Τα βασικά κριτήρια επιλογής βραστήρα!

by K Admin

 

Τι κοινό έχει η προετοιμασία ενός ζεστού ροφήματος και μιας κούπας καφέ, με τη θέρμανση νερού για το βρεφικό γάλα και τις κρέμες; Ότι όλες αποτελούν δουλειές που μπορεί ν’ αναλάβει ένας βραστήρας, και –μάλιστα- πολύ πιο γρήγορα κι εύκολα απ’ το «μάτι» οποιασδήποτε κουζίνας.

 

Βέβαια, το γεγονός ότι με το πάτημα ενός κουμπιού, μέσα σ’ ελάχιστα λεπτά το νερό έχει ζεσταθεί και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί, κάνει τη λειτουργία του βραστήρα «κομμένη και ραμμένη» απόλυτα για όσους ο ζεστός καφές και τα ροφήματα είναι μία απ’ τις αγαπημένες τους απολαύσεις.

 

Ωστόσο, η ταχύτητά του είναι χρήσιμη και σ’ άλλες περιπτώσεις στην κουζίνα – ακόμη και στο μαγείρεμα, αφού π.χ. μπορείς να ζεστάνεις νερό στο άψε-σβήσε, που θα το ρίξεις στη συνέχεια στο μπρίκι, ή την κατσαρόλα ώστε να βράσεις πολύ πιο γρήγορα αυγά, ρύζι ή μακαρόνια. Μάλιστα, με το βραστήρα δε θα εξοικονομείς μόνο χρόνο αλλά και ενέργεια, αφού για τη θέρμανση της ίδιας ποσότητας νερού «καίει» σημαντικά λιγότερο ρεύμα απ’ οποιαδήποτε ηλεκτρική εστία.

 

Αν και όλοι οι βραστήρες… βράζουν νερό, όπως είναι φυσικό, δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και ευκολίες. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα πρέπει να εξετάσεις, για να ξεχωρίσεις ποιο μοντέλο καλύπτει τις ανάγκες σου.

 

Χωρητικότητα – διαστάσεις

 

Ο Νο1 κανόνας για την επιλογή σου είναι η χωρητικότητα, δηλαδή πόσα λίτρα (lt) είναι η μέγιστη ποσότητα νερού που μπορεί να θερμάνει η συσκευή. Αν και τα περισσότερα οικιακά μοντέλα έχουν χωρητικότητα 1,7-1,8 lt, υπάρχουν και βραστήρες 1 λίτρου που μπορούν να σε καλύψουν αν -κατά κανόνα- χρησιμοποιείς τη συσκευή για να προετοιμάσεις ένα φλιτζάνι ρόφημα, ή καφέ.

 

Πέρα απ’ την ποσότητα νερού που θα χρειάζεσαι κάθε φορά, η χωρητικότητα επηρεάζει και τις διαστάσεις του βραστήρα – οι οποίες με τη σειρά τους είναι σημαντικές, στην περίπτωση που πρόκειται να τον τοποθετήσεις σε κάποιο σημείο (π.χ. τον πάγκο της κουζίνας), όπου δεν υπάρχει πολύς διαθέσιμος χώρος.

 

Εργονομία – ευκολία στη χρήση

 

Για μια συσκευή που λειτουργεί σε καθημερινή βάση, και κατά πάσα πιθανότητα παραπάνω από μία φορές, είναι σημαντικό να είναι «φιλική» στη χρήση. Έτσι, έλεγξε κατ’ αρχάς το βάρος της κανάτας του βραστήρα, όπως –επίσης- και το κατά πόσον η λαβή σου επιτρέπει να την κρατάς σταθερά. Τσέκαρε, επιπλέον, αν θα μπορείς να τη γεμίζεις με νερό και απ’ το στόμιο, ή αν θα πρέπει ν’ ανοίγεις το καπάκι. Στη δεύτερη περίπτωση, διάλεξε ένα μοντέλο με καπάκι που ανοίγει διάπλατα, με τη βοήθεια κάποιου κουμπιού που πατιέται εύκολα.

 

Επίσης, στα περισσότερα μοντέλα η βάση επαναφόρτισης έχει τέτοια σχεδίαση (η λεγόμενη –απ’ τους κατασκευαστές- «δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών»), ώστε να μπορείς να τοποθετήσεις πάνω της το δοχείο σ’ οποιονδήποτε προσανατολισμό. Τέλος, έλεγξε αν η στάθμη νερού είναι ευανάγνωστη.

 

Ταχύτητα

 

Το να βρεις στην αγορά βραστήρα που να χρειάζεται πάνω από 6 λεπτά για να θερμάνει ποσότητα νερού όσο η μέγιστη χωρητικότητά του είναι κάτι το σπάνιο. Αν πάντως η ταχύτητα είναι για σένα βασικός παράγοντας για να διαλέξεις προϊόν, υπάρχουν προϊόντα που για την ίδια δουλειά απαιτούν λιγότερο από 1 λεπτό.

 

Μία παράμετρος που συνδέεται με την ταχύτητα είναι η ισχύς, η οποία μετριέται σε Watt: κατά κανόνα, όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς, τόσο μεγαλύτερα ποσά θερμότητας παράγει η ηλεκτρική αντίσταση του βραστήρα, και τόσο πιο γρήγορα «ανεβάζει» τη θερμοκρασία του νερού.  Ωστόσο, το πιο ασφαλές κριτήριο είναι οι χρόνοι που αναφέρουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές, αφού εκτός απ’ την ισχύ της αντίστασης, σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα παίζει, επίσης, η σχεδίαση κάθε μοντέλου και τα υλικά κατασκευής του.

 

 

Ασφάλεια

 

Σχεδόν όλα τα μοντέλα ενσωματώνουν διάφορα συστήματα που αποτρέπουν τον κίνδυνο ατυχήματος. Έτσι, οι περισσότεροι βραστήρες διακόπτουν αυτόματα τη λειτουργία τους όταν ζεσταθεί το νερό, ή όταν το δοχείο σηκωθεί απ’ τη βάση. Επίσης, σχεδόν όλα δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν είναι άδεια.

 

Καλυμμένη Αντίσταση – Αποσπώμενο Φίλτρο Νερού

 

Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν καλυμμένη αντίσταση, που δεν έρχεται, δηλαδή, σ’ επαφή με το νερό: αντίθετα, η αντίσταση θερμαίνει ένα μεταλλικό «πάτο» στο δοχείο, κατασκευασμένο από ανοξείδωτο υλικό, το οποίο με τη σειρά του αναλαμβάνει να ζεστάνει το νερό. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, οι συσκευές αυτές είναι πιο αποδοτικές κι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι βραστήρες έχουν ένα φίλτρο στο στόμιο, το οποίο κατακρατεί τα άλατα απ’ το ζεστό νερό καθώς το σερβίρεις. Μάλιστα, το φίλτρο είναι αποσπώμενο και πλένεται, για να καθαρίζει πολύ εύκολα.

 

Ρύθμιση θερμοκρασίας – Διατήρηση θερμότητας

 

Στην αγορά υπάρχουν μερικά μοντέλα που παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής θερμοκρασίας θέρμανσης του νερού. Επίσης, σ’ ορισμένους βραστήρες θα βρεις μία λειτουργία που θα σου επιτρέπει να διατηρείς ζεστό το νερό για όσο χρόνο θες, ώστε να είναι έτοιμο για τον επόμενο καφέ, ή ρόφημα που θα πιείς.

 

Υλικά κατασκευής

 

Στους βραστήρες χρησιμοποιείται -κατά κανόνα- πλαστικό, γυαλί, μέταλλο (ανοξείδωτο ατσάλι), ή κάποιος συνδυασμός απ’ τα τρία αυτά υλικά. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Έτσι, το ανοξείδωτο ατσάλι και το γυαλί υπόσχονται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνουν το βάρος (και συχνά το κόστος) της συσκευής.

 

Μάζεμα καλωδίου

 

Στα περισσότερα μοντέλα, το καλώδιο μπορεί να τυλιχτεί κάτω απ’ τη βάση φόρτισης ώστε να αποθηκεύονται πιο εύκολα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη