Τεχνολογίες για εύκολο σιδέρωμα

by Zikou Stella

Πόσο ωραία είναι η αίσθηση ενός φρεσκοπλυμένου, μαλακού και καλοσιδερωμένου ρούχου πάνω στο σώμα σου! Το φοράς από το πρωί και αισθάνεσαι τέλεια μέσα σε αυτό, έτοιμος να ξεκινήσεις τη μέρα σου! Η αίσθηση είναι υπέροχη, ειδικά όταν ξέρεις ότι δεν χρειάστηκε να κοπιάσεις, σιδερώνοντας επί ώρες για να πετύχεις το άριστο αποτέλεσμα.

Οι μπαμπάδες και οι μαμάδες γνωρίζουν περισσότερο από όλους πόσος χρόνος και κόπος χρειάζεται να σπαταλήσει κάποιος για το σιδέρωμα ενός ολόκληρου νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων των παιδιών, των σεντονιών και όλων των υπόλοιπων λευκών ειδών.

 

 

Eσύ το ήξερες;

Πρόσφατη διεθνής μελέτη μάλιστα, ανάμεσα σε 4.400 μητέρες έδειξε ότι αφιερώνουν κατά μέσο όρο 5 μήνες από τη ζωή τους στην περιποίηση των ρούχων (πλύσιμο, δίπλωμα, άπλωμα) μέχρι τη στιγμή που το παιδί τους θα γίνει 18 ετών.  Το σιδέρωμα από την άλλη, κοστίζει από τον χρόνο τους 55 λεπτά εβδομαδιαίως, ενώ στα 18 χρόνια, η ενασχόλησή τους αυτή ξεπερνά τον 1 μήνα συνολικά!

Δεδομένων όλων των παραπάνω, καθίσταται σαφές πως η συγκεκριμένη εργασία του νοικοκυριού είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα και για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες εισάγουν ολοένα και πιο σύγχρονες τεχνολογίες για τον περιορισμό των χρόνων στο σιδέρωμα. Ποιες είναι αυτές; Για να απαντηθεί το ερώτημα, πρέπει πρώτα να γνωρίζεις τι είδους συσκευές σιδερώματος κυκλοφορούν στην αγορά:

Συστήματα σιδερώματος: Πρόκειται για μια συσκευή που λειτουργεί με τη δύναμη της πίεσης του ατμού, που μαλακώνει τα ρούχα για εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο σιδέρωμα.

Ατμοσίδερο: Όλοι γνωρίζουμε τα κλασικά σίδερα, που λειτουργούν κυρίως με τη θερμότητα και την πίεση.

Κάθετου ατμού: Mία ανερχόμενη δύναμη για εκείνους που βιάζονται αλλά και για όσους ταξιδεύουν συχνά, χάρη στο μικρό μέγεθος και το συμπαγές τους σχήμα.

Πρέσες: Λειτουργούν επίσης με θερμότητα και ατμό, ιδανικές για μεγάλες επιφάνειες ρούχων. Η πάνω πλάκα της πρέσας θερμαίνει το ύφασμα και η κάτω διοχετεύει τον απαιτούμενο ατμό.

 

Kάνε το σιδέρωμα…παιχνίδι

 

 

Συστήματα σιδερώματος

Κάποιες λειτουργίες που μπορούν να σε βοηθήσουν για πιο γρήγορο, οικονομικό κι εύκολο σιδέρωμα είναι:

Ένα πρόγραμμα για όλα τα υφάσματα: Τώρα η περιποίηση των ρούχων γίνεται ακόμα πιο εύκολη, καθώς έχεις στη διάθεσή σου συστήματα που σιδερώνουν τα ρούχα με ένα μόλις πρόγραμμα. Εσύ ρυθμίζεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ξεγνοιάζεις, καθώς δεν χρειάζεται να ξεχωρίσεις τα ρούχα, ανάλογα με το ύφασμά τους. Το Singer SGR-20420 διαθέτει το πρόγραμμα Οne Temp, που παράγει τον κατάλληλο συνδυασμό θερμοκρασίας και ατμού, ιδανικό για όλα τα υφάσματα. Το πρόγραμμα αποτρέπει την καταστροφή των ρούχων και τα σιδερώνει στο άψε σβήσε! Αντίστοιχη λειτουργία διαθέτει και το ισχυρότερο σύστημα πίεσης 7 bar, Juro Pro Venice. Με αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας και έντασης του ατμού που εκτοξεύει, αποτελεί τον ιδανικό βοηθό στο σιδέρωμα.

 

 

Έξυπνοι αισθητήρες: Πρόκειται για μια από τις πιο νέες τεχνολογίες στο σιδέρωμα. Μέσω των smart αισθητήρων, εσύ δεν έχεις παρά να σύρεις το ατμοσίδερο πάνω στα υφάσματα κι εκείνο θα γνωρίζει πότε και πώς αυτό κινείται, έτσι ώστε να ρίξει την κατάλληλη στιγμή τη σωστή ποσότητα ατμού. Το σιδέρωμα έτσι γίνεται ένα εξαιρετικά… easy task! Ο έξυπνος αισθητήρας DynamiQ του συστήματος Philips GC9682/80 κάνει τη ζωή σου ευκολότερη.

 

 

Λειτουργία eco: Με το πάτημα ενός κουμπιού η λειτουργία ρυθμίζεται σε eco mode και αυτομάτως μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος για την παραγωγή θερμότητας και ατμού στα υφάσματα που δεν το έχουν ανάγκη. Στο σύστημα σιδερώματος Braun Care Style 7 IS7262GY η επιλογή eco γίνεται με το ένα χέρι και χωρίς να χρειαστεί καν να ακουμπήσεις το σίδερο κάτω για να ρυθμίσεις την τέλεια λειτουργία για το κάθε ρούχο.

 

Αφαιρούμενο σύστημα συλλογής αλάτων: Το νερό περιέχει άλατα τα οποία με τη λειτουργία του συστήματος παραγωγής ατμού επικάθονται στο εσωτερικό του, εμποδίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία του ατμού. Τα συστήματα σιδερώματος που διαθέτουν αφαιρούμενο σύστημα συλλογής αλάτων όπως το Tefal SV8152 Express Vision υπερτερούν καθώς η εν λόγω τεχνολογία συντηρεί τη συσκευή σωστά, μαζεύει τα άλατα και έτσι δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία του ατμού. Παράλληλα, εξοικονομεί χρήματα από την κατανάλωση ρεύματος της γεννήτριας αλλά και της συντήρησή της.

 

Aτμοσίδερα

Smart” πλάκα: Ο σχεδιασμός της πλάκας σε ένα ατμοσίδερο παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι το υλικό κατασκευής, ο σχεδιασμός και οι οπές εκτόνωσης είναι οι κυριότεροι παράγοντες επιλογής για ένα άνετο, ακριβές, γρήγορο σιδέρωμα που εξοικονομεί χρόνο, κόπο και ενέργεια. Για να μπορείς να σιδερώνεις χωρίς καθυστέρηση ακόμη και τα πιο απαιτητικά ρούχα, όπως πουκάμισα ή παντελόνια με κουμπιά, πρέπει να δώσεις μεγάλη βάση στην πλάκα του σίδερου που σκοπεύεις να αγοράσεις. Οι επιδόσεις του Braun TexStyle 7 Pro SI 7160BL Blue θα σε αφήσουν άφωνο, καθώς η πρωτοποριακή πλάκα τεχνολογίας FreeGlide 3D περνά με κατεύθυνση προς τα πίσω πάνω από οποιοδήποτε εμπόδιο, όπως κουμπιά, τσέπες και φερμουάρ, χωρίς να κολλάει.

 

 

Μακριά οι λεκέδες από άλατα: Mεγάλο πονοκέφαλο στο σιδέρωμα αποτελούν συχνά οι λεκέδες στα ρούχα από τα άλατα που αφήνουν τα απλά, παλαιάς τεχνολογίας σίδερα. Για να αποφύγεις τέτοιου είδους δυσάρεστες εκπλήξεις, φρόντισε η νέα συσκευή που θα αγοράσεις να έχει ειδικές λειτουργίες που θα σε απαλλάξουν από αυτό το άγχος. Το Tefal Ultimate Pure FV9844 με το σύστημα Micro-Calc Filter φιλτράρει το 100% του ατμού, προσφέροντας μοναδική διαχείριση των αλάτων για την πρόληψη υπολειμμάτων.

 

Αυτόματο σβήσιμο: Ένας από τους πιο συχνούς φόβους όταν φεύγεις από το σπίτι είναι μήπως έχεις ξεχάσει αναμμένο το σίδερο. Ένας φόβος εύλογος που δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις. Ωστόσο η τεχνολογία φρόντισε και για αυτό. Όταν το σίδερό σου Philips DST/8020/20 μείνει χωρίς επίβλεψη σε όρθια θέση σβήνει αυτόματα μετά από 8 λεπτά, ενώ στην οριζόντια θέση, σβήνει μετά από 30 δευτερόλεπτα. Έτσι ούτε το σπίτι σου κινδυνεύει, ούτε φοβάσαι μήπως καταστραφούν τα αγαπημένα σου ρούχα!

 

Κάθετου ατμού

Boiler: Τα συστήματα κάθετου ατμού που διαθέτουν boiler είναι τόσο δυνατά όσο και ένα ατμοσίδερο μεγάλης ισχύος. Το Tefal QT2020 I-XEO Power δεν είναι ένα απλό σύστημα κάθετου ατμού. Σε βοηθά να σιδερώνεις γρήγορα και αποτελεσματικά σε κάθετη στάση χωρίς να χάνει την απόδοσή του καθώς πέραν του boiler, διαθέτει εργονομικά ενσωματωμένη έξυπνη σιδερώστρα τριών θέσεων.

Πολλαπλές λειτουργίες: Πώς θα σου φαινόταν εάν ένα σύστημα σιδερώματος κάθετου ατμού φρόντιζε για την περιποίηση, τη φρεσκάδα αλλά και την καθαριότητα / απολύμανση των ρούχων σου; Μία συσκευή όπως η Tefal Pure Tex DT9530 έχει πολλαπλές λειτουργίες, βοηθώντας τα ρούχα σου να είναι καθαρά και ατσαλάκωτα σαν να τα φρόντισε επαγγελματίας. Ειδικότερα, το εν λόγω σύστημα απολυμαίνει, εξαφανίζει τις ζάρες, καθαρίζει και διαχέει αρώματα για όλα τα υφάσματα στο σπίτι.

 

 

Πρέσες

Στις πρέσες, σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις είναι ο χρόνος παραγωγής ατμού, η ανθεκτικότητα, καθώς και η αυτονομία τους. Η πρέσα Singer Steamy διαθέτει ευρεία επιφάνεια εργασίας 68*25 cm, εξαιρετική αυτονομία χάρη στο αποσπώμενο δοχείο 750ml, συνεχή και μεγάλη απελευθέρωση ατμού 120ml/min και ισχυρή πίεση 4,5 bar. Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για μια πρέσα που αντέχει στον χρόνο, καθώς διαθέτει ισχυρές πλάκες υψηλής ανοδίωσης.

Ό,τι κι αν επιλέξεις, θα πρέπει να έχεις πάντα κατά νου ότι η κατάλληλη φροντίδα των ρούχων με στόχο την αντοχή τους στο πέρασμα του χρόνου απαιτεί έναν συνδυασμό πραγμάτων όπως, λειτουργικά και αποδοτικά πλυντήρια/στεγνωτήρια, τα κατάλληλα προϊόντα (απορρυπαντικά, μαλακτικά, υγρά σιδερώματος, σιδερώστρες κλπ.).

 

 

Αποχνουδωτές

Ο αποχνουδωτής είναι μια μικρή συσκευή που σε βοηθά να απαλλάξεις τα ρούχα και τα υφάσματά σου από το χνούδι. Ο αποχνουδωτής Philips GC026/00 είναι στην ουσία μια ξυριστική μηχανή για υφάσματα που με ένα πέρασμα, απλά και γρήγορα, τα κάνει να δείχνουν σαν καινούργια. Ένα ύφασμα χωρίς κόμπους και χνούδια σιδερώνεται πιο εύκολα και φαίνεται πάντα περιποιημένο και φροντισμένο, σαν καινούργιο.

 

Συσκευές φρεσκαρίσματος υφασμάτων

Δεν θα είναι λίγες οι φορές που χρειάστηκε να πλύνεις ένα μπλουζάκι ή ένα πουκάμισο, χωρίς να είναι λερωμένο, μόνο και μόνο για να το φρεσκάρεις. Έτσι, εκτός από το πλύσιμο και το στέγνωμα, χρειάστηκε να σπαταλήσεις και χρόνο για το σιδέρωμα. Όχι πιά. Με τη συσκευή FreshUp της Bosch  μπορείς να φρεσκάρεις τα ρούχα σου και να απομακρύνεις από αυτά οσμές, ιούς, βακτήρια και αλλεργιογόνα. Περνάς πάνω από το ύφασμα τη συσκευή με τεχνολογία Bosch Plasma και το απαλλάσσεις από όλους τους παραπάνω παράγοντες. Έτσι γλιτώνεις χρόνο και χρήμα, από το πλύσιμο και φυσικά από το σιδέρωμα.

 

Για περισσότερες συμβουλές αλλά και επιλογές συσκευών σιδερώματος περιηγήσου στην ιστοσελίδα kotsovolos.gr

Μπορείς να δεις ακόμη