Tips σωστής χρήσης και συντήρησης της ηλεκτρικής κουβέρτας!

by K Admin

 

Και ποιος δεν θέλει να τον περιμένει ζεστό το κρεβάτι του κάθε βράδυ και να μην έρχεται σ’ επαφή με υγρασία στα σεντόνια και το στρώμα, ώστε ν’ απολαμβάνει έναν ευχάριστο και βαθύ ύπνο! Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αρκεί ν’ αρχίσεις να χρησιμοποιείς μια ηλεκτρική κουβέρτα. Για να διατηρήσεις την καλή κατάσταση και τη μέγιστη αποδοτικότητα της ηλεκτρικής σου κουβέρτας, όμως, δεν πρέπει να παραλείπεις να τη φροντίζεις σωστά.

 

Στη συνέχεια θα βρεις μερικές απλές κινήσεις που πρέπει να κάνεις κι ορισμένα πράγματα που θα πρέπει ν’ αποφεύγεις να κάνεις ώστε να καταφέρεις να διατηρήσεις στην εντέλεια το ηλεκτρικό κύκλωμα που με τις αντιστάσεις του θερμαίνει την κουβέρτα, το μονωτικό υλικό που περιβάλλει τις αντιστάσεις, αλλά και το ύφασμά της. Κάτι που εκτός απ’ την καλή λειτουργία της συσκευής είναι απαραίτητο και για τη δική σου ασφάλεια, αφού ακόμη και η παραμικρή φθορά σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση πως η κουβέρτα σου θα χρειαστεί εξουσιοδοτημένο συνεργείο, και στη χειρότερη πως θα πρέπει να την αντικαταστήσεις.

 

Χρήση

 

Για να μην τρίβεται το ύφασμα της κουβέρτας, κι επομένως φθείρεται, το καλύτερο είναι να τη σκεπάζεις με σχετικά χοντρά κατωσέντονα. Επίσης, θα πρέπει να μην «ταλαιπωρείται» σε βαθμό που να μπορεί να προκληθεί βλάβη στα εσωτερική της μέρη –για παράδειγμα, δε θα πρέπει ν’ αφήνεις τα παιδιά σου να χοροπηδούν πάνω στο κρεβάτι.

 

Για την ασφάλεια, πάλι, ειδικά της μόνωσης (κι επομένως και τη δική σου), απαγορεύεται το οποιοδήποτε τρύπημα με καρφίτσα ή παραμάνα, π.χ. για να τη στερεώσεις πάνω στο στρώμα. Για τον ίδιο λόγο, δε θα πρέπει ν’ ανεβαίνει στο κρεβάτι το κατοικίδιό σου, αφού με τα νύχια του μπορεί να «τραυματίσει» την κουβέρτα.

 

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες κινδυνεύουν επίσης από υπερθέρμανση, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει το σύστημα ελέγχου που διαθέτουν, το οποίο, αν συμβεί κάτι τέτοιο, κανονικά θα διακόψει την τροφοδοσία ρεύματος. Για ν’ αποφύγεις την ανάπτυξη θερμοκρασίας πάνω απ’ τα φυσιολογικά επίπεδα, θα πρέπει η κουβέρτα να είναι πάντοτε πλήρως τεντωμένη, χωρίς να σχηματίζει, δηλαδή, πουθενά πτυχώσεις. Επίσης, πιθανότητα τοπικής υπερθέρμανσης υπάρχει και στην περίπτωση που τοποθετήσεις πάνω της κάποιο βαρύ αντικείμενο την ώρα που λειτουργεί.

 

Για να μη δημιουργηθούν πτυχώσεις, ή κάποιο σημείο της «διπλώσει» στους αρμούς, η ηλεκτρική κουβέρτα δεν ενδείκνυται για χρήση σε ρυθμιζόμενα και πτυσσόμενα κρεβάτια.

 

Τακτικός έλεγχος

 

Ακόμη κι αν έχεις τοποθετήσει την κουβέρτα εντελώς ξεδιπλωμένη πάνω στο στρώμα, με την κίνηση του σώματός σου το βράδυ, είναι πιθανό να δημιουργηθούν «τσακίσματα» σε σημεία, ή πτυχώσεις της. Επομένως, πρέπει να την ελέγχεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, τεντώνοντάς την αν χρειαστεί.

 

 

Πλύσιμο

 

Στην περίπτωση που κρίνεις πως η κουβέρτα σου χρειάζεται καθάρισμα, ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή της –ο οποίος αναφέρει στο manual αν το προϊόν του πλένεται και στο πλυντήριο, ή μόνο στο χέρι. Στην περίπτωση που η συσκευή σου πλένεται μόνο στο χέρι, ή αποφασίσεις πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να την καθαρίσεις, ξεκίνα αφότου πρώτα την αποσυνδέσεις απ’ την πρίζα κι αφαιρέσεις τα χειριστήρια λειτουργίας. Χρησιμοποίησε ένα ήπιο απορρυπαντικό κι όταν τελειώσεις μην τη στύψεις γιατί μπορεί να προκαλέσεις βλάβη. Αντιθέτως, άφησέ την απλώς να στραγγίξει για να φύγουν τα πολλά νερά.

 

Αν η κουβέρτα σου πλένεται στο πλυντήριο κι επιλέξεις αυτή τη λύση, ακολούθησε και πάλι κατά γράμμα τις οδηγίες του εγχειριδίου χρήσης. Και πάλι λίγο απορρυπαντικό είναι αρκετό, ενώ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσεις λευκαντικό.

 

Στέγνωμα

 

Αν αποφασίσεις να την απλώσεις, επίλεξε ένα σημείο στο οποίο δεν θα εκτίθεται απευθείας στον ήλιο, ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις μανταλάκια. Οι ηλεκτρικές κουβέρτες δεν σιδερώνονται, καθώς έτσι μπορεί να καταστραφεί η μόνωσή τους.

 

Για κάποια μοντέλα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά το στεγνωτήριο ρούχων –και πάλι σε κάποιο πρόγραμμα που ταιριάζει με τις παραμέτρους (π.χ. μέτρια θερμοκρασία) που αναφέρει ο κατασκευαστής τους.

 

Μεταφορά – αποθήκευση

 

Αν θέλεις να πάρεις την ηλεκτρική κουβέρτα μαζί σου στο εξοχικό, φρόντισε να τη διπλώσεις απαλά, ώστε να μη δημιουργήσεις τσάκιση. Για τον ίδιο λόγο, δεν θα πρέπει να τη βάλεις κατά τη μεταφορά κάτω από βαριά αντικείμενα (π.χ. κουβέρτες), ώστε να μην «πατηθεί».

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη