Τεχνολογίες εξοικονόμησης χρόνου και χρημάτων στο στέγνωμα των ρούχων

by Zikou Stella

Ένα καλής ποιότητας και απόδοσης στεγνωτήριο ρούχων μπορεί να διευκολύνει πολύ την καθημερινότητά σου. Το στεγνωτήριο είναι μια συσκευή που σου προσφέρει πολλά οφέλη, εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια ενώ “αντιστέκεται” στα σκαμπανεβάσματα του καιρού που στη χώρα μας είναι εμφανή ολοένα και συχνότερα.

 

Παράλληλα, η συγκεκριμένη συσκευή σε βοηθά στο σιδέρωμα, καθώς τα πιο σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν ειδικές ρυθμίσεις που αφήνουν τα ρούχα ελαφρώς υγρά και λιγότερο τσαλακωμένα για να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη. Αποτελούν σύμμαχο υπέρ της καθαριότητας των ρούχων σου, απομακρύνοντας μικροοργανισμούς που αντιστέκονται στο πλύσιμο και εξασφαλίζοντας ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλοι, καθώς αφαιρούν γρήγορα και αποτελεσματικά την υγρασία.

Εξάλλου, το στεγνωτήριο προστατεύει και τα ίδια σου τα ρούχα, δρώντας ως “ασπίδα” κατά ορισμένων μικροοργανισμών που τα καταστρέφουν. Σήμερα, η τεχνολογία των στεγνωτηρίων έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, με στόχο να συμβαδίζουν με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού για ταχύτητα, οικονομία κι ευκολία. Οι συσκευές, διαθέτουν νέα χαρακτηριστικά που ευνοούν την εξοικονόμηση χρημάτων και πόρων, μειώνουν τη σπατάλη αλλά και τους χρόνους λειτουργίας τους.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα σου εξασφαλίσουν γρήγορα αποτελέσματα, με οικονομικό τρόπο;

 

Αισθητήρες

Οι νέες συσκευές στεγνωτηρίων διαθέτουν αισθητήρες οι οποίοι αναγνωρίζουν τα επίπεδα υγρασίας και βάρους φορτίου, προκειμένου να προσδιορίσουν τον βέλτιστο χρόνο για το στέγνωμα των ρούχων σου. Πολλά από αυτά σταματούν αυτόματα να λειτουργούν, όταν αντιληφθούν ότι τα ρούχα έχουν στεγνώσει πλήρως. Έτσι, αποφεύγεται η άσκοπη λειτουργία της συσκευής, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της σπατάλης αλλά και του χρόνου λειτουργίας τους. Τα ρούχα σου θα παραμείνουν με αυτόν τον τρόπο άθικτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς δεν ταλαιπωρούνται περαιτέρω. Παράλληλα, τα στεγνωτήρια με αισθητήρες επιτρέπουν να διαλέξεις τον βαθμό στεγνώματος, ανάλογα με το εάν επιθυμείς να τα σιδερώσεις νωπά ή να τα αποθηκεύσεις εντελώς στεγνά. Το LG RH10V9AVWR χωρητικότητας 10kg είναι ένα στεγνωτήριο με αισθητήρες που θα σου λύσει τα χέρια, με τεχνολογία Dual Inverter Heat Pump που προσφέρει διπλή εξοικονόμηση ρεύματος και χρόνου.

 

Think… smart!

Σε ένα σύγχρονο στεγνωτήριο δεν θα μπορούσε να λείπει η λειτουργία συνδεσιμότητας που σου επιτρέπει να ελέγχεις τους χρόνους λειτουργίας και απόδοσης από το κινητό σου. Έτσι έχεις τον έλεγχο στα χέρια σου από όπου κι αν βρίσκεσαι και μπορείς να θέτεις τη συσκευή σε λειτουργία ή να τη σταματάς ακόμη και απομακρυσμένα. Το Haier 9D90-A3959 είναι ένα υπερσύγχρονο στεγνωτήριο με ενσωματωμένο wi-fi που χάρη στην εφαρμογή hOn, σου παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξεις από μια ευρεία γκάμα έξυπνων λειτουργιών, όπως τηλεχειρισμό, συμβουλές στεγνώματος και υπενθυμίσεις συντήρησης.

 

 

Στεγνωτήρια αντλίας θερμότητας

Οι συγκεκριμένες συσκευές, λειτουργούν όπως και οι πιο απλές, συμπύκνωσης των υδρατμών, παρ’ όλα αυτά ένα έξτρα στοιχείο λειτουργίας είναι ότι ανακυκλώνουν τη θερμότητα. Έτσι, στεγνώνεις τα ρούχα σου με οικονομικό τρόπο, καθώς δεν απαιτείται μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτιμάται ότι η κατανάλωση με τη χρήση στεγνωτηρίων αντλίας θερμότητας μειώνεται έως και κατά 60%. Ένα πολύ ποιοτικό στεγνωτήριο αντλίας θερμότητας είναι το Bosch WQB245B8GR. Είναι εξαιρετικά γρήγορο και εύχρηστο, χάρη στο control panel που διαθέτει μεγάλη γκάμα προγραμμάτων στεγνώματος καθώς και Iron Assist για εύκολο σιδέρωμα.

 

Easy Ιron

Tα στεγνωτήρια που είναι εφοδιασμένα με αυτή την τεχνολογία σου εγγυώνται άνετο και γρήγορο σιδέρωμα, χωρίς περιττό κόπο και σπατάλη ενέργειας που συνεπάγονται οι ατελείωτες ώρες σιδερώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Pitsos WT232G08, ένα value for money στεγνωτήριο ενεργειακής κλάσης A+++ που ανάμεσα στα πολλαπλά προγράμματα διαθέτει την επιλογή “Λιγότερο τσαλάκωμα”. Μετά το στέγνωμα, τα ρούχα εξακολουθούν να κινούνται για έως και 60 λεπτά προκειμένου να βγουν ατσαλάκωτα. Μπορείς φυσικά να τα βγάλεις οποιαδήποτε στιγμή, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτεις. Το σίγουρο είναι ότι τα ρούχα σου θα βγουν αφράτα, χωρίς να χρειαστούν έξτρα σιδέρωμα. Βγάλε τα από τη συσκευή και αποθήκευσέ τα στη ντουλάπα σου. Τόσο απλά!

 

 

Quick dry

Μια σωτήρια λύση για τις ημέρες που βιάζεσαι πολύ και θέλεις να έχεις άμεσα, έτοιμα, φρεσκοπλυμένα και όσο το δυνατόν πιο ατσαλάκωτα ρούχα είναι η λειτουργία γρήγορου στεγνώματος. Εσύ πατάς τη σωστή λειτουργία και μέσα σε λίγα λεπτά τα ρούχα σου είναι έτοιμα και πλήρως στεγνά! Το Samsung DV90BB5245AWS6 είναι μια συσκευή που προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και φυσικά περιλαμβάνει πρόγραμμα Quick dry 35 λεπτών. Με το καινοτόμο σύστημα Optimal Dry το στεγνωτήριο προσαρμόζει τον χρόνο για ένα ιδανικό στέγνωμα καθώς γνωρίζει τα επίπεδα υγρασίας των ρούχων. Παράλληλα, το Control Τεχνητής Νοημοσύνης βοηθά τη συσκευή να προσαρμόζει τα προγράμματα ανάλογα με τις προτιμήσεις σου και σε ενημερώνει για εκείνα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αυτό κι αν είναι smart!

 

 

Εκτός από τα παραπάνω, πρέπει να έχεις στο νου ορισμένα ακόμη στοιχεία που θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην τσέπη και στον χρόνο σου:

  1. Eπίλεξε μια συσκευή που θα έχει εξαιρετικά υψηλή ενεργειακή κλάση (Α+++-10% ή Α+++). Μπορεί βραχυπρόθεσμα να σου φανεί μια σπάταλη αγορά, καθώς συνήθως τα ενεργειακά αποδοτικά στεγνωτήρια είναι πιο ακριβά, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα ευνοήσει σε μεγάλο βαθμό την τσέπη σου, δεδομένου ότι τέτοιες συσκευές έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (τουλάχιστον 10-15 χρόνια).
  2. Φρόντισε η συσκευή σου να διαθέτει καλή απόδοση συμπύκνωσης, αν είναι δυνατόν Α. Η καλή απόδοση σημαίνει λιγότερο απαιτούμενο χρόνο λειτουργίας του στεγνωτηρίου και άρα εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων.
  3. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζεις τις πραγματικές σου ανάγκες. Ένα στεγνωτήριο είναι πολύ χρήσιμο για νοικοκυριά όπου διαμένουν μεγάλες ή μεσαίες οικογένειες, καθώς εξυπηρετεί άμεσα τις ανάγκες της. Τα μικρότερα νοικοκυριά μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ενός πλυντηρίου-στεγνωτηρίου που καλύπτουν τις μέσες ανάγκες.

 

Για οποιαδήποτε συμβουλή ή περαιτέρω πληροφορία, οι καλά εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι άνθρωποι του Κωτσόβολου είναι εκεί για να σε βοηθήσουν. Εναλλακτικά, περιηγήσου στην ειδική κατηγορία του site kotsovolos.gr και διάλεξε τη λύση που σου ταιριάζει!

Μπορείς να δεις ακόμη