Tips για να ζεσταίνεσαι οικονομικά όλο τον χειμώνα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Ο χειμώνας έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του και έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι ότι έχεις λίγο πετρέλαιο από πέρυσι ή πόσο ακριβά ήταν τα κοινόχρηστα την τελευταία φορά. Με δεδομένη τη σημαντική αύξηση στην τιμή των καυσίμων θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος, σίγουρα θα σκέφτεσαι πώς θα ζεσταθείς και φέτος όσο πιο οικονομικά γίνεται.

Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζεις ότι ισχύουν ορισμένοι γενικοί κανόνες εξοικονόμησης. Πρώτος και σημαντικότερος κανόνας είναι ότι ο χώρος που θέλεις να ζεστάνεις θα πρέπει να απομονώνεται από το υπόλοιπο σπίτι. Οι πόρτες και τα κουφώματα θα πρέπει να κλείνουν όσο το δυνατόν πιο αεροστεγώς. Τα χαλιά και οι «βαριές» κουρτίνες μπορούν επίσης να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες θερμότητας.

Από εκεί και έπειτα, ανάλογα τη λύση θέρμανση που χρησιμοποιείς στο σπίτι, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές στον τρόπο χρήσης τους.

 

 

Θερμοπομποί και καλοριφέρ

Πρόκειται για συσκευές θέρμανσης που ανεβάζουν τη θερμοκρασία με τρόπο που η ζέστη «αγκαλιάζει» τον χώρο. Συνεπώς, το ιδανικότερο είναι να τοποθετούνται σε ένα κεντρικό σημείο του δωματίου. Σημαντικό είναι επίσης να μην υπάρχουν εμπόδια, όπως π.χ. έπιπλα, σε ακτίνα περίπου 1 μέτρου γύρω τους. Για οικονομία αλλά και ασφάλεια, δε θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για το στέγνωμα ρούχων. Μάλιστα, ο σημαντικότερος λόγος δεν είναι η μείωση της απόδοσης, παρόλο που αυτή φτάνει μέχρι και το 20%. Κι αυτό γιατί η υγρασία από τα ρούχα «απειλεί» με την πρόκληση βραχυκυκλώματος ή πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά στα συμβατικά ηλεκτρικά καλοριφέρ, όπως είναι τα μοντέλα λαδιού, είναι συσκευές που αργούν να ζεστάνουν τον χώρο, σε σχέση με άλλες λύσεις θέρμανσης. Ωστόσο, εκπέμπουν θερμότητα για αρκετή ώρα αφότου τεθούν εκτός λειτουργίας. Επομένως, θα εξοικονομείς ρεύμα (και χρήματα) αν φροντίζεις να απενεργοποιείς το καλοριφέρ σου, λίγο πριν φύγεις από το δωμάτιο. Με την ίδια λογική, μπορείς να θερμαίνεις το υπνοδωμάτιο λίγο πριν κοιμηθείς, απενεργοποιώντας τη συσκευή πριν πέσεις για ύπνο. Από την άλλη πλευρά, οι θερμοπομποί θερμαίνουν πιο γρήγορα τον χώρο. Μάλιστα, τα μοντέλα με βεντιλατέρ διαχέουν ακόμη πιο άμεσα την παραγόμενη θερμότητα σε όλο το δωμάτιο.

Σημαντική προϋπόθεση για οικονομία είναι η απευθείας παρακολούθηση και ρύθμιση της θερμοκρασίας του δωματίου, όπου δεν υπάρχει λόγος να ξεπερνά τους 20-22 βαθμούς Κελσίου. Αν η συσκευή δεν έχει θερμοστάτη χώρου, η καλύτερη λύση είναι να προμηθευτείς ένα θερμόμετρο χώρου, ώστε να προσαρμόζεις ανάλογα τις «σκάλες» της.

 

 

Θερμάστρες

Οι ηλεκτρικές θερμάστρες είναι ιδανικές για μεταφορά και τοπική θέρμανση αφού θερμαίνουν ικανοποιητικά ό,τι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτές. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να την τοποθετείς σε μικρή σχετικά απόσταση από σένα, χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο αντικείμενο ανάμεσα σε εσένα και τη συσκευή. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας σημαίνει επίσης ότι οι θερμάστρες είναι ιδανικές για μικρούς χώρους, όπου μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική αίσθηση θαλπωρής.

Παράλληλα ζεσταίνουν πολύ γρήγορα, με τον χώρο ωστόσο να κρυώνει πολύ γρήγορα αφότου τεθούν εκτός λειτουργίας.

Από την άλλη, η θερμάστρα υγραερίου «ταιριάζει γάντι» στους μεγαλύτερους ενιαίους χώρους του σπιτιού. Για λόγους ασφάλειας, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε δωμάτια τα οποία αερίζονται επαρκώς. Επιπλέον, επειδή η θερμάστρα υγραερίου «ανεβάζει» τη θερμοκρασία πολύ γρήγορα, είναι ιδανική για να σου εξασφαλίζει θαλπωρή σε χώρους που δεν παραμένεις για πολλή ώρα, όπως π.χ. για να απολαμβάνεις κάθε πρωί για ένα μισάωρο τον καφέ σου στο σαλόνι πριν φύγεις για τη δουλειά.

 

 

Αερόθερμα

Τα αερόθερμα χρησιμοποιούν βεντιλατέρ για να ζεσταίνουν άμεσα τον αέρα στον χώρο. Για πιο ομοιόμορφη θέρμανση του χώρου, θα πρέπει να τοποθετούνται σχετικά κοντά στο πάτωμα. Ο λόγος είναι πως με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιούν τη φυσική κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο, ο οποίος όταν θερμαίνεται κινείται ανοδικά για να κρυώσει φτάνοντας στο ταβάνι και να αρχίσει στη συνέχεια να κινείται καθοδικά.

Για οικονομία και καλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς το αερόθερμο σε χώρους οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα μέγιστα τετραγωνικά κάλυψης που προβλέπει ο κατασκευαστής του. Σε αντίθετη περίπτωση, και η συσκευή θα λειτουργεί συνεχώς, καταναλώνοντας ρεύμα, και δεν πρόκειται να αισθανθείς ικανοποιητική ζέστη.

Θα πρέπει επίσης να θυμάσαι ότι τα αερόθερμα είναι σχεδιασμένα για να εξασφαλίζουν θερμική άνεση, χωρίς υπερβολές. Άλλωστε, οι υψηλές θερμοκρασίες στοn χώρο δεν είναι καλές ούτε για την υγεία, ούτε και για το πορτοφόλι σου. Και σε αυτή την περίπτωση, η «χρυσή τομή» είναι μία θερμοκρασία μεταξύ 20-22 βαθμούς Κελσίου. Ειδικά εάν το αερόθερμό σου δεν διαθέτει θερμοστάτη χώρου, τότε καλό είναι να αγοράσεις ένα θερμόμετρο χώρου, για να τσεκάρεις τη θερμοκρασία στο δωμάτιο.

 

Κλιματιστικά

Από όλες τις λύσεις θέρμανσης που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα, τα κλιματιστικά inverter είναι με διαφορά η οικονομικότερη και πιο αποδοτική επιλογή. Μάλιστα, το οικονομικό όφελος δεν αφορά μόνο στην κατανάλωση για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο. Αυτό που συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι ότι ένα σύγχρονο κλιματιστικό καταναλώνει μικρότερη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, συγκριτικά με τις άλλες ηλεκτρικές συσκευές, για διατηρήσει τη θερμότητα στο χώρο. Επομένως, το κλιματιστικό γίνεται ακόμα πιο ιδανική λύση θέρμανσης στις περιπτώσεις που ο χώρος χρησιμοποιείται για ώρες.

Για ακόμη πιο αποδοτική λειτουργία, είναι σημαντικό να καθαρίζονται συχνά (το αργότερο ανά μήνα) τα φίλτρα του μηχανήματος. Αντίθετα, ένα κλιματιστικό με βρώμικα φίλτρα, από σκόνη ή χνούδια, μπορεί να καταναλώνει έως και 15% παραπάνω ενέργεια. Το ίδιο ισχύει και με την τακτική συντήρηση του κλιματιστικού από ειδικό ψυκτικό, η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αν το χρησιμοποιείς χειμώνα-καλοκαίρι.

Αν επίσης φροντίζεις ώστε ο θερμός αέρας να βγαίνει από την εσωτερική μονάδα με κατεύθυνση προς το πάτωμα, ρυθμίζοντας κατάλληλα την κλίση των περσίδων, τότε θα εξασφαλίζεις πιο ομοιόμορφη θέρμανση. Στην περίπτωση που το μηχάνημα βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο και το χρησιμοποιείς το βράδυ, μπορείς να αξιοποιήσεις τη νυχτερινή λειτουργία (sleep mode), ώστε να συνδυάζεις τον υγιεινό ύπνο με έξτρα οικονομία.

 

 

Αντιμετώπισε την υγρασία στο σπίτι

Η προσθήκη ενός αφυγραντήρα στον χώρο, θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την έντονη υγρασία στο σπίτι, αλλά και να εκμεταλλευτείς τις ημέρες που έχει ηλιοφάνεια. Με αυτό τον τρόπο θα «αραιώσεις» τη χρήση της θέρμανσης και έτσι θα γλιτώσεις χρήματα. Με πολύ μικρότερο κόστος από τη θέρμανση, θα σου εξασφαλίσει τη ζεστασιά που χρειάζεσαι.

Ο λόγος είναι πως ακόμη κι όταν το θερμόμετρο δεν έχει πάρει την κατηφόρα, αν ο αέρας στον χώρο σου «κουβαλά» πολλή υγρασία, τότε και πάλι θα αισθάνεσαι ψύχρα. Έτσι, ο αφυγραντήρας θα μειώσει την ποσότητα των υδρατμών στον αέρα και θα σε κάνει να αισθάνεσαι ικανοποιητική ζέστη, χωρίς να χρειάζεται να θερμάνεις το δωμάτιο.

Επειδή μία τέτοια συσκευή «παρεμβαίνει» στην υγρασία και όχι στη θερμοκρασία, έχει μικρότερο κόστος λειτουργίας από οποιοδήποτε άλλο θερμαντικό μέσο διαθέτεις. Έτσι, κάθε φορά που θα τη χρησιμοποιείς αντί για το θερμαντικό σου μέσο, θα κάνεις σημαντική οικονομία.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: αφυγραντήρας, κλιματιστικό, αερόθερμο, θερμάστρες, ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί.

Μπορείς να δεις ακόμη