Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού κι εσύ μόλις διαπίστωσες ότι το κλιματιστικό σου σταμάτησε να βγάζει κρύο αέρα. Με τον υδράργυρο να βρίσκεται στο «κόκκινο», σίγουρα θα προσπαθείς απεγνωσμένα να ανακαλύψεις την αιτία. Η αμέσως επόμενη επιλογή που έχεις είναι να επιστρατεύσεις τον ανεμιστήρα που έχεις ξεχασμένο σε κάποια ντουλάπα ή πατάρι. Μην απογοητεύεσαι όμως και κυρίως μην πανικοβάλλεσαι! Η λύση στο πρόβλημά σου μπορεί να είναι εξαιρετικά απλή και μέσα σε λίγα λεπτά, να καταφέρεις να επαναφέρεις τη δροσιά στον χώρο σου.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.
Έλεγξε το τηλεχειριστήριο
Μπορεί να σου φαίνεται πολύ απλό και προφανές, αλλά αξίζει να ρίξεις μια ματιά στο τηλεχειριστήριο της συσκευής. Μπορεί να έχει ρυθμιστεί κατά λάθος σε υψηλότερη από τη συνιστώμενη θερμοκρασία, ή ακόμη και να βρίσκεται σε λειτουργία θέρμανσης.
Έλεγξε λοιπόν τη θερμοκρασία που αναγράφεται στην οθόνη του τηλεχειριστηρίου και ρύθμισε όλες τις λειτουργίες του κλιματιστικού από την αρχή. Για παράδειγμα, στα περισσότερα μοντέλα, η λειτουργία ψύξης έχει την ένδειξη Cool. Επίσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το προτεινόμενο εύρος επιθυμητής θερμοκρασίας είναι μεταξύ 26°C – 29°C. Για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας ρύθμισε την επιθυμητή θερμοκρασία χώρου έως 12°C χαμηλότερα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Έλεγξε την εξωτερική μονάδα
Δεν χρειάζεται να είσαι εξειδικευμένος τεχνικός για να κάνεις έναν απλό έλεγχο στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου. Με μια προσεκτική ματιά στον συμπυκνωτή μπορείς να καταλάβεις εάν έχει συσσωρευτεί βρωμιά στα στοιχεία και να τον καθαρίσεις άφοβα και επιφανειακά με λίγο νερό – με το λάστιχο του κήπου, για παράδειγμα. Έλεγξε, επίσης, ότι το σωληνάκι δεν είναι μπλοκαρισμένο ή αναποδογυρισμένο, ότι δηλαδή ρέει νερό κατά την λειτουργία του κλιματιστικού και επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να μένει υγρό στην εσωτερική μονάδα. Επίσης, φρόντισε να μην υπάρχουν αντικείμενα πάνω ή γύρω από την εξωτερική μονάδα.
Έλεγξε τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας
Πολλές φορές η σκόνη και οι ρύποι που συγκεντρώνονται στην εσωτερική μονάδα -κι ιδιαίτερα στα φίλτρα- μπορούν να μειώσουν δραματικά την απόδοση του κλιματιστικού.
Αρχικά κλείσε την παροχή ρεύματος. Έπειτα, απομάκρυνε προσεκτικά την πρόσοψη του κλιματιστικού σου κι αφαίρεσε τα φίλτρα που βρίσκονται δεξιά και στα αριστερά. Στη συνέχεια, πλύνε τα με κρύο νερό και λίγο υγρό σαπούνι γενικής χρήσης. Επανατοποθέτησέ τα αφού έχουν στεγνώσει καλά. Σε περίπτωση που τα φίλτρα δεν είναι πλενόμενα, χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσεις τη σκόνη και τα χνούδια.
Εάν διαπιστώσεις ότι έχει συσσωρευτεί βρωμιά και στον εξατμιστή, τότε θα πρέπει να τον καθαρίσεις με ειδικό αντιβακτηριδιακό/αντιμουχλικό καθαριστικό το οποίο θα τοποθετήσεις σε καθαριστική «τρόμπα», για να ψεκάσεις στο εσωτερικό της μονάδας. Αν χρειαστεί, καθαρίζεις και με ένα πινέλο. Ωστόσο, γι’ αυτή δουλειά, θα ήταν σοφότερο να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό.
Εάν δεν «δουλέψουν» τα παραπάνω
Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν δώσουν λύση στο πρόβλημά σου, αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ψυκτικού υγρού. Αυτό προκύπτει είτε λόγω ελλιπούς πλήρωσης κατά την εγκατάσταση, είτε λόγω διαρροής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να καλέσεις έναν εξειδικευμένο τεχνικό για να κάνει πλήρωση. Ένας πιστοποιημένος τεχνικός έχει τη γνώση, αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να κάνει σωστή πλήρωση ψυκτικού υγρού στο κλιματιστικό σου.