Τablet, ο καλύτερος σύμμαχός σου στην κουζίνα

 

Τα tablet μπορεί να μην είναι το ίδιο εύχρηστα για όλους αλλά σίγουρα μπορούν να γίνουν ένας καλός σύντροφος μαγειρικής. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένα high-tech βιβλίο συνταγών ή ακόμα και να «παίζουν» τις αγαπημένες σου εκπομπές όσο εσύ μαγειρεύεις. Δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον πάγκο, όπως ένας φορητός υπολογιστής. Είναι συσκευές που μπορείς εύκολα να μετακινείς όπου θέλεις ενώ παράλληλα προετοιμάζεις το γεύμα σου. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν μέχρι σήμερα δεν «ψηνόσουν» να αγοράσεις ένα tablet, εάν είσαι λάτρης της μαγειρικής ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.

 

Το κατάλληλο tablet για την κουζίνα

Όταν αγοράζεις ένα tablet αποκλειστικά για χρήση στην κουζίνα, θέλεις σίγουρα ένα μοντέλο που θα σου προσφέρει την άνεση να διαβάζεις συνταγές βήμα προς βήμα τη στιγμή που μαγειρεύεις. Δεν χρειάζεται να έχει τον πιο γρήγορο επεξεργαστή ή μεγάλη χωρητικότητα. Αρκεί να σου εμφανίζει τη λίστα συστατικών στον οθόνη ή να ακούς μουσική. Χρειάζεσαι μία συσκευή σχεδιασμένη για καθημερινή χρήση. Ένα tablet όπως το MLS Angel Lite 3G Tablet είναι ακριβώς αυτό που σου ταιριάζει. Θα μπορείς να εγκαταστήσεις εφαρμογές μαγειρικής, να αποθηκεύεις αρχεία πολυμέσων και να τα απολαμβάνεις σε μεγάλη οθόνη.

Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα επιλεκτικός. Ωστόσο, απόφυγε μοντέλα με διπύρηνο επεξεργαστή ή με λιγότερο από 2GB μνήμη RAM. Εάν αναζητάς ένα πιο οικονομικό μοντέλο, μπορείς να βρεις πολλά “budget” tablets που έρχονται με τετραπύρηνο επεξεργαστή και μνήμη RAM μεγαλύτερη από 2GB. Όπως είναι για παράδειγμα το Bitmore Tab10 Plus 16GB Black Tablet. Σου προσφέρουν τις επιδόσεις που χρειάζεσαι για άνετη πλοήγηση, χωρίς καθυστερήσεις και «κολλήματα». Όσον αφορά στη χωρητικότητα ενός tablet, τα περισσότερα μοντέλα με λειτουργικό Android και λειτουργικό Windows σου δίνουν την ευελιξία να τον επεκτείνεις μέσω κάρτας microSD. Επομένως τα 16GB μπορούν άνετα να γίνουν 32GB, που είναι αρκετός χώρος για εφαρμογές συνταγών και streaming media apps. Θα χρειαστείς κάποιο μοντέλο με 64GB (ή περισσότερο) αποθηκευτικό χώρο μόνο εάν θέλεις να εγκαταστήσεις πολλές εφαρμογές ή να αναπαράγεις αρχεία πολυμέσων αποθηκευμένα στην ίδια στη συσκευή.

 

 

Πώς θα ανταπεξέλθει η συσκευή σου στις κακουχίες

Η κουζίνα δεν είναι το πιο φιλόξενο περιβάλλον για ένα tablet. Επίλεξε μια συσκευή με ανθεκτική κατασκευή που να υποστηρίζει επιλογές προστασίας, όπως θήκες, προστατευτικά οθόνης κ.λπ. Υπάρχουν προτάσεις που προσφέρουν ανθεκτικότητα χωρίς μεγάλα κενά ανάμεσα στην οθόνη και το υπόλοιπο σώμα. Έτσι, για παράδειγμα, ακόμα κι αν πέσει λίγο αλεύρι πάνω στο tablet, δεν θα κολλήσει γύρω από την οθόνη. Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας επενδύοντας σε μια καλή θήκη, η οποία θα το προστατέψει από βρωμιές και γρατζουνιές. Μια καλή λύση είναι τα καλύμματα back covers. Το υλικό κατασκευής τους μπορεί να είναι δέρμα, δερματίνη, πλαστικό, ή σιλικόνη για μέγιστη προστασία. Έχουν τέλεια εφαρμογή, τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα στην πλάτη της συσκευής, ενώ παρέχουν πρόσβαση στα κουμπιά και τις συνδέσεις.

Οι θήκες bumper συνδυάζουν την τέλεια εφαρμογή και προστασία που προσφέρουν τα back covers με την ανθεκτικότητα στις προσκρούσεις που προσφέρουν οι θήκες τύπου sleeve. Οι θήκες bumper συνήθως κατασκευάζονται από σιλικόνη για να εφαρμόζουν τέλεια στη συσκευή. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξεις κάποια θήκη προστασίας που θα καλύπτει το πίσω μέρος και τις πλευρές του tablet φτάνοντας μέχρι τα bezels της οθόνης, προστατεύοντας από γρατζουνιές, χτυπήματα ή πτώσεις. Πολλές θήκες εκτός από προστασία προσφέρουν κι εργονομία, αφού μετατρέπονται σε βάση στήριξης συγκρατώντας το tablet όρθιο για εύκολη χρήση.

Εναλλακτικά μπορείς να επιλέξεις ένα tablet με ενσωματωμένη βάση στήριξης και να μην χρειαστεί να αγοράσεις κάποια θήκη προστασίας με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Χαρακτητιστικό παράδειγμα αποτελεί το Yoga Tab της Lenovo ή ακόμη και το μοντέλο που υποστηρίζει 4G της ίδιας σειράς. Πρέπει να έχεις κατά νου ότι το tablet θα χρειαστεί να «καθίσει» σε όρθια θέση ενώ εσύ μαγειρεύεις και η βάση στήριξης μπορεί να εξασφαλίσει πολύτιμο χώρο στον πάγκο. Εάν επιλέξεις ένα μοντέλο Yoga Tab θα έχεις επιπλέον ευελιξία, αφού χάρη στο σταντ στερέωσης που διαθέτουν θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους στην κουζίνα σου.

 

 

Οι εφαρμογές μαγειρικής που χρειάζεσαι

Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι η συσκευή σου, δεν θα σου φανεί χρήσιμη αν δεν υποστηρίζει τις κατάλληλες εφαρμογές. Ένα tablet κουζίνας, δεν θα σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν δεν σου προσφέρει τις εφαρμογές που θέλεις ενώ μαγειρεύεις. Τα tablets (Android) και iPads (iOS) μοιράζονται πολλές από τις ίδιες εφαρμογές πολυμέσων (τα Netflix και Spotify είναι σχεδόν πανταχού παρόντα), αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για τις εφαρμογές συνταγών. Για παράδειγμα, εφαρμογές όπως οι Epicurious και Yes Chef λειτουργούν μόνο σε λειτουργικό iOS. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να βρεις τις εφαρμογές που καλύπτουν τις ανάγκες σου. Στη συνέχεια, να ελέγξεις αν είναι συμβατές με τη συσκευή που θέλεις. Τόσο στο Google Play όσο και στο AppStore της Apple μπορείς να βρεις αμέτρητες εφαρμογές με συνταγές και οδηγίες μαγειρικής. Επομένως δεν θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πιο σημαντική για σένα εφαρμογή μπορεί να είναι ήδη ενσωματωμένη στη συσκευή. Πρόκειται για τη λειτουργία voice assistant. Η Amazon Alexa και το Google Assistant μπορούν να σε καθοδηγήσουν μέσω συνταγών που χρησιμοποιούν οδηγίες βήμα προς βήμα μέσω φωνής. Αυτό μπορεί να φανεί εξαιρετικά βοηθητικό, ειδικά αν προτιμάς να μην κοιτάζεις την οθόνη ενώ μαγειρεύεις. Το Siri της Apple προς το παρόν δεν προσφέρει την ίδια λειτουργία. Ωστόσο βασίζεται περισσότερο σε εφαρμογές τρίτων με δυνατότητες hands-free. Εάν θέλεις να αξιοποιείς τις φωνητικές εντολές για τα μαγειρέματά σου ή και για να ακούς μουσική ενώ μαγειρεύεις, ένα tablet με δυνατά στερεοφωνικά ηχεία (που μπορείς να βρεις σε μοντέλα όπως το Tab 4 της Lenovo) θα πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή.

 

Αξεσουάρ tablet για καλύτερα μαγειρέματα

Ανεξάρτητα από τη συσκευή που θα επιλέξεις, αξίζει να επενδύσεις κάποια χρήματα για αξεσουάρ που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σου στην κουζίνα. Οι θήκες δεν είναι το μόνο απαιτούμενο. Σε περίπτωση που ο χώρος στον πάγκο της κουζίνας σου είναι περιορισμένος, άρα δεν σε εξυπηρετεί μία θήκη με βάση στήριξης, εξέτασε την αγορά μιας επιτραπέζιας ή επιτοίχιας βάσης στήριξης για tablet που στερεώνεται στην άκρη του πάγκου ή «κολλάει» στον τοίχο ή το ψυγείο – απλά ρίξε μια ματιά στις έξυπνες βάσεις στήριξης για tablet της Konig.

Κι αν μαγειρεύεις σε μια πολύ θορυβώδη κουζίνα ή θέλεις κάτι παραπάνω από τον ενσωματωμένο ήχο του tablet σου, αξίζει να αυξήσεις λίγο τον προϋπολογισμό για ένα ασύρματο ηχείο. Δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρό, αλλά αξίζει να εξετάσεις ορισμένα ηχεία Bluetooth, ειδικά τα compact, φορητά μοντέλα όπως είναι η σειρά Sony SRS-XB01 ή η σειρά JBL Flip 4. Τα συγκεκριμένα φορητά ηχεία συνδέονται ασύρματα με το tablet. Σου δίνουν τηνελευθερία να τα τοποθετήσεις όπου κι όπως θες. Θα μπορείς να απολαμβάνεις το μαγείρεμα υπό τη συνοδεία της αγαπημένης σου μουσικής.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη