Όλα ρόδινα!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Συνταγές αλμυρές και γλυκές με βάση το ρόδι που ανοίγουν την όρεξη κι εντυπωσιάζουν.

 

 

Χειμωνιάτικη σαλάτα με kale, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, ρόδι και καρύδια

Μια ιδιαίτερα νόστιμη σαλάτα, με γιορτινό χαρακτήρα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το kale με μαρούλια ή άλλες πρασινάδες της επιλογής σας.

 

Υλικά

  • 150γρ. kale
  • ½ πορτοκάλι
  • ½ γκρέιπφρουτ
  • ½ ρόδι
  • Τα φυλλαράκια από 2 κλαδάκια δυόσμο
  • 4 κουτ. σούπας καρύδια ή πεκάν

 

Για τη βινεγκρέτ

  • 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι ροδιού
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το kale σε χοντρά κομμάτια, το πλένουμε σε άφθονο νερό και το στραγγίζουμε καλά.
  2. Ψήνουμε τα καρύδια σε αντικολλητικό τηγάνι για 5 λεπτά πάνω σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  3. Φιλετάρουμε το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ. Παίρνουμε τα σποράκια του ροδιού.
  4. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας όλα τα υλικά της σε ένα βαζάκι με βιδωμένο το καπάκι.
  5. Ανακατεύουμε σε πιατέλα το kale, τα φιλέτα πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ, τους σπόρους του ροδιού, τα φυλλαράκια του δυόσμου και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.
  6. Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με το καρύδι και σερβίρουμε αμέσως!

 

 

Κοτόπουλο με καρυδάτη σάλτσα και ρόδι

Μια έθνικ συνταγή από την Περσία που θα κλέψει τις εντυπώσεις στα γιορτινά τραπέζια σας και όχι μόνο.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 700γρ. φιλετάκια από μπούτι κοτόπουλου
  • 8 κοπανάκια κοτόπουλου
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200γρ. καρύδια
  • 1 φλιτζάνι κρασί ροζέ ή λευκό
  • 5 κουτ. σούπας πετιμέζι ροδιού
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ φλιτζάνι σπόρους ροδιού
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ψήνουμε τα καρύδια σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά για 5-6 λεπτά. Μεταφέρουμε σε μπολ κι αφήνουμε να κρυώσουν εκτός φωτιάς πριν τα ψιλοκόψουμε στον πολυκόφτη.
  2. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές αλατοπιπερώνοντας στο ενδιάμεσο. Βγάζουμε το κοτόπουλο στην άκρη.
  3. Προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και βούτυρο, κι αφού κάψουν ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε να γυαλίσει και να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε τότε το σκόρδο και τα μπαχαρικά κι αφού μυρίσουν όμορφα προσθέτουμε ξανά το κοτόπουλο και το φέρνουμε μερικές βόλτες.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε το πετιμέζι του ροδιού, το τριμμένο καρύδι, λίγο νερό, σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Δοκιμάζουμε για επιπλέον αλατοπίπερο και σερβίρουμε το κοτόπουλο μαζί με λευκό πιλάφι, προσθέτοντας φρέσκους σπόρους ροδιού.

 

 

Φρουτοσαλάτα με μάνγκο, ακτινίδιο και ρόδι

Μια άκρως δροσερή φρουτοσαλάτα με εξωτικά αρώματα και υπέροχα χρώματα που μπορείτε να σερβίρετε και σαν επιδόρπιο.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 μάνγκο καθαρισμένα σε κομμάτια
  • 2 ακτινίδια καθαρισμένα σε κυβάκια
  • 1 ρόδι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ή λάιμ

Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 κορφούλες δυόσμο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 2 λεπτά και τη μεταφέρουμε σε μπολ να κρυώσει.
  2. Κόβουμε τα φρούτα όπως περιγράφεται στα υλικά, πασπαλίζουμε με το ξύσμα του λεμονιού και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ.
  3. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο να μαριναριστεί μέχρι να τη σερβίρουμε.
  4. Μοιράζουμε σε μπολ και σερβίρουμε με έξτρα φυλλαράκια δυόσμου.

 

 

Ρυζόγαλο φούρνου με ρόδι

Η ψημένη εκδοχή του ρυζόγαλου είναι μοναδική και με την προσθήκη σπόρων ροδιού ακόμη πιο ιδιαίτερη.

 

Υλικά για 6 άτομα:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 50 γρ. ρύζι γλασέ (μουλιασμένο για 10 λεπτά σε νερό)
  • ½ ξυλάκι κανέλας
  • 125γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. κορν-φλάουρ
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη

 

Εκτέλεση

  1. Σουρώνουμε το ρύζι και αφού κρατήσουμε 200ml από γάλα βάζουμε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και την κανέλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πριν πάρει βράση το γάλα ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μην μας φουσκώσει. Υπολογίζουμε πως θέλει γύρω στα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  3. Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανίλια σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το γάλα που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα στο ζεστό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230οC. Βάζουμε νερό στον βραστήρα να βράσει. Αφαιρούμε την κανέλλα από την κρέμα και τη μοιράζουμε σε 6 πυρίμαχα ραμεκέν (πυρίμαχα μπολ).
  5. Ύστερα τα τοποθετούμε σε ταψί βαθύ, προσθέτουμε καυτό νερό μέχρι τη μέση των πυρίμαχων σκευών και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 10 λεπτά ή μέχρι να κάνει το ρυζόγαλο μια σκούρα κρούστα από πάνω.
  6. Αφήνουμε να κρυώσουν τα ρυζόγαλα πριν τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με σπόρους ροδιού. Μπορούμε να τα βάλουμε και στο ψυγείο να κρυώσουν καλά πριν τα σερβίρουμε.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνοςταψί, κατσαρόλα, βραστήρας, πολυκόφτης, αντικολλητικό τηγάνι.

Μπορείς να δεις ακόμη