Τεχνολογικά “εφόδια” για το φοιτητικό σπίτι και το μαθητικό δωμάτιο

by K Admin

 

Ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις το μέρος που μεγάλωσες και να ξεκινήσεις την καινούρια σου ζωή σαν φοιτητής, μένοντας σε νέα πόλη και για πρώτη φορά μακριά από τους γονείς σου; Μήπως, από την άλλη μεριά, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία και επομένως θα χρειαστεί να αποχαιρετήσεις και επίσημα τις καλοκαιρινές διακοπές σου;

Σίγουρα ο ερχομός του Σεπτέμβρη φέρνει διαφορετικές προκλήσεις, και υπόσχεται διαφορετικές εμπειρίες, ανάλογα με το αν θα είναι για σένα η “πρεμιέρα” της επόμενης σχολικής τάξης ή των φοιτητικών σου χρόνων. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, συνεπάγεται επίσης πως ξεκινά η εποχή των μαθημάτων και των εργασιών, κάτι που σημαίνει πως ολοένα και πιο συχνά τους επόμενους μήνες θα βρίσκεσαι για ώρες καθισμένος στο γραφείο σου.

Όπως είναι φυσικό, η τεχνολογία θα σε “συντροφεύει” και αυτές τις ώρες, αφού πλέον προσφέρει αναντικατάστατα εκπαιδευτικά εργαλεία για το πανεπιστήμιο και το σχολείο. Μάλιστα, ένα κατάλληλα εξοπλισμένο σε συσκευές και περιφερειακά φοιτητικό σπίτι, ή μαθητικό δωμάτιο, θα σε βοηθήσει όχι μόνο να ξεκινήσεις με το… δεξί τη χρονιά που μόλις αρχίζει, αλλά και να χαλαρώνεις στον ελεύθερο χρόνο σου.

 

Ποια είναι όμως τα βασικά σχολικά και φοιτητικά “εφόδια” που μπορεί η τεχνολογία να εξασφαλίσει στον χώρο σου;

 

Υπολογιστής

 Υπάρχουν δεκάδες μοντέλα για να διαλέξεις, αφού όλοι οι κατασκευαστές κυκλοφορούν προϊόντα με τόσο μεγάλη ποικιλία σε τεχνικά χαρακτηριστικά, που είναι αδύνατον να μην βρεις κάποια συσκευή η οποία να καλύπτει τις ανάγκες σου. Το πρώτο που θα πρέπει να αποφασίσεις είναι ο τύπος του υπολογιστή που σου ταιριάζει περισσότερο, επιλέγοντας ανάμεσα στα desktop, τα all-in-one ή τα laptop.

Αν θέλεις έναν υπολογιστή που θα τον μεταφέρεις εύκολα, ώστε π.χ. να τον έχεις μαζί σου στο αμφιθέατρο ή να τον πάρεις στο σπίτι του φίλου σου για να δουλέψετε μαζί, προφανώς η λύση είναι ένα laptop. Ένας φορητός υπολογιστής είναι ιδανική επιλογή και στην περίπτωση που δεν θέλεις να δεσμεύσεις μόνιμα χώρο από το γραφείο σου. Επίσης, θα μπορείς να τον χρησιμοποιείς και σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού, παίρνοντάς τον στον καναπέ για να δουλέψεις πιο αναπαυτικά ή στο κρεβάτι για να δεις ταινία.

Στην περίπτωση που δίνεις προτεραιότητα στις επιδόσεις, επειδή για παράδειγμα θα χρησιμοποιείς απαιτητικές εφαρμογές για το πανεπιστήμιο, τότε το καλύτερο θα ήταν να προσανατολισθείς στην κατηγορία των desktop. Παράλληλα, θα μπορείς να το συνδυάσεις με μεγάλη οθόνη, μεγαλύτερη από τις 17,3 ίντσες που φτάνουν τα μόνιτορ των laptop, ενώ η μεγάλη επεξεργαστική ισχύς θα σου δώσει τη δυνατότητα να παίζεις και τίτλους videogame που κυκλοφορούν για παιχνιδοκονσόλες. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα σου δώσει όμως και περισσότερες επιλογές για τα εξαρτήματα που θα ενσωματώνει το μηχάνημά σου.

 

Από την άποψη των διαστάσεων, μία ενδιάμεση λύση είναι τα all in one μοντέλα, αφού ενσωματώνουν στην οθόνη τους όλα τα υποσυστήματα του υπολογιστή, ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο γραφείο. Επίσης, αν και βέβαια δεν είναι φορητά, θα σε δυσκολέψουν πολύ λιγότερο από ένα desktop σε μετακόμιση.

 

 

Πολυμηχάνημα – Εκτυπωτής

 Ο εκτυπωτής είναι απαραίτητος για να αποτυπώνεις σε χαρτί κείμενα, αρχεία Excel και παρουσιάσεις, ενώ αν θέλεις να συνδυάζεις τις εκτυπώσεις με τις λειτουργίες φωτοαντιγραφικού και scanner, μπορείς να διαλέξεις ένα πολυμηχάνημα. Είτε επιλέξεις printer είτε πολυμηχάνημα, πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσεις αν θα αγοράσεις ένα μοντέλο inkjet ή laser. Τα προϊόντα inkjet χρησιμοποιούν για αναλώσιμα cartridges (φυσίγγια) μελανιών, που έχουν χαμηλότερη τιμή, ενώ είναι οικονομικότερα και έχουν μικρότερο μέγεθος. Επίσης, ακόμη και τα φθηνότερα μοντέλα είναι έγχρωμα και επομένως θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να εκτυπώνεις εικόνες και φωτογραφίες.

Τα μοντέλα laser ξεκινούν από υψηλότερες τιμές, ενώ τα πιο οικονομικά προϊόντα είναι ασπρόμαυρα – αποτυπώνοντας πάντως πολύ καλύτερα τις λεπτομέρειες των εγγράφων. Έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερες διαστάσεις και τυπώνουν πιο γρήγορα, αφότου όμως πρώτα θερμανθούν. Χρησιμοποιούν για αναλώσιμο toner (σκόνη γραφίτη), τα οποίο κοστίζει μεν ακριβότερα από τα cartridges μελανιών, αλλά εξασφαλίζει πολύ περισσότερες εκτυπώσεις. Έτσι, το κόστος ανά σελίδα εκτύπωσης είναι μικρότερο απ’ ό,τι στα μοντέλα inkjet, με συνέπεια να αποτελούν προτιμότερη λύση στην περίπτωση συχνής χρήσης.

 

 

Εξωτερικός HDD – SSD

Αναγκαίο αξεσουάρ για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο πως, ακόμη κι αν πάθει κάτι ο υπολογιστής σου, δεν θα χάσεις τα αρχεία που έχεις αποθηκεύσει – από εργασίες και βιβλία σε ψηφιακή μορφή, μέχρι τραγούδια, φωτογραφίες και ταινίες. Στους εξωτερικούς συμβατικούς σκληρούς δίσκους (Hard Disc Drive, HDD), τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί οι δίσκοι στερεάς κατάστασης (Solid State Drive, SSD). Κάθε κατηγορία αποθηκευτικών μέσων χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία, με συνέπεια να έχει και διαφορετικά πλεονεκτήματα.

Έτσι, θα βρεις HDD με πολύ μεγάλη χωρητικότητα, που φτάνει μέχρι και τα 5 ΤΒ. Επίσης, η συγκεκριμένη κατηγορία είναι φθηνότερη, κάτι που σημαίνει πως για το ποσό που πρόκειται να διαθέσεις, θα βρεις μοντέλα με μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο απ’ ό,τι αν επιλέξεις έναν SSD. Από την άλλη πλευρά, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει SSD στην αγορά που να ξεπερνά τα 256 GB, οι Solid State Drive είναι σημαντικά πιο γρήγοροι στην ανάγνωση και την εγγραφή δεδομένων, ενώ επίσης προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού είναι λιγότερο πιθανό να χάσεις τα αρχεία σου, αν πέσουν ή τρανταχτούν δυνατά.

 

Σταθεροποιητής τάσης

Εξασφάλισε προστασία για τον υπολογιστή σου (και τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές) από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει μία απότομη αυξομείωση της ηλεκτρικής τάσης. Οι σταθεροποιητές δεν είναι απαραίτητοι μόνο σε γεωγραφικά σημεία όπως τα νησιά, όπου τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι αυτόνομα και εμφανίζουν συχνά υπερτάσεις ή βυθίσεις τάσης. Κι αυτό γιατί ανάλογα προβλήματα μπορεί να προκληθούν σε οποιαδήποτε περιοχή, λόγω είτε ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. πτώσεις κεραυνών) είτε ατυχημάτων που θα προκαλέσουν διακοπή της ηλεκτροδότησης ή βραχυκύκλωμα.

 

Wi-Fi Extender

Αν το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi δεν καλύπτει όλο το σπίτι σου, ή δεν “φτάνει” στο δωμάτιό σου, τότε με ένα Wi-Fi Extender έχεις τη δυνατότητα να επεκτείνεις την εμβέλειά του στις “νεκρές” ζώνες. Το gadget αυτό λειτουργεί ουσιαστικά ως αναμεταδότης, επομένως αν το τοποθετήσεις σε μία πρίζα ανάμεσα στο σημείο του router και τις “νεκρές” ζώνες, θα λαμβάνει το σήμα από το router και θα το επανεκπέμπει ενισχυμένο, διευρύνοντας έτσι την περιοχή κάλυψης.

Μία εναλλακτική λύση είναι τα κιτ που βασίζονται στην τεχνολογία Powerline, στα οποία ο δεύτερος αντάπτορας (που παίζει τον ρόλο του πομπού Wi-Fi) “επικοινωνεί” με το router μέσω των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού.

 

Ηχεία

Σε σχέση με τις ηχητικές επιδόσεις του υπολογιστή σου, ακόμη και τα πιο απλά εξωτερικά ηχεία θα αναβαθμίσει την ποιότητα αναπαραγωγής της… υπόκρουσης που έχεις επιλέξει να συνοδεύει το διάβασμά σου ή της μουσικής που ακούς για να χαλαρώσεις. Μπορείς να επιλέξεις ένα σετ που συνδέεται ενσύρματα στο μηχάνημά σου, στην υποδοχή  mini jack ή σε μία θύρα USB, ή ασύρματα ηχεία με τεχνολογία bluetooth. Η δεύτερη λύση είναι καλύτερη, στην περίπτωση που θέλεις να τα χρησιμοποιείς για να αναπαράγεις μουσική και από το smartphone σου ή το tablet.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη