο άνετα τη συσκευή.

 

Πλυντήριο ρούχων & Στεγνωτήριο

Πολλές φορές, το πλύσιμο των ρούχων μοιάζει ατελείωτο βάσανο, ειδικά όταν μαζεύονται στοίβες. Δεν χρειάζεται κάθε φορά να βάζεις δύο και τρεις «μπουγάδες» για να πλύνεις όλα τα ρούχα της οικογένειας, ούτε να απευθυνθείς σε καθαριστήριο για να έχεις πρόσβαση σε ένα πλυντήριο ρούχων υψηλής χωρητικότητας. Οι πιο σύγχρονες προτάσεις σε πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια προσφέρουν μεγαλύτερες χωρητικότητες αλλά και τεχνολογίες που σε διευκολύνουν απεριόριστα, έτσι ώστε να έχεις περισσότερο χρόνο για εσένα και τους αγαπημένους σου.

Παράλληλα, η μεγάλη χωρητικότητα κάδου σου δίνει τη δυνατότητα να μειώσεις τα πλυσίματα, εξοικονομώντας έτσι χρόνο κι ενέργεια. Επομένως, ένα τέτοιο μοντέλο υψηλής χωρητικότητας μπορεί να αναλάβει σε κάθε κύκλο πλύσης να καθαρίζει περισσότερα ρούχα, πράγμα που σημαίνει πως θα καθαρίζεις την ίδια ποσότητα άπλυτων με λιγότερα πλυσίματα.

Επιπλέον υπάρχουν και τα αντίστοιχα έξυπνα μοντέλα που κάνουν το πλύσιμο των ρούχων μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από αυτή που γνωρίζεις μέχρι σήμερα. Διαθέτουν ασύρματη συνδεσιμότητα, ώστε να μπορείς να βρίσκεις πολύ πιο εύκολα το πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για τα ρούχα σου, να ρυθμίζεις και να ελέγχεις απομακρυσμένα τη συσκευή σου, αλλά και να εγκαθιστάς νέα προγράμματα, επεκτείνοντας τη λειτουργικότητα του πλυντηρίου και του στεγνωτηρίου σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη