Τί μέγεθος τηλεόραση πρέπει να πάρω;

by Aggeliki Tsoukana

Έχουμε αφήσει πίσω μας για τα καλά την εποχή όπου μία τηλεόραση 42 ιντσών φάνταζε θεόρατη για οποιοδήποτε σπίτι. Σήμερα, σχεδόν όλοι οι καταναλωτές επιλέγουν μοντέλα αρκετά μεγάλων διαστάσεων και όχι άδικα, αφού όσο περισσότερο καταλαμβάνει η οθόνη το οπτικό πεδίο του θεατή τόσο περισσότερο δίνει την αίσθηση της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Όπως είναι φυσικό, για την επιλογή σου θα χρειαστεί πρώτα από όλα να λάβεις υπόψη σου αντικειμενικούς παράγοντες, όπως την απόσταση της θέσης από το σημείο που συνήθως θα βλέπεις ή και την ανάλυση της τηλεόρασης που θα επιλέξεις. Συγκεντρώσαμε μερικές πολύτιμες συμβουλές, ώστε να κάνεις την κατάλληλη επιλογή για σένα.

 

 

Μέτρησε την οθόνη της τηλεόρασης

Το πρώτο βήμα για να καταλήξεις στο μοντέλο που θα πάρει επάξια θέση στο σαλόνι σου ή οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο του σπιτιού, είναι να μετρήσεις την οθόνη της τηλεόρασης. Ο υπολογισμός του μεγέθους της τηλεόρασής σου είναι λιγότερο περίπλοκος από όσο μπορεί να νομίζεις.

Αρκεί να γνωρίζεις ότι το μέγεθος της τηλεόρασης αναφέρεται στο διαγώνιο μήκος της, και προέρχεται από τη μέτρηση από την επάνω αριστερή γωνία της πραγματικής οθόνης της τηλεόρασης έως την κάτω δεξιά γωνία. Τα περισσότερα μεγέθη εκφράζονται σε ίντσες.

 

 

Συνιστώμενη απόσταση θέασης από την τηλεόρασή σου

Όλες οι τηλεοράσεις έχουν συνιστώμενη απόσταση και γωνία που πρέπει να έχεις υπόψη, όταν την τοποθετείς στον χώρο σου. Η καλύτερη και πιο συναρπαστική εμπειρία προβολής είναι όταν 30 μοίρες του οπτικού μας πεδίου καταλαμβάνονται από την οθόνη. Για παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων ή ταινιών, το ιδανικό είναι να καλύπτονται 40 μοίρες. Εφόσον γίνεται λόγος για προτεινόμενες αποστάσεις, είναι λογικό να χωρούν αποκλίσεις βάσει προτιμήσεων. Το σημαντικό είναι να βλέπουμε όλη την οθόνη, το πλαίσιο της τηλεόρασης και λίγο παραπάνω.

Η απόσταση θέασης μπορεί να υπολογιστεί αν γνωρίζεις απλά το μέγεθος της τηλεόρασής σου. Για να έχεις αυτή την κατάλληλη απόσταση, πολλαπλασίασε το μέγεθος της οθόνης κατά 1.2. Ενδεικτικά, για μια τηλεόραση 55 ιντσών, αυτό σημαίνει ιδανική απόσταση θέασης 1.7 μέτρα. Για μια τηλεόραση 65 ιντσών 2 μέτρα, και για μια τηλεόραση 75 ιντσών 2,3 μέτρα μακριά.

 

 

Έλεγξε τις πραγματικές διαστάσεις της τηλεόρασης

Ο ενθουσιασμός για την αγορά μιας νέας τηλεόρασης μπορεί συχνά να σε κάνει να ξεχάσεις την εργασία της τοποθέτησης. Μια τηλεόραση είναι κάτι περισσότερο από το μέγεθος της οθόνης. Οι φυσικές διαστάσεις μιας τηλεόρασης, η βάση και το πλαίσιο, καθώς και η μελλοντική τοποθέτησή της στον χώρο είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να θυμάσαι. Βεβαιώσου ότι έχεις συγκρίνει τις ακριβείς διαστάσεις της τηλεόρασης με τη διάταξη των επίπλων σου, για να αποφύγεις οποιαδήποτε απογοήτευση στη συνέχεια κατά την τοποθέτησή της.

Αν θέλεις να έχεις πλήρη εικόνα για το αν η τηλεόραση που σ’ ενδιαφέρει θα τοποθετηθεί σωστά στον χώρο σου, μπορείς πάντα να συμβουλεύεσαι τα τεχνικά χαρακτηριστικά στη σελίδα του προϊόντος. Εκεί θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, όπως διαστάσεις τηλεόρασης χωρίς βάση και διαστάσεις τηλεόρασης με βάση.

 

 

Έλεγξε την ανάλυση της τηλεόρασης

Ο γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι όσο αυξάνεται το μέγεθος της οθόνης, τόσο πρέπει να αυξάνεται ο συνολικός αριθμός pixel ή η ανάλυση. Όσο καλύτερη είναι η ανάλυση, τόσο περισσότερο βλέπεις την εικόνα αντί για τα pixel. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν αγοράζεις μια μεγάλη τηλεόραση, συνιστάται ιδιαίτερα να επιλέξεις ποιότητα εικόνας υψηλής ανάλυσης, όπως 4K. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να έχεις μεγαλύτερη τηλεόραση σε μικρότερη απόσταση θέασης και η οθόνη να αποδίδει το βέλτιστο αποτέλεσμα εικόνας, το οποίο αλλάζει εντελώς τις ισορροπίες μεταξύ μεγέθους και απόστασης θέασης που υπήρχαν πριν από χρόνια.

 

Να θυμάσαι ότι μεγαλύτερη TV, σημαίνει καλύτερη TV

Οι τηλεοράσεις διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, αλλά συνιστούμε να επιλέξεις το μεγαλύτερο μέγεθος, που επιτρέπει ο προϋπολογισμός σου.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή μιας μεγάλης οθόνης, και ιδανικά μιας 4Κ TV ή 8K TV, είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις και θα σε συντροφεύει για πολλά χρόνια. Επομένως, αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος οθόνης που έχεις στο μυαλό σου, τότε τώρα είναι η ώρα να επιλέξεις μια μεγάλη οθόνη και να μην κοιτάξεις ποτέ ξανά πίσω!

Μπορείς να δεις ακόμη