Συμβουλές για χαρούμενη συμβίωση με το κατοικίδιό σου

by Aggeliki Tsoukana

 

Τα κατοικίδια ζώα είναι υπέροχοι σύντροφοι που γεμίζουν τη ζωή μας με αγάπη και χαρά. Χρειάζονται, ωστόσο, τη σωστή φροντίδα και την κατάλληλη μεταχείριση για να είναι και αυτά ευτυχισμένα. Παρακάτω θα βρεις πολύτιμες συμβουλές για να έχετε μία χαρούμενη συμβίωση.

 

Δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον

Ποτέ δεν είναι αργά για να μετατρέψεις το σπίτι σου σε μια φιλόξενη φωλιά για το ζωάκι σου, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις συμβιβασμούς στο στιλ και τη διακόσμησή σου.

 

 

Πατώματα

Ξεκινώντας από τα πατώματα, επίλεξε ένα κομψό χαλί είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις το δάπεδό σου από τις τρίχες και τα νύχια του κατοικίδιού σου. Παράλληλα, θα αναβαθμίσεις την αισθητική του χώρου. Ιδανικά, επίλεξε λεπτά χαλιά. Έτσι, το ζωάκι δε θα μπήγει τα νύχια του σε αυτά.

Αν είναι του γούστου σου μπορείς να τολμήσεις την επιλογή ανοιχτόχρωμων χαλιών, με μεγάλα σχέδια χωρίς να φοβάσαι μήπως λερώνονται πιο εύκολα. Με έναν καθαριστή χαλιών θα μπορείς να καθαρίζεις εύκολα, ακόμα και τους πιο επίμονους λεκέδες.

Επιπρόσθετα, μη ξεχνάς ότι θα βρεις μια ευρεία γκάμα από ηλεκτρικές σκούπες για κατοικίδια. Είναι εξοπλισμένες με ειδικό πέλμα με μηχανισμό περιστρεφόμενης βούρτσας. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αποκολλάει τις τρίχες κατοικίδιων που βρίσκονται σε μοκέτες, χαλιά, υφάσματα ή κουρτίνες. Ασφαλώς, παρέχονται και τα κατάλληλα εξαρτήματα για να απομακρύνεις τις τρίχες από τα έπιπλα ή ακόμη και από τα πιο στενά σημεία του σπιτιού.

 

Ταπετσαρίες και έπιπλα

Η μυρωδιά των εσπεριδοειδών λειτουργεί αποτρεπτικά για τις γάτες και τους σκύλους. Μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων εσπεριδοειδών στις ταπετσαρίες επίπλων – ψεκάζοντας με βαποριζατέρ – είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να κρατήσεις ανέπαφα τα έπιπλά σου. Επιπλέον, θα σε βοηθήσει στην εκπαίδευση του μικρού σου φίλου, ώστε να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να «ακονίζει» νύχια και δόντια στα έπιπλά σου.

 

 

Φυτά και λουλούδια

Αν έχεις κήπο ή φυτά στο σπίτι ή στην αυλή σου μπορεί να νιώθεις περήφανος γι’ αυτά, να αισθάνεσαι όμορφα που στολίζουν τον χώρο σου και να χαμογελάς που τα παρατηρείς να μεγαλώνουν και να ανθίζουν, όμως υπάρχουν λουλούδια και θάμνοι που δεν είναι τόσο φιλικοί για το ζωάκι σου και μπορεί να του προκαλέσουν διάφορα προβλήματα από απλές φαγούρες μέχρι δηλητηρίαση και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Φρόντισε λοιπόν να ρωτήσεις τον κτηνίατρο, για να ενημερωθείς για τα πιο συνηθισμένα φυτά που μπορεί να επηρεάσουν το ζωάκι σου.

 

Σωστή θερμοκρασία χώρου

Η ιδανική θερμοκρασία για τα κατοικίδια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως π.χ. αν πρόκειται για μεγαλόσωμο ζωάκι, σκύλος, γάτα κλπ. Τα μικρότερα κατοικίδια τείνουν να κρυώνουν γρηγορότερα. Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα που μπορούν να παραμένουν ζεστά για περισσότερο. Όταν πρόκειται να βγεις από το σπίτι, είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείς ότι η θερμοκρασία είναι κατάλληλη για τα κατοικίδια ζώα.

Ειδικά το καλοκαίρι, μόλις ανέβει η θερμοκρασία θα παρατηρήσεις αλλαγές στη συμπεριφορά του κατοικίδιου. Θα είναι λιγότερο ενεργητικό, θα ψάχνει μία δροσερή γωνιά για να περάσει τη μέρα, και θα ζητάει περισσότερο νερό. Καλό είναι, κατά τη διάρκεια των πιο θερμών ωρών της ημέρας να επιτρέπεις στο ζωάκι σου να βρίσκεται σε έναν κλιματιζόμενο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, χάρη στις έξυπνες συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού μπορείς να ελέγξεις ακόμη πιο εύκολα τη θερμοκρασία στο σπίτι. Πλέον μπορείς να χειριστείς το κλιματιστικό σου, τον αφυγραντήρα, τον καθαριστή αέρα, ή τον θερμοπομπό σου από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Αρκεί να ενεργοποιήσεις το ασύρματο οικιακό σου δίκτυο. Όλες οι λειτουργίες των συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού διαθέσιμες στο tablet ή το smartphone με ένα άγγιγμα, ακόμα κι αν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι.

 

Φρόντισε για την ασφάλειά του

Τις ώρες που βρίσκεσαι εκτός της κατοικίας σου, ίσως να σε αγχώνει που έχεις αφήσει μόνο του το φιλαράκι σου. Έτσι, μπορείς να επενδύσεις σε μία κάμερα όπως η IMOU Ranger Pro IPC-A26H IP Camera. Υποστηρίζει αμφίδρομη ομιλία για να επικοινωνείς εύκολα με τους δικούς σου και για να παρακολουθείς τα κατοικίδια. Παράλληλα, με την τεχνολογία έξυπνης παρακολούθησης μπορεί να ακολουθεί κινούμενα αντικείμενα όταν ανιχνεύει μεταβολή εικόνων. Έτσι, το κατοικίδιό σου θα νιώθει άνετο και ασφαλή.

Για τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού, μπορείς να αξιοποιήσεις μία κάμερα όπως η  D-Link DCS-2800LH EU Mydlink Pro Wire-Free IP Camera με ανάλυση Full HD 1080p, νυχτερινή όραση, προηγμένη ανίχνευση κίνησης PIR και αμφίδρομο ήχο, επικοινωνεί με τις συσκευές σου για ολοκληρωμένη ασφάλεια, ενώ στέλνει push notifications στο κινητό σου για να γνωρίζεις τα πάντα.

 

Φροντίδα και υγιεινή

Η σωστή φροντίδα βελτιώνει τη σχέση ιδιοκτήτη-κατοικίδιου και την κάνει ακόμα πιο ουσιαστική και ευχάριστη.

 

 

Υγιές και λαμπερό τρίχωμα

Η διατήρηση ενός υγιούς τριχώματος και η καλή υγιεινή των ματιών, των αυτιών και της μύτης του τετράποδου φίλου σου, η περιποίηση του τριχώματός του αποτελεί επίσης έναν εξαιρετικό τρόπο για να εξοικειωθείς με την εικόνα του υγιούς δέρματός του. Έτσι θα μπορείς να εντοπίζεις πιο εύκολα οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Η διαδικασία του κουρέματος είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγιεινής του μικρού σου φίλου. Ανάλογα με τη ράτσα του κατοικίδιου, μπορεί να χρειάζεται να γίνει σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού, του σώματος ή και συνολικά. Το πρώτο λοιπόν που θα χρειαστείς είναι μία καλή κουρευτική μηχανή.

Το τακτικό βούρτσισμα σου δίνει την ευκαιρία να ελέγχεις το ζωάκι σου για παράσιτα, όπως ψύλλους και τσιμπούρια, και προλαμβάνει τις τριχόμπαλες που σχηματίζονται στο στομάχι. Με τα κατάλληλα εργαλεία φροντίδας τριχώματος εξασφαλίζεις σωστή φροντίδα και υγιεινή για το ζωάκι σου.

 

Νύχια

Οι ειδικοί νυχοκόπτες για σκύλους είναι σχεδιασμένοι για να σε βοηθούν να κόβεις τα νύχια του σκύλου σου χωρίς να του προκαλείς καμία ζημιά. Μπορείς να χρησιμοποιείς ένα πολυεργαλείο περιποίησης νυχιών όπως το 7020-5 της Dremel που θα σε βοηθήσει να τριμάρεις τα νύχια σταδιακά, έχοντας τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας.

 

 

Η σωστή διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τη σωστή υγεία του μικρού σου φίλου, για τη μακροζωία του και φυσικά για τη ζωντάνια και την ενέργεια που θα έχει κάθε μέρα. Προφανώς ανάλογα με το κατοικίδιό σου ο τύπος και η ποσότητα της τροφής διαφέρουν και καλό είναι αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται με τη συμβουλή του κτηνίατρου. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως πολύ συχνά τα κουτάβια και τα γατάκια χρειάζονται πολύ περισσότερη τροφή, αναλογικά με το βάρος και το μέγεθός τους για να αναπτυχθούν σωστά.

Αφού το ζωάκι σου ολοκληρώσει την περίοδο της ανάπτυξης, θα πρέπει οι ποσότητες της τροφής να είναι κατάλληλες ώστε να συντηρούν το ιδανικό σωματικό του βάρος αποφεύγοντας τις διακυμάνσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

 

 

Φρόντισε για την ψυχαγωγία του

Το παιχνίδι είναι ο τρόπος που όλα τα θηλαστικά μαθαίνουν τα πάντα για την επιβίωση και την κοινωνικοποίησή τους, ενώ είναι απαραίτητο και για τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης. Ανάλογα με το κατοικίδιο που έχεις και την ηλικία του, θα χρειαστεί να προμηθευτείς για αρχή, διάφορα αντικείμενα για να μασουλάει και να κυνηγάει, γιατί αλλιώς θα την πληρώσουν τα έπιπλα και τα αγαπημένα σου παπούτσια.

Καλό είναι να προσπαθείς να βρίσκεις χρόνο να παίζεις ο ίδιος με το κατοικίδιό σου. Γιατί σε εκείνες τις στιγμές θα χτίσεις τον πιο στενό δεσμό μαζί του. Για τις ώρες που θα είσαστε χωριστά, καλό θα είναι τα αντικείμενα και τα παιχνίδια του να είναι εύκολα προσβάσιμα ώστε να αλληλεπιδράει όσο το δυνατόν λιγότερο με τα δικά σου πράγματα. Επειδή όμως ζωάκι είναι, και του αρέσει να παίζει, είναι σίγουρο πως όλο και κάποια αταξία θα κάνει. Έτσι, μία IP κάμερα θα σε βοηθήσει να έχεις πάντα την εποπτεία του χώρου – μέσα ή έξω – ώστε να ξέρεις ανά πάσα ώρα και στιγμή αν έχει συμβεί κάτι.

Τα smart tags είναι ένας ακόμα εξαιρετικός τρόπος για να κρατάς επαφή με το αγαπημένο σου τετράποδο. Σύνδεσέ το στο λουρί του μικρού σου φίλου και μέσω μιας εύχρηστης εφαρμογής για το κινητό σου, μπορείς να παρακολουθείς ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται το ζωάκι σου.

Η προσθήκη κατοικίδιων ζώων στη ζωή μας είναι πάντα ευχάριστη. Ωστόσο, με τη χαρά και την αγάπη έρχεται η ευθύνη. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και είναι σίγουρο ότι ο καλύτερός σου φίλος θα είναι πάντα ευτυχισμένος, υγιής και ενθουσιώδης.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: καθαριστής χαλιών, ηλεκτρικές σκούπες, κλιματιστικό, αφυγραντήρας, καθαριστής αέρα, θερμοπομπός, tablet, smartphone, D-Link DCS-2800LH EU Mydlink Pro Wire-Free IP Camera, κουρευτική μηχανή, IP κάμερα, smart tags.

Μπορείς να δεις ακόμη