Τι είναι το UPS και γιατί το χρειάζεσαι

by Aggeliki Tsoukana

Οι διακυμάνσεις της τάσης είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα κάθε ηλεκτρονική συσκευή που έχεις στο σπίτι.

Τα UPS έχουν τη δυνατότητα να σε προστατέψουν από τις καταστροφικές αιχμές, που σχετίζονται με κεραυνούς ή άλλα προβλήματα της τάσης, αυξάνοντας τον μέσο όρο ζωής του εξοπλισμού σου. Μαθαίνοντας ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργεία ενός UPS, γίνονται ακόμα πιο κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να επενδύσει κανείς σε ένα τέτοιο σύστημα, για το σπίτι ή και το γραφείο.

 

 

Τί είναι τα UPS

Το UPS (Uninterruptible Power Supply) είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που συνδυάζει ένα καλώδιο ρεύματος, πρίζες / εξόδους τροφοδοσίας, προστασία ισχύος. Ενσωματώνει συστοιχίες μπαταριών για παροχή ρεύματος. Συνδέεται σε μια κεντρική πρίζα, και πάνω στις πρίζες του UPS μπορείς να συνδέσεις τον εξοπλισμό σου, όπως υπολογιστές και συσκευές ήχου, media players, τηλεοράσεις κλπ.

Τα UPS μπορούν να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τον εξοπλισμό που συνδέεται σε αυτά, από ένα μικρό επιτραπέζιο υπολογιστή μέχρι ένα ολόκληρο κέντρο δεδομένων γεμάτο με προηγμένους servers και δικτυακό εξοπλισμό.

 

Πώς λειτουργεί ένα UPS

Ένα UPS μεταφέρει ρεύμα στις συσκευές που συνδέονται με τις πρίζες του και ταυτόχρονα διατηρεί φορτισμένη την εσωτερική μπαταρία του. Προστατεύει τον εξοπλισμό σου από προβλήματα τροφοδοσίας που εντοπίζει, όπως ξαφνικές αιχμές ρεύματος (surge) του δικτύου και μη φυσιολογικές τάσεις. Σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή ρεύματος, το σύστημα UPS παρέχει ρεύμα στις συνδεδεμένες συσκευές με εφεδρική τροφοδοσία από την μπαταρία του. Αυτό επιτρέπει στον εξοπλισμό σου να παραμείνει ενεργοποιημένος κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για συσκευές όπως υπολογιστές και DVRs που μπορούν να χάσουν δεδομένα όταν απενεργοποιούνται απροσδόκητα.

 

 

Πώς μας προστατεύει ένα UPS

Με το πεπαλαιωμένο και ευάλωτο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, τις κακές καιρικές συνθήκες και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο σπίτι, οι ηλεκτρονικές συσκευές σου βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο από τα προβλήματα τροφοδοσίας. Ακόμα και μια σύντομη απώλεια ρεύματος ή στιγμιαία υπέρταση μπορεί να καταστρέψει τον πολύτιμο εξοπλισμό σου και ταυτόχρονα να χάσεις αναντικατάστατα δεδομένα που έχεις αποθηκευμένα στον υπολογιστή ή και σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Τη λύση έρχεται να δώσει ένα UPS.

Για να προστατέψεις τις ηλεκτρονικές συσκευές σου από διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος θα χρειαστείς μια εφεδρική μπαταρία. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται Uninterruptible Power Supply (UPS). Δηλαδή, «αδιάλειπτη παροχή ενέργειας». Έτσι, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος το UPS παρέχει ρεύμα είτε για μερικά λεπτά ή για πάνω από μία ώρα ανάλογα με τη χωρητικότητα της μονάδας.

Ακόμα και ένα μικρό σύστημα UPS είναι ικανό να παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για να αποθηκεύσεις τα δεδομένα σου και να κλείσεις τον υπολογιστή ή να συνεχίσεις την εργασία σου, μετά από ξαφνική πτώση τάσης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος.

 

 

Διάλεξε UPS σύμφωνα με τις ανάγκες σου

Κάνοντας μια βόλτα σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος θα συναντήσεις μια ευρεία γκάμα από UPS. Από μικρές μονάδες που παρέχουν αρκετή τροφοδοσία ρεύματος για να κλείσεις με ασφάλεια τον υπολογιστή σου, μέχρι μεγαλύτερες μονάδες που προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς τις ανάγκες σου.

Για παράδειγμα, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η χρήση UPS στον επιτραπέζιο υπολογιστή σου, ωστόσο θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι θα χρειαστείς μία μονάδα που θα μπορεί να υποστηρίξει και άλλα περιφερειακά όπως οθόνη ή/και ένα εξωτερικό δίσκο. Βεβαιώσου ότι το UPS που θα επιλέξεις θα μπορέσει να «σηκώσει» το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο του εξοπλισμού που θέλεις να συνδέσεις σε αυτό.

 

Volt-ampere ή αλλιώς «Χωρητικότητα» UPS

Η χωρητικότητα ενός UPS μετριέται σε volt-ampere (VA) και θα πρέπει να επιλέξεις μονάδα με τουλάχιστον 20-25% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις πραγματικές σου ανάγκες, ώστε να διασφαλίσεις ότι η λειτουργία του συστήματος δεν θα είναι οριακή. Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις είναι ο χρόνος λειτουργίας με μπαταρία ή αλλιώς το Backup Runtime.

 

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το “Backup Runtime”

Το runtime είναι η διάρκεια που το UPS θα μπορεί να παρέχει ισχύ από την μπαταρία του στις συνδεδεμένες συσκευές όταν υπάρξει διακοπή ρεύματος. Ο αριθμός αυτός ουσιαστικά σε ενημερώνει για τον χρόνο που θα παραμείνει ενεργοποιημένος ο εξοπλισμός σου κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος πριν εξαντληθεί η ενέργεια της μπαταρίας του UPS. Το runtime συνοδεύεται από ένα ποσοστό που δηλώνει τον υπολογιζόμενο φόρτο. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερο το συνολικό φορτίο του εξοπλισμού που είναι συνδεδεμένος στο UPS τόσο μικρότερη θα είναι και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

 

 

Τύποι UPS για κάθε περίσταση

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι UPS, οι οποίοι παρέχουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας και λειτουργίες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος.

 

Standby UPS

Πρόκειται για την πιο οικονομική πρόταση. Τα UPS αυτού του τύπου τροφοδοτούν τις συσκευές σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, με αρκετά ικανοποιητικό χρόνο μετάβασης σε κατάσταση μπαταρίας. Παράλληλα, παρέχουν προστασία από αυξομειώσεις τάσης. Μία προσιτή πρόταση που όμως προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας για βασικές απαιτήσεις.

 

Line Interactive UPS

Ο τύπος Line Interactive περιλαμβάνει αυτόματο ρυθμιστή τάσης (AVR) που βελτιώνει την ποιότητα προστασίας. Συνήθως διαθέτει πιο γρήγορο χρόνο μεταγωγής σε σχέση με τα Standby UPS. Χάρη στον ρυθμιστή τάσης μπορεί και επεμβαίνει σε περίπτωση πτώση τάσης χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιήσει την παροχή μέσω μπαταρίας. Κατά γενικό κανόνα, τα Line Interactive UPS προσφέρουν ένα πολύ καλό επίπεδο προστασίας σε αρκετά προσιτό κόστος. Αποτελούν ιδανική επιλογή για την υποστήριξη επιτραπέζιων υπολογιστών, αποθηκευτικών μονάδων, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό ή/και για συστήματα εικόνας και ήχου.

 

On Line UPS

Στα UPS αυτού του τύπου η τροφοδοσία των φορτίων γίνεται πάντα από τις μπαταρίες. Πράγμα που σημαίνει ότι οι συσκευές τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τη μονάδα. Έτσι, αντίθετα με τους παραπάνω τύπους, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η παροχή συνεχίζεται απρόσκοπτα χωρίς να χάνεται ούτε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Αυτά τα UPS διαθέτουν πληθώρα προηγμένων χαρακτηριστικών και για τον λόγο αυτό το κόστος τους είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες λύσεις. Ενδείκνυνται κυρίως για εξοπλισμό που χρειάζεται προστασία και ταυτόχρονα απρόσκοπτη παροχή ρεύματος όπως έναν τοπικό server.

Εκτός από τις βασικές λειτουργίες που διαθέτει κάθε τύπος UPS, θα συναντήσεις μοντέλα που φέρουν χαρακτηριστικά που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης όπως είναι το λογισμικό διαχείρισης, ο αριθμός πριζών, οθόνη LCD και δυνατότητα αντικατάστασης μπαταρίας.

Μπορείς να δεις ακόμη