Τεχνόπολις: από το χθες στο σήμερα!

by K Admin

ÔÅ×ÍÏÐÏËÉÓ

 

Η «Τεχνόπολις» αποτελεί σήμερα σημείο συνάντησης πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία, αναβαθμίζοντας μια ιστορική περιοχή της πρωτεύουσας.

Ο επισκέπτης της «Τεχνόπολις» περιηγείται σε ένα χώρο γεμάτος εικόνες, γνώσεις, συναισθήματα και αναμνήσεις της παλιάς Αθήνας.  Η γοητεία μιας άλλης εποχής, που αποπνέει ο χώρος με τις θεόρατες βαρέλες (αεριοφυλάκια), τις καμινάδες και τους φούρνους, δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε κάθε εκδήλωση η δραστηριότητα που πραγματοποιείται εδώ.

Για την ιστορική σημασία του χώρου αλλά και την εξέλιξή του σε ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού, ήταν αναμενόμενο να επιλέξουμε την «Τεχνόπολις» για τη διεξαγωγή του τεχνολογικού φεστιβάλ  «Ταξίδι στην Τεχνολογία» που σηματοδοτεί τα 65 χρόνια της Κωτσόβολος.

 

 

Η αυλή του εργοστασίου καλυμμένη με κωκ

Στη σημερινή «Τεχνόπολις», το 1857 ο γάλλος Φραγκίσκος Φεράλδι (Francois Theophile Feraldi) αναλαμβάνει το έργο του φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο. Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί στο γάλλο επιχειρηματία το προνόμιο της εκμετάλλευσης του φωταερίου για 50 χρόνια. Έκτοτε, το φωταέριο θα φωτίσει τους αθηναϊκούς δρόμους για περίπου 60 χρόνια.

Το 1887 ο Ιωάννης Σερπιέρι (Giovanni Baptista Serpieri) αναλαμβάνει τη διοίκηση του εργοστασίου. Μια περίοδος ακμής αρχίζει για τη μικρή μονάδα φωταερίου της Αθήνας. Αεριοφυλάκια, ατμολέβητες, ατμομηχανές,  μονάδες καθαρισμού και άλλα κτίρια ξεπηδούν σταδιακά μέσα στο οικόπεδο έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων. Η ανάπτυξη αυτή συνδέεται με την επέκταση της χρήσης του φωταερίου ως μορφής ενέργειας στα σπίτια & στα εργοστάσια.

 

 

ΑτμομηχανήΤο 1938 η επιχείρηση περιέρχεται στο Δήμο Αθηναίων ενώ το 1952 ιδρύεται η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών (Δ.Ε.Φ.Α). Μεταπολεμικά το φωταέριο χάνει συνεχώς έδαφος σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και τις νέες μορφές ενέργειας.

 

Οι φούρνοι του εργοστασίου φωταερίου έσβησαν οριστικά το 1984 και 2 χρόνια αργότερα, το 1986 ο χώρος χαρακτηρίζεται διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και ξεκινούν μελέτες για την αξιοποίησή του.

 

 

 

 

Λεπτομέρεια από αεριοφυλάκιο

Το 1999 φιλοξενήθηκαν οι πρώτες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και η “Τεχνόπολις” καθιερώνεται ως ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χώρους πολιτισμού της πρωτεύουσας.

 

Το 2013 εγκαινιάζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ανοίγοντας μία καινούρια σελίδα στην ιστορία του παλαιού εργοστασίου.

 

Το 2014 εγκαινιάζεται το INNOVATHENS, Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

 

Και φέτος… το 2015 η Κωτσόβολος γιορτάζει τα 65 της χρόνια με ένα τριήμερο Φεστιβάλ Τεχνολογίας στις Δεξαμενές Καθαρισμού & στο Μηχανουργείο!

 

Μπορείς να δεις ακόμη