Tips αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα

by Zikou Stella

Η σκέψη να αντικαταστήσεις τον παλιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με έναν καινούργιο ηλιακό θερμοσίφωνα τελευταίας γενιάς όλο και τριγυρνάει στο μυαλό σου. Θέλεις να γλυτώσεις χρήματα και να αναβαθμίσεις ενεργειακά το ακίνητο σου, όμως δεν ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις; Παρακάτω θα βρεις κάποια βασικά κριτήρια για να διαλέξεις τον κατάλληλο ηλιακό θερμοσίφωνα για τις ανάγκες σου.

 

Σωστό μέγεθος δοχείου

Προτού προβείς στην αγορά, φρόντισε να εξετάσεις λεπτομερώς τον χώρο εγκατάστασης αλλά και να επιλέξεις το κατάλληλο μέγεθος του δοχείου της συσκευής με βάση τις ανάγκες σου. Η σωστή επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν το ζεστό νερό. Ενδεικτικά, για μια μέση τετραμελή οικογένεια ένας ηλιακός θερμοσίφωνας των 160lt θεωρείται επαρκής.

 

Ανοιχτού ή κλειστού κυκλώματος;

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε ανοιχτού και κλειστού τύπου κυκλώματος. Ένας ποιοτικός ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να είναι κλειστού κυκλώματος, διότι αυτού του τύπου αντέχουν περισσότερο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, προστατεύοντας έτσι τους ηλιακούς συλλέκτες. Οι θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος έχουν 50% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά και μέγιστο βαθμό απόδοσης.

 

Μην ξεχνάς το boiler

Το boiler είναι το δοχείο θέρμανσης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα και παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του μοντέλου που θα καταλήξεις. Το boiler διακρίνεται ανάλογα με το υλικό της κατασκευής του. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ο χάλκός, ο ανοξείδωτος χάλυβας (INOX) και το Εμαγιέ Glass που δεν διαβρώνεται από το χλώριο. Αυτού του είδους οι κατασκευές έχουν υψηλή ελαστικότητα, αντέχουν στις μεταβολές της θερμοκρασίας και προστατεύονται από ρωγμές. Από την άλλη, το πιο οικονομικό και με μικρή αντοχή στη διάβρωση boiler είναι το γαλβανιζέ (από ατσάλι). Φρόντισε να επενδύσεις στην ποιότητα κατασκευής, καθώς έτσι θα διατηρείται περισσότερες ώρες ζεστό το νερό.

 

 

Προτίμησε τους επιλεκτικούς συλλέκτες

Οι επιλεκτικοί συλλέκτες είναι κατά 40% πιο αποδοτικοί από τους απλούς χάλκινους ηλιακούς συλλέκτες. Ειδικότερα όσοι έχουν επίστρωση τιτανίου είναι ικανοί να απορροφήσουν έως και 95% ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη απόδοση ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.

 

Προσοχή στις σημάνσεις

Μην αναρωτηθείς «τι μάρκα ηλιακό να διαλέξω;» αλλά φρόντισε να δώσεις σημασία στις πιστοποιήσεις και τις σημάνσεις του νέου ηλιακού. Ενημερώσου από τον ειδικό για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του θερμοσίφωνα και μην επιλέξεις κάποιο προϊόν απλά και μόνο βάσει κόστους. Μερίμνησε επίσης για την εγγύηση. Προτού επιλέξεις το μοντέλο, διάβασε καλά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις της εγγύησης.

 

 

Επιλογή εγκαταστάτη

Φρόντισε να απευθυνθείς σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο, καθώς η διαδικασία της εγκατάστασης απαιτεί προσοχή, μιας και ο συλλέκτης τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο. Το πιο σημαντικό στην τοποθέτηση είναι να μην σκιάζεται ο συλλέκτης καθόλη τη διάρκεια της μέρας, σε όλες τις εποχές του χρόνου. Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης τόσο η κλίση όσο και ο προσανατολισμός του συλλέκτη. Το ύψος της τροχιάς του ήλιου αλλάζει ανάλογα με την εποχή και καθορίζεται βάσει της εποχικότητας, συνεπώς πρέπει να επιλέγουμε την κλίση με γνώμονα την μεγαλύτερη απόδοση. Μια προτεινόμενη κλίση είναι περίπου στις 47-55 μοίρες.

Μάθε περισσότερα για το Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” και αναβάθμισε ενεργειακά το σπίτι σου με γρήγορη απόσβεση!

Μπορείς να δεις ακόμη