Tips για να Οργανώσεις το Μικρό Φοιτητικό σου Διαμέρισμα

by Aggeliki Tsoukana

Πέτυχες στις Πανελλήνιες και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο βήμα σε ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις, νέες εμπειρίες και ανακαλύψεις. Συγχαρητήρια! Η φοιτητική σου ζωή μόλις ξεκινάει!

Τώρα, ανοίγεται μπροστά σου ένας καινούργιος κόσμος γεμάτος προκλήσεις και ευκαιρίες. Και αν πέρασες σε πόλη διαφορετική από την πόλη που ζεις, ετοιμάσου για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της αυτονομίας και της ενηλικίωσης!

Ένα από τα πρώτα βήματα στη νέα σου ζωή είναι η μετακόμιση στο φοιτητικό σου διαμέρισμα. Το πιο πιθανό είναι να νοικιάσεις ένα μικρό σπίτι με περιορισμένα τετραγωνικά και μηνιαίο ενοίκιο που να ανταποκρίνεται στον προϋπολογισμό σου. Μπορεί ο χώρος αρχικά να σου φαίνεται μικρός, όμως είναι ολοδικός σου και με λίγη φαντασία, δημιουργικότητα και οργάνωση θα γίνει το ιδανικό καταφύγιο όπου θα ζήσεις μερικές από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ζωής σου. Ας ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι μαζί, γεμάτοι ενθουσιασμό και αισιοδοξία, για να μετατρέψουμε το μικρό σου διαμέρισμα σε ένα άνετο και λειτουργικό σπίτι!

 

Σχεδιασμός του Χώρου

 

Αξιοποίηση Κάθε Γωνιάς

Σε ένα μικρό διαμέρισμα, κάθε εκατοστό μετράει. Χρησιμοποίησε γωνιακά ράφια και έπιπλα για να εκμεταλλευτείς κάθε διαθέσιμη γωνία. Οι γωνιακές συνθέσεις είναι ιδανικές για την αποθήκευση βιβλίων, διακοσμητικών και άλλων μικροαντικειμένων χωρίς να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο.

 

 

Αξιοποίηση του Ύψους

Χρησιμοποίησε ράφια και βιβλιοθήκες που φθάνουν μέχρι ψηλά στον τοίχο. Τοποθέτησε τα βιβλία και τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς συχνά τόσο στα ψηλά όσο και στα χαμηλά ράφια και όσα χρειάζεσαι καθημερινά στα μεσαία.

 

 

Πολυλειτουργικά Έπιπλα

Επίλεξε έπιπλα που εξυπηρετούν πολλαπλές ανάγκες. Ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο από κάτω ή ένας καναπές-κρεβάτι μπορούν να σου εξοικονομήσουν πολύτιμο χώρο.

 

Συσκευές Μικρών Διαστάσεων

Υπάρχουν πολλές συσκευές που διατίθενται σε μικρότερες διαστάσεις από τις συνηθισμένες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ενός σπιτιού λίγων τετραγωνικών, όπως το φουρνάκι με ενσωματωμένες εστίες, το μικρό πλυντήριο πιάτων, το πλυντήριο άνω φόρτωσης, το ψυγείο σε διάφορες βολικές διαστάσεις κ.α. που θα σου εξοικονομήσουν χώρο χωρίς να υστερούν σε χρηστικότητα και εργονομία.

 

 

Χρήση Καθρεφτών

Οι καθρέφτες δημιουργούν την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου και φωτίζουν το δωμάτιο. Τοποθέτησε μεγάλους καθρέφτες σε στρατηγικά σημεία για να κάνεις το διαμέρισμα σου να φαίνεται πιο ευρύχωρο.

 

Νοητός Διαχωρισμός Χώρων

Πολλές φορές τα μικρά φοιτητικά σπίτια αποτελούνται από έναν ενιαίο χώρο μέσα στον οποίο συνυπάρχουν όλα τα έπιπλα. Αν θες να διαχωρίσεις την κουζίνα από το καθιστικό ή το υπνοδωμάτιο από το γραφείο, μπορείς να το πετύχεις τόσο με παρεμβάσεις στο οριζόντιο, όσο και στο κατακόρυφο επίπεδο. Τοποθέτησε χαλιά διαφορετικού σχήματος και χρώματος σε κάθε χώρο και αυτόματα θα δημιουργήσεις αυτή την ψευδαίσθηση. Κατακόρυφα, μπορείς να τοποθετήσεις παραβάν ή διαμπερή ράφια μπροστά από κάθε σημείο που θέλεις να διαχωρίσεις.

 

Αποθήκευση

 

 

Κρυφές Αποθηκευτικές Λύσεις

Επένδυσε σε έπιπλα με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους, όπως κρεβάτια με συρτάρια από κάτω ή τραπέζια με εσωτερικό χώρο. Αυτές οι λύσεις βοηθούν να διατηρείς τον χώρο σου τακτοποιημένο και οργανωμένο.

 

Οργάνωση Ντουλαπιών

Χρησιμοποίησε καλάθια, κουτιά και διαχωριστικά για να οργανώσεις τα ντουλάπια σου. Κατάταξε τα αντικείμενα κατά κατηγορία και χρησιμοποίησε ετικέτες για να βρίσκεις εύκολα αυτό που χρειάζεσαι.

 

Διακόσμηση

 

 

Φωτεινά Χρώματα

Τα φωτεινά χρώματα στους τοίχους και τα έπιπλα κάνουν τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο ευχάριστος. Προτίμησε αποχρώσεις του λευκού και παστέλ ή άλλα ανοιχτά χρώματα που αντανακλούν το φως.

 

Προσωπικές Πινελιές

Πρόσθεσε προσωπικές πινελιές στη διακόσμηση σου, όπως φωτογραφίες, αφίσες και μικρά διακοσμητικά που θα κάνουν το διαμέρισμά σου να μοιάζει σαν πραγματικό σπίτι και όχι απλώς ένας προσωρινός χώρος διαμονής.

 

 

Φυτά Εσωτερικού Χώρου

Τα φυτά όχι μόνο ομορφαίνουν τον χώρο, αλλά βελτιώνουν και την ποιότητα του αέρα. Επιπλέον, η φροντίδα τους μπορεί να είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που σε βοηθά να χαλαρώνεις.

 

Καθημερινή Ζωή

 

 

Προγραμματισμός Εργασιών

Δημιούργησε μια καθημερινή ρουτίνα για το καθάρισμα και την τακτοποίηση του διαμερίσματός σου. Μικρές καθημερινές εργασίες μπορούν να αποτρέψουν τη συσσώρευση ακαταστασίας και να κάνουν τη ζωή σου πιο ευχάριστη.

 

 

Προετοιμασία Γευμάτων

Εξοπλίσου με τα απαραίτητα της κουζίνας, επίλεξε πολυχρηστικές συσκευές και σκεύη, για να μην χρειαστεί να αγοράσεις ένα για κάθε χρήση και φρόντισε να διαθέτεις πάντα τα βασικά τρόφιμα χωρίς να μαζεύεις περισσότερα από όσα χωράει το ψυγείο και τα ντουλάπια σου.

Η ζωή σε ένα μικρό φοιτητικό διαμέρισμα, με τη σωστή οργάνωση και μια δόση δημιουργικότητας, μπορεί να είναι άνετη και γεμάτη όμορφες στιγμές. Ακολούθησε τα παραπάνω tips και δες το διαμέρισμά σου να μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό σπίτι μακριά από το… σπίτι.

Καλή αρχή στη νέα σου, συναρπαστική φοιτητική ζωή!

Μπορείς να δεις ακόμη