Τεχνολογία χωρίς εμπόδια με λειτουργίες προσβασιμότητας από την Google TV

by Zikou Stella

Όπως συμβαίνει με κάθε σύγχρονη τεχνολογία, έτσι και η Google TV προσφέρει μια σειρά από επιλογές προσβασιμότητας, προκειμένου να γίνει προσιτή σε όλο και περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες και να ενδυναμώσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας ώστε να ζήσουν μια καλύτερη ζωή με τη χρήση της τεχνολογίας.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις προβλήματα ακοής, ομιλίας, όρασης ή δυσκολεύεσαι να κινηθείς, υπάρχουν λειτουργίες που θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις τη Google TV όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνάνθρωποί σου.

 

Προσβασιμότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής και ομιλίας

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα ακοής και ομιλίας, η λειτουργία υποτιτλισμού θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Η Google TV δημιουργεί αυτόματα υπότιτλους για το περιεχόμενο που παρακολουθείς, με βάση ασφαλώς τα όσα λένε την εκάστοτε στιγμή οι ηθοποιοί, παρουσιαστές κλπ.

Τεχνολογίες για τη διευκόλυνση των ατόμων με προβλήματα όρασης

Κάτι αντίστοιχο υπάρχει για εσένα, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα όρασης, μόνο που η λειτουργία ανάγνωσης οθόνης παρέχει ηχητική περιγραφή για το εκάστοτε περιεχόμενο της οθόνης σου. Με ηχητική περιγραφή μπορείς επίσης να εκφωνείς και να αναζητάς την ταινία που θέλεις να παρακολουθήσεις, με το Google Assistant να παίζει σημαντικό ρόλο στην ορθή εκτέλεση των εντολών που δίνεις. Ακόμα, με τις επιλογές για υψηλή αντίθεση, μπορείς να ρυθμίσεις το μέγεθος και το στυλ των υπότιτλων, ώστε να είναι ευανάγνωστοι, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες σου.

 

Απλούστευση των λειτουργιών για τα άτομα με κινητικά προβλήματα

Αν αντιμετωπίζεις κινητικά προβλήματα, η πρόσβαση με διακόπτη θα σε βοηθήσει σημαντικά, καθώς θα ελαχιστοποιήσει τις ενέργειες που απαιτούνται για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών, όπως για παράδειγμα να ανοίξεις μια συγκεκριμένη ρύθμιση από το μενού των επιλογών. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούνται οι συντομεύσεις προσβασιμότητας, που επιτρέπουν την ενεργοποίηση των επιλογών προσβασιμότητας με μια και μόνο κίνηση. Στην κατηγορία των κινητικών προβλημάτων μπορεί να τοποθετηθεί και η λειτουργία αναζήτησης ταινίας με ηχητική περιγραφή, που αναφέρθηκε και παραπάνω.

 

Ο Κωτσόβολος με το πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» στηρίζει έμπρακτα την προσβασιμότητα

Ο Κωτσόβολος με το πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια για ισότητα των ανθρώπων στην πρόσβασή τους στην τεχνολογία, με την αναβάθμιση 14 καταστημάτων, με την εξυπηρέτηση στη νοηματική μέσω chat για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής και ομιλίας και με την μετάφραση των ασφαλιστικών εντύπων των συνεργαζόμενων ασφαλιστικών εταιριών Anytime & Generali σε γραφή Braille ώστε να γίνουν προσβάσιμα σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Παράλληλα, η Κωτσόβολος εκπαιδεύει το προσωπικό της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και αναζητά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που  υποστηρίζουν ή βοηθούν ομάδες με αναπηρίες.

Μπορείς να δεις ακόμη