Τι μπορείς να κάνεις με Miracast και DLNA στην τηλεόρασή σου

by Aggeliki Tsoukana

Η οθόνη του smartphone ή του tablet είναι πλέον ένα ψηφιακό παράθυρο στον κόσμο μας. Εικόνες, βίντεο και άλλα έγγραφα που χρησιμοποιούμε καθημερινά περιλαμβάνονται σε αυτή τη μικρή οθόνη. Όμως, αναπόφευκτα έρχεται κάποια στιγμή που θέλουμε να τα μοιραστούμε σε μια μεγαλύτερη οθόνη. Κι εδώ φαίνεται η αξία των τεχνολογιών Miracast και DLNA, που υπάρχουν στην τηλεόρασή σου.

Όλες οι σύγχρονες smart TVs υποστηρίζουν μία από τις δύο τεχνολογίες. Γιατί λοιπόν να περιορίζεσαι και να μην βλέπεις την εικόνα από την οθόνη του smartphone σου, στην οθόνη της τηλεόρασης σου και μάλιστα χωρίς καλώδια.

 

 

Τι κάνει το DLNA

To DLNA αξιοποιεί το πακέτο πρωτοκόλλων δικτύωσης Universal Plug and Play (UPnP). Μέσω τοπικού δικτύου μπορείς να μεταφέρεις περιεχόμενο, όπως φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, από μία συσκευή σε κάποια άλλη. Στην προκειμένη περίπτωση, να streamάρεις τα αποθηκευμένα αρχεία πολυμέσων του κινητού σας στην τηλεόραση. To DLNA είναι το πιο δημοφιλές πρότυπο και αξιοποιείται από χιλιάδες συσκευές. Οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει και στη δική σου Smart TV.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αξιοποιήσεις το DLNA για προβολή περιεχομένου από την Android συσκευή σου στην τηλεόραση, είναι να χρησιμοποιήσεις κάποια από τις εκατοντάδες δωρεάν εφαρμογές του Google Play, όπως το Web Video Cast.

Τα περισσότερα Android smartphones έρχονται με προεγκατεστημένη εφαρμογή DLNA που σου επιτρέπει να μεταδόσεις τοπικά αρχεία πολυμέσων στην τηλεόρασή σου. Αν είσαι κάτοχος iPhone ή iPad (με iOS 9.0 ή νεότερη έκδοση), θα βρεις μια πληθώρα αντίστοιχων εφαρμογών στο App Store.

 

 

Τι κάνει το Miracast

To Miracast είναι ένα πρωτόκολλο κατοπτρισμού (mirroring) της οθόνης του κινητού στην τηλεόραση που βασίζεται στην τεχνολογία Wi-Fi Direct. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συνδέει απευθείας το κινητό στην τηλεόραση, χωρίς να παρεμβάλλεται το router στο οικιακό σου δίκτυο, και μεταφέρει αυτούσια την εικόνα από την οθόνη του κινητού σου στην τηλεόραση.

Την ίδια λειτουργία μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις για να αναπαράγεις και μουσική από το smartphone ή το tablet, στα ηχεία της τηλεόρασης ή ακόμη στη soundbar που έχεις συνδέσει σε αυτήν.

Υπάρχει ενσωματωμένη υποστήριξη για το Miracast και στα Windows.

 

 

Τι μπορείς να δεις

Είτε με Miracast είτε με DLNΑ, πρακτικά μπορείς να δεις ό,τι ακριβώς βλέπεις στην οθόνη του smartphone, του tablet ή του φορητού σου υπολογιστή, στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης σου. Είτε παίζεις κάποιο Android game στο smartphone σου, είτε θέλεις να προβάλεις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει, είτε βίντεο από το YouTube, ή απλά σερφάρεις στο ίντερνετ, η εικόνα προβάλλεται ασύρματα στη μεγάλη οθόνη σου.

Κι αν η τηλεόρασή σου δεν υποστηρίζει Miracast ή DLNΑ, ή και είσαι κάτοχος Mac, iPhone, iPad, μπορείς πάντα να επενδύσεις σε ένα media streaming όπως είναι το Google Chromecast.

Καλή διασκέδαση!

Μπορείς να δεις ακόμη