Τα Windows 11 με νέες δυνατότητες προσβασιμότητας

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Τα Windows 11 φιλοδοξούν να δημιουργήσουν αποτελεσματικές, διασκεδαστικές και ευχάριστες εμπειρίες για άτομα με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο. Έχουν δημιουργηθεί με βασική αρχή τον σχεδιασμό χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να τα χρησιμοποιούν ανεξάρτητα από τις ανάγκες, τις ικανότητες και τις προτιμήσεις τους. Βασίζονται σε τρεις σημαντικές καινοτομίες:

  • Επαναπροσδιορίζουν τα θέματα της αντίθεσης.
  • Επανεξετάζουν τους ήχους των windows ώστε να είναι πιο απαλοί και ενημερωτικοί.
  • Αναδιατυπώνουν στις ρυθμίσεις την «διευκόλυνση πρόσβασης», με τον όρο «προσβασιμότητα».

 

Νέα θέματα υψηλής αντίθεσης

Τα θέματα υψηλής αντίθεσης στα windows 10 σχεδιάστηκαν για να παρέχουν τη μέγιστη διαφοροποίηση μεταξύ κειμένου, φόντου και στοιχείων στην οθόνη για άτομα με χαμηλή όραση και ευαισθησία στο φως. Σύμφωνα με μαρτυρίες χρηστών η εμπειρία αυτή που προσέφεραν τα windows 10 ήταν υπερβολική και χρειάζονταν μια διαφορετική προσέγγιση.

Έτσι κατά τον σχεδιασμό των windows 11 λήφθηκαν υπόψη πραγματικές εμπειρίες ατόμων με προβλήματα όρασης και πάνω σε αυτές έγινε ο σχεδιασμός των νέων θεμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν τέσσερα νέα θέματα αντίθεσης που καθιστούν τα νέα windows πιο προσβάσιμα και πιο εύκολα, χωρίς να υστερούν σε ομορφιά.

 

 

Σχεδιασμός από την αρχή

 Τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη δημιουργία των windows, σχεδιάζονταν μια λειτουργία για άτομα με ειδικές ανάγκες και έπειτα ζητούσαν από χρήστες να τη δοκιμάσουν. Στα windows 11 όμως υπάρχει μια σημαντική αλλαγή. Η συνεργασία με άτομα με ειδικές ανάγκες έγινε από την πρώτη στιγμή και πάνω σε αυτή βασίστηκε ο σχεδιασμός τους.

Μέσω των συστημάτων ακρόασης διαπιστώθηκε ότι πολλοί ήχοι θεωρούνταν από βαρήκοους πελάτες ως «επιθετικοί» και προτιμούσαν την ολοκληρωτική σίγαση του υπολογιστή.

Παράλληλα, άτομα με μειωμένη όραση θεωρούσαν το κουδούνισμα εκκίνησης ως έναν ήχο ζωτικής σημασίας, καθώς καταλάβαιναν πότε θα μπορούσαν να αλληλοεπιδράσουν με τον υπολογιστή τους.

Με βάση αυτά τα σχόλια, διαπιστώθηκε ότι οι ήχοι που προτιμούν οι βαρήκοοι είναι μεταξύ του εύρους των 250-8000 Hz, ενώ ο ήχος εκκίνησης είναι σημαντικό να ακούγεται όταν εμφανίζεται η οθόνη κλειδώματος, για να γνωρίζουν τα άτομα με μειωμένη όραση πότε να εισάγουν τους κωδικούς πρόσβασής τους.

Σαν αποτέλεσμα, τα windows 11, έχουν έναν νέο ήχο εκκίνησης που επιτρέπει σε όλους να γνωρίζουν πότε ο υπολογιστής είναι έτοιμος για χρήση αλλά και ένα σύνολο ήχων ηρεμίας που μπορούν να ακουστούν από ένα ευρύτερο σύνολο χρηστών.

 

Πιο εύκολη πρόσβαση

Στις προηγούμενες εκδόσεις των windows, ο χρήστης που είχε κάποιο πρόβλημα με την όραση ή την ακοή του μπορούσε να αναζητήσει μέσα από τις ρυθμίσεις, το μενού «διευκόλυνση πρόσβασης». Σε μια έρευνα όμως που έγινε μεταξύ των χρηστών, διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν γνώριζε την ακριβή σημασία του όρου «διευκόλυνση πρόσβασης». Μάλιστα πολλοί νόμιζαν ότι έχει να κάνει με τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο. Έτσι στα windows 11 ο όρος αλλάζει σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο προσιτές οι βοηθητικές λειτουργίες από τα άτομα που τις έχουν ανάγκη. Έπειτα από πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς εικονιδίων και ονομάτων, ο όρος «προσβασιμότητα» με το εικονίδιο της ανθρώπινης φιγούρας αποτελεί την πιο περιεκτική και σαφή επιλογή.

 

 

Συμμετοχή από όλους

 Τα windows 11 σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια να γίνει προσιτή η πρόσβαση από όλους ισότιμα, είτε είναι άτομα με ειδικές ανάγκες είτε όχι. Ο σχεδιασμός τους έχει βασιστεί στις εμπειρίες των ατόμων που τα χρησιμοποιούν και αυτή η ανατροφοδότηση συνεχίζεται, αφού μπορεί κάποιος πατώντας το πλήκτρο του λογότυπου των windows+F να μοιραστεί τις δικές του απόψεις σε ένα κόμβο σχολίων και προτάσεων που έχει δημιουργηθεί.

Μπορείς να δεις ακόμη