Την έχεις δει sports lover; Καλά κάνεις!

by Aggeliki Tsoukana

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινάνε οι μεγάλες διοργανώσεις του μπάσκετ στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στη Γηραιά Ήπειρο, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου θα γίνει το πρώτο jump-ball της Euroleague, ενώ το ίδιο θα γίνει στις Η.Π.Α. και το NBA στις 24 του μήνα. Όλοι οι αγώνες της Euroleague μεταδίδονται από τα κανάλια Nova Sports, με την Cosmote TV να έχει τα δικαιώματα του NBA.

 

Euroleague 2023 – 2024

Η Ευρωλίγκα όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε είναι η μετεξέλιξη του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μόνο που τότε μετείχαν οι πρωταθλήτριες ομάδες από όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, συν την πρωταθλήτρια του Ισραήλ, ενώ στη σύγχρονη μορφή της, η διοργάνωση μοιάζει περισσότερο με ένα κλειστό club των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων. Η φετινή είναι η 24η διοργάνωση με τη μοντέρνα μορφή της και η 67η συνολικά.

 

Οι ομάδες που μετέχουν

Δεκαοκτώ ομάδες θα ριχτούν στον μαραθώνιο της κανονικής περιόδου (34 αγωνιστικές), που αρχίζει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 και ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου 2024. Ανάμεσά τους δύο ελληνικές, ο περσινός φιναλίστ Ολυμπιακός που μετράει τρεις κατακτήσεις και ο Παναθηναϊκός, που έχει σηκώσει έξι φορές το βαρύτιμο τρόπαιο και σαφώς ανανεωμένος φέτος θέλει να κάνει το μεγάλο come back. Μαζί τους η περσινή νικήτρια, Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μπασκόνια, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Ανατολού Εφές, η Φενερμπαχτσέ, η Ολύμπια Μιλάνο, η Ζαλγκίρις Κάουνας, η Μπαγερν Μονάχου, η Βιλερμπάν που έχουν μακροχρόνιο συμβόλαιο συμμετοχής στην Ευρωλίγκα και πλαισιώνονται από τη Μονακό, τη Βαλένθια, την Άλμπα Βερολίνου, την Παρτιζάν, τη Βίρτους Μπολόνια και τον Ερυθρό Αστέρα.

 

Οι μεταγραφές

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκαν και για μια ακόμα χρονιά έχουν θέσει υψηλούς στόχους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός απέκτησε τους: Μιλουτίνοφ, Ουίλιαμ-Γκος, Τανούλη, Μπραζντέικις, Σικμα, ενώ πολύ σημαντική θεωρείται και η ανανέωση του συμβολαίου του αρχηγού του, Κώστα Παπανικολάου.

Οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού ήταν περισσότερες και πιο ηχηρές, τουλάχιστον από πλευράς ονομάτων. Η αθηναϊκή ομάδα πρόσθεσε στο ρόστερ της τους: Χ. Ερνανγκόμεθ, Μπαλτσερόφσκι, Σλούκα, Γκάι, Λεσόρ, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Βιλντόζα, Γκραντ, Μωραΐτης, Κώστας Αντετοκούνμπο.

Από τις υπόλοιπες ομάδες, η Μονακό έκανε τη μεγάλη έκπληξη με την απόκτηση του Κέμπα Γουόκερ, η Ανατολού Εφές υπόγραψε με τον Ντάριους Τόμπσον και η Μπαρτσελόνα έκανε επίσης μια μεγάλη έκπληξη με τον ερχομό του Τζαμπάρι Πάρκερ και έφερε πίσω τον Ουίλι Ερνανγκόμεθ. Το μεγάλο σίριαλ του καλοκαιριού έληξε με την κατάληξη του Νίκολα Μίροτιτς στον Αρμάνι Μιλάνο.

 

Play Offs

Την κανονική περίοδο ακολουθούν τα play offs με τα play ins να αποτελούν ένα ενδιάμεσο βήμα που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια. Εκεί, οι ομάδες που στην κανονική περίοδο θα τερματίσουν στις θέσεις 7 – 10 θα κοντραριστούν για μια θέση στα play offs. Οι δυο “νικήτριες” θα διασταυρωθούν με τις έξι πρώτες σε σειρές αγώνων best of five για να βγει η τετράδα του Final Four, που φέτος θα διεξαχθεί στη Mercedes-Benz Arena, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, Βερολίνο.

 

Ένας σημαντικός κανονισμός

Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, δύο οι περισσότερες ομάδες να ισοβαθμούν. Πως λύνεται σε αυτές τις περιπτώσεις το θέμα της κατάταξης; Πρώτα απ’ όλα λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των νικών στους μεταξύ τους αγώνες. Αν η “διαφορά” δεν μπορεί να λυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε υπολογίζεται η διαφορά πόντων στα μεταξύ τους ματς.

 

NBA 2023 – 2024

To NBA έχει ανακτήσει την αίγλη του τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλα ονόματα του περασμένου αιώνα, όπως ο Τζόρντα, ο Μπέρντ ή ο Μάτζικ Τζόνσον, όμως η νεολαία στις Η.Π.Α. αγαπάει πολύ τον Κάρι, τον Λεμπρόν Τζέιμς, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και όλους τους υπόλοιπους σύγχρονους αστέρες. Η σεζόν 2023–24 θα είναι η 78η για τη διοργάνωση της National Basketball Association. Η κανονική περίοδος θα αρχίσει στις 24 Οκτωβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 14 Απριλίου 2024. Για πρώτη φορά στα χρονικά, από τις 3 Νοεμβρίου έως και τις 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο μέσο της σεζόν ένα τουρνουά, με τους αγώνες πλην του τελικού να μετράνε στην κατάταξη της κανονικής σεζόν. Ένας ακόμα σημαντικός σταθμός είναι το NBA All-Star Game, που είναι προγραμματισμένο για τις 18 Φεβρουαρίου 2024, στο Gainbridge Fieldhouse της Indianapolis.

 

Οι ομάδες που θα διεκδικήσουν το δαχτυλίδι

Οι τριάντα ομάδες του NBA είναι χωρισμένες σε δύο περιφέρειες, Ανατολή και Δύση, που με τη σειρά τους, για καλύτερη διαχείριση σπάνε σε τρεις μικρότερες. Πιο συγκεκριμένα:

 

Ανατολική Περιφέρεια

 

Atlantic

Boston Celtics

Brooklyn Nets

New York Knicks

Philadelphia 76rs

Toronto Raptors

 

Central

Chicago Bulls

Cleveland Cavaliers

Detroit Pistons

Indiana Pacers

Milwaukee Bucks

 

Southeast

Atlanta Hawks

Charlotte Hornets

Miami Heat

Orlando Magic

Washington Wizards

 

Δυτική Περιφέρεια

 

Northwest

Denver Nuggets

Minessota Timberwolves

Oklahoma City Thunder

Portland Trail Blazers

Utah Jazz

 

Pacific

Golden State Warriors

LA Clippers

Los Angeles Lakers

Phoenix Suns

Sacramendo Kings

 

Southwest

Dallas Mavericks

Houston Rockets

Memphis Grizzlies

New Orleans Pelicans

San Antonio Spurs

 

Μεταγραφές

Όλες οι ομάδες του ΝΒΑ ενισχύθηκαν, τα ρόστερ τους θα παρουσιαστούν ανανεωμένα σε σχέση με τη σεζόν που πέρασε, όμως δεν υπήρξε κάποιο deal που να χαρακτηρίζεται ως μπαμ. Η σημαντικότερη κίνηση ήρθε από τους Bucks του Γιάννη Αντεντοκουνμπο, που πρόσθεσαν στο δυναμικό τους τον Ντέμιαν Λίλαρντ. Οι Celtics απόκτησαν τον Χόλιντέι, ενώ εξίσου σημαντική είναι η και η υπογραφή του Βαν Φλιτ στους Rockets. Από εκεί και πέρα, η Ευρωλίγκα έχασε τον Βεζένκοφ που από τον Ολυμπιακό μετακόμισε στους Kings και τον Μιτσιτς που τη νέα περίοδο θα αγωνίζεται στους Thinder.

 

Η κανονική σεζόν είναι μόνο η αρχή

Όπως λένε οι Αμερικάνοι, το πραγματικό NBA ξεκινάει με τα play offs, καθώς θεωρούν ως απλό ορεκτικό τους 82 αγώνες που δίνει κάθε ομάδα την κανονική περίοδο. Όπως και στην Ευρωλίγκα, υπάρχουν τα ενδιάμεσα play ins για κάθε περιφέρεια, με τη συμμετοχή των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 7 ως 10. Οι δυο νικήτριες θα διασταυρωθούν με τις 6 πρώτες στα play offs που θα αρχίσουν στις 20 Απριλίου 2024. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος και η γραμμή του τερματισμού είναι η σειρά των τελικών, το πρώτο παιχνίδι της οποίας έχει προγραμματιστεί για τις 6 Ιουνίου. Αν χρειαστεί να γίνουν και οι επτά αγώνες για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής, οι τελικοί θα ολοκληρωθούν στις 23 Ιουνίου.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

BECKHAM (NETFLIX)

Αν και το θέμα του μήνα είναι καθαρά μπασκετικό, η πρότασή μας είναι ποδοσφαιρική. Η μίνι σειρά Beckham που αποτελείται από τέσσερα επεισόδια και προστέθηκε πρόσφατα στον κατάλογο του Netflix περιστρέφεται γύρω από την άνοδο του βετεράνου Άγγλου ποδοσφαιριστή, από τα άγνωστα γήπεδα μέχρι την παγκόσμια καταξίωση.

 

 

Ζήσε την απόλυτη μπασκετική εμπειρία με τέλειο ήχο και εικόνα επιλέγοντας μια 8K smart TV. Η διασκέδαση, η συγκίνηση, η επικοινωνία και η χαλάρωση στο απόγειο, με ζωντανά χρώματα, ρεαλιστικό ήχο και υψηλές ταχύτητες. Άλλαξε μια για πάντα το σαλόνι σου με τον Κωτσόβολο, τον No1 προορισμό για το Σπίτι σου.

Μπορείς να δεις ακόμη