Πώς να οργανώσεις το τέλειο αποκριάτικο πάρτι!

by K Admin

 

Ένα τέλειο αποκριάτικο πάρτι δε χρειάζεται ούτε πολύ κόπο, ούτε μεγάλα έξοδα. Το μόνο που απαιτεί είναι κέφι, φαντασία και καλή οργάνωση. Είτε διοργανώνεις ένα μασκέ αποκριάτικο πάρτι για το παιδί σου και τους φίλους του, είτε για εσένα και τη δική σου παρέα, παρακάτω σου παρουσιάζουμε ορισμένα απλά και εγγυημένα βήματα για να το οργανώσεις στην εντέλεια!

 

Καθόρισε ένα budget


Όρισε απ’ την αρχή το ποσό των χρημάτων που επιθυμείς να διαθέσεις για το πάρτι. Έτσι, θα μπορέσεις να προγραμματίσεις ανάλογα με το πού θα γίνει, το πόσους καλεσμένους θα έχεις και τι φαγητό θα προσφέρεις, χωρίς να χρειαστεί να υπερβείς τον αρχικό σου προϋπολογισμό. Εξέτασε το ενδεχόμενο να συνδιοργανώσεις το πάρτι μ’ άλλους φίλους σου και να μοιραστείς τα έξοδα. Έτσι, θα στοιχήσει σ’ όλους φθηνότερα και θα σας επιβαρύνει με λιγότερες προετοιμασίες.

 

Ποιους και πόσους θα καλέσεις


Η προετοιμασία του πάρτι πρέπει να ξεκινήσει με λίστα καλεσμένων γιατί απ’ τον αριθμό των καλεσμένων καθορίζεται το βασικότερο: τα έξοδα για φαγητό, αναψυκτικά και ποτά (για τους ενήλικες του πάρτι). Αν το πάρτι δεν απευθύνεται σ’ ενήλικο κοινό, πριν φτιάξεις τη λίστα με τους καλεσμένους σου, σκέψου την ηλικία του παιδιού, ποιους φίλους του επιθυμεί να καλέσει, αλλά και πόσους καλεσμένους μπορεί να φιλοξενήσει το σπίτι σου, ή ο χώρος που έχεις επιλέξει να γίνει το πάρτι. Λάβε υπόψη σου ότι θα πρέπει να υπάρχει άπλετος χώρος για να κινούνται και να παίζουν τα παιδιά, είτε στο παιδικό δωμάτιο, είτε στο σαλόνι, και σίγουρα χωριστά απ’ τους ενήλικους καλεσμένους (που κάποιοι ενδεχομένως θα καπνίζουν, ή θα πίνουν αλκοόλ) που θα συνοδεύουν τα παιδιά. Θυμίσου -επίσης- ότι θα είναι όμορφο, αλλά και σημαντικό για το παιδί σου, η γιορτή αυτή να έχει και οικογενειακό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσκαλέσεις κι ορισμένους στενούς συγγενείς.

 

Όρισε ένα θέμα για το πάρτι


Μια εξαιρετική ιδέα είναι ν’ αφιερώσεις τη βραδιά σ’ ένα κεντρικό θέμα με ειδικές αμφιέσεις, λιχουδιές και διακόσμηση. Τα θεματικά πάρτι προσφέρουν ξέφρενη διασκέδαση και σίγουρα δεν είναι μόνο για παιδιά. Παράλληλα, εξοικονομούν χρόνο και μειώνουν την ταλαιπωρία, καθώς η διακόσμηση του σπιτιού κι ο μπουφές ετοιμάζονται σύμφωνα με το θέμα που έχουμε επιλέξει. Ορισμένες ιδέες για θεματικό μασκέ πάρτι είναι τα ‘80s – ‘90s, σούπερ ήρωες, αγαπημένο παραμύθι, ήρωες κινουμένων σχεδίων κ.λπ. Φαντασία να υπάρχει κι όλα τα άλλα έρχονται!

 

Η προετοιμασία


Το πρώτο βήμα για ένα επιτυχημένο πάρτι είναι ο σωστός προγραμματισμός, που σημαίνει ότι θα έχεις κάνει έγκαιρα τις περισσότερες ετοιμασίες κι όλα κατόπιν θα γίνουν με περισσότερη ηρεμία και καλή διάθεση. Αφού αποφασίσεις πώς θα διακοσμήσεις το σπίτι και τι εδέσματα θα φτιάξεις για τους καλεσμένους σου, φρόντισε να ετοιμάσεις μια λίστα μ’ όλα όσα πρέπει να ψωνίσεις για το πάρτι. Για να μη σου πέσουν όλα μαζεμένα και πανικοβληθείς, κάνε τα ψώνια των τροφίμων και των ποτών, αναψυκτικών σε δύο δόσεις.

Δε χρειάζεται να οργανωθούν τα πάντα από ένα και μόνο άτομο. Αποφάσισε ανάλογα με το χρόνο που διαθέτεις ποιες δουλειές μπορείς να αναλάβεις και ποιες όχι. Οργάνωσε την κουζίνα σου για το πάρτι. Άδειασε τον πάγκο για να υπάρχει χώρος, τοποθέτησε σε ψηλότερα ράφια τα πράγματα που δε θα χρειαστείς και καθάρισε το ψυγείο για να εξοικονομήσεις χώρο. Κάνε τις απαραίτητες αλλαγές στο χώρο του σπιτιού, τοποθετώντας τα έπιπλα όπως θεωρείς βολικότερα, αφαιρώντας διακοσμητικά, χαλιά κ.λπ.

Φώναξε την παρέα σου και ανάθεσε στον καθένα από μία δουλειά. Αν, για παράδειγμα, τα καταφέρνεις στη μαγειρική, ετοίμασε τις λιχουδιές που θα προσφέρεις και ανάθεσε σε κάποιον άλλο τη διακόσμηση του σπιτιού. Να θυμάσαι ότι πάνω απ’ όλα σημασία έχει να χαρείς και εσύ μαζί με τους καλεσμένους σου, κι όχι να τρέχεις ασταμάτητα απ’ τη μία άκρη του σπιτιού στην άλλη για να φροντίζεις τα πάντα.

 

Προέχει η ασφάλεια


Πριν ξεκινήσεις τη διακόσμηση του σπιτιού, απομάκρυνε απ’ το χώρο (όσο είναι εφικτό) τα υπάρχοντα διακοσμητικά αντικείμενα, για να δημιουργήσεις χώρο για τα αποκριάτικα στοιχεία που θέλεις να προσθέσεις. Ειδικά για την περίσταση, απομάκρυνε απ’ το σαλόνι όλα τα εύθραυστα αντικείμενα (βάζα, κρύσταλλα κ.λπ.) και κάποια μικρο-έπιπλα, για ν’ αυξήσεις τη λειτουργικότητα του χώρου. Άφησε τα βασικά έπιπλα, τα οποία καλύτερα να καλύψεις με ριχτάρια και καλύμματα. Φρόντισε επίσης να «κρύψεις» καλώδια, ή προεκτάσεις χρησιμοποιώντας δεματικά, κανάλια ή στερεωτικά.

 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις μεταμφιέσεις, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Πρόσεξε οι αποκριάτικες στολές των παιδιών να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα (όχι κορδόνια στον λαιμό, όχι ελαστικά κορδόνια κ.λπ.). Επίσης, τα υλικά με τα οποία φτιάχνονται οι στολές και τα αποκριάτικα αξεσουάρ είναι ιδιαιτέρως εύφλεκτα. Για το λόγο αυτό, στο χώρο όπου γίνεται πάρτι δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκι, κεριά κ.λπ.). Τέλος, καλό είναι ν’ αποφύγεις τη χρήση αποκριάτικων σπρέι σε κλειστούς χώρους, ειδικά εκείνα που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση», καθώς παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα, όπως π.χ. ευφλεκτότητα.

 

Ο μπουφές


Η οργάνωση ενός μεγάλου πάρτι και του φαγητού που θα προσφερθεί σ’ αυτό όταν κάποιος έχει μεγάλο αριθμό καλεσμένων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν ο οικοδεσπότης έχει αποφασίσει να ετοιμάσει ο ίδιος τα εδέσματα. Για το λόγο αυτό ένας μικρός μπουφές με finger food είναι ιδανικός για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς όχι μόνο είναι πιο οικονομική λύση (σε σχέση π.χ. με το catering, ή το έτοιμο φαγητό), αλλά δεν απαιτεί και τραπέζι, και υπάρχει εκεί όλη τη βραδιά χωρίς να διακόπτει τη διασκέδαση. Θα σε γλυτώσει απ’ την καθαριότητα περιττών σκευών και θα σε απαλλάξει απ’ το άγχος του σερβιρίσματος. Με σωστή οργάνωση και προετοιμασία μπορείς ν’ απογειώσεις ακόμη και τις πιο απλές ιδέες. Γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις να καλείς κόσμο, σχεδίασε ένα μενού υπολογίζοντας όχι μόνο πόσο χρόνο έχεις διαθέσιμο για την προετοιμασία του, αλλά και πόση ώρα το φαγητό θα μείνει σε εξωτερικό χώρο, μιας και ορισμένα φαγητά χάνουν τη γεύση και την καλή τους εμφάνιση αν δεν καταναλωθούν φρεσκομαγειρεμένα.

 

Να θυμάσαι ότι finger food σημαίνει μικρές μερίδες, εύκολες στην κατανάλωση. Με τις κατάλληλες συσκευές μαγειρικής, τ’ απαραίτητα υλικά και μπόλικη φαντασία μπορείς να υλοποιήσεις πολλές πρωτότυπες ιδέες για τον αποκριάτικο μπουφέ. Μπορείς, για παράδειγμα, να φτιάξεις γρήγορα κι εύκολα σπιτικά hot dogs με τη συσκευή Hot Dog της Ariete ή τέλεια donuts και cookies με τη συσκευή για ντόνατς και cookies. Κι όλα αυτά χωρίς να «ιδρώσεις» πάνω από τηγάνια και κατσαρόλες.

 

Φρόντισε να παρέχεις επιλογές φαγητού σε καλεσμένους που μπορεί να είναι αυστηρά χορτοφάγοι, ή να μην πίνουν αλκοόλ. Είναι καλό εκ μέρους σου να έχεις φροντίσει ώστε να υπάρχουν στο τραπέζι επιλογές και για εκείνους. Αγόρασε -ίσως- επιπλέον χυμούς, σόδες ή ανθρακούχο νερό για τους ενήλικες του πάρτι και για όσους σκοπεύουν να οδηγήσουν μετά. Ρώτησε τους καλεσμένους σου αν κάποιος έχει αλλεργία και βρες εναλλακτικά φαγητά να τους προσφέρεις.

 

Προετοίμασε το χώρο μία μέρα πριν. Έτσι, το μόνο που θα σου μείνει για τη μέρα του πάρτι θα είναι να τοποθετήσεις τα πιάτα, ποτήρια αναψυκτικά κ.λπ. στο τραπέζι. Μία ώρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι τοποθέτησε όλα τα ορεκτικά και σνακ που δεν σερβίρονται ζεστά. Αν σκοπεύεις να υποδεχτείς τους καλεσμένους σου μ’ ένα κοκτέιλ, όπως λικέρ ή punch θα πρέπει να θυμάσαι ότι πρέπει να τα ετοιμάσεις εκείνη την ώρα, κι όχι από πιο νωρίς. Επομένως, φρόντισε να έχεις όλα τα υλικά και τα σύνεργα έτοιμα και παρατεταγμένα.

 

Διακόσμηση


Ανάλογα με το θέμα που έχεις επιλέξει για τη δική σου ξέφρενη βραδιά καρναβαλιού, εντόπισε τα σημεία που μπορείς να τοποθετήσεις μερικές μεγάλες διακοσμητικές συνθέσεις, βασισμένες σ’ αυτό. Αυτές μπορεί να είναι πολύχρωμα μπαλόνια και χρωματιστές σερπαντίνες, επιτραπέζια ή και διακοσμητικά δαπέδου τα οποία και θα τοποθετήσεις σε σημεία που δε θα εμποδίζουν, αλλά ούτε και θα υπάρχει κίνδυνος να φύγουν απ’ τη θέση τους. Κάνε μια βόλτα στα καταστήματα με αποκριάτικα είδη και στολές για να πάρεις ιδέες, κι αν δε βρεις κάτι που να ικανοποιεί την αρχική σου σκέψη για το θέμα του πάρτι, μπορείς πάντα ν’ αυτοσχεδιάσεις δημιουργώντας το σκηνικό που έχεις φανταστεί. Άλλωστε υπάρχουν πολλά θέματα αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους που θα διευκολύνουν τις επιλογές σου και που δε χρειάζεται να είναι αυστηρώς αποκριάτικα. Για παράδειγμα, αν το πάρτι είναι αφιερωμένο στη δεκαετία του 1980, δημιούργησε ένα πάνελ από παλιές αφίσες, εξώφυλλα δίσκων βινυλίου (ή και τους ίδιους τους δίσκους) σ’ ένα κεντρικό σημείο του τοίχου, μια σειρά από retro posters (τα οποία μπορείς εύκολα να βρεις στο διαδίκτυο και να τα εκτυπώσεις), ένα μεγάλο παλιό ραδιόφωνο, ή ένα retro Πικάπ που εκτός από διακοσμητικό ρόλο, θα παίζει και μουσική!

 

Αν πάλι δεν θέλεις να ορίσεις κάποιο θέμα στο πάρτι σου, είτε γιατί δεν έχεις χρόνο και διάθεση, είτε γιατί δεν θέλεις να «δεσμεύσεις» κανέναν ως προς το πώς θα μασκαρευτεί, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα. Μπορείς ν’ αναδείξεις το χώρο στολίζοντας με σερπαντίνες και γιρλάντες τις οποίες θα κρεμάσεις απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ ολόκληρο το ταβάνι. Αν οι βασικοί πρωταγωνιστές του πάρτι είναι μικρά παιδιά, απλά στόλισε το χώρο με χαριτωμένα καπελάκια, πολύχρωμα μικρά και μεγάλα μπαλόνια και πρωτότυπες γιρλάντες γύρω απ’ το τραπέζι, ή στερεωμένες στις κουρτίνες για ν’ αποκτήσει ο χώρος μια χαρούμενη ατμόσφαιρα. Να θυμάσαι ότι, όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο λιγότερο περίπλοκες πρέπει να είναι οι προετοιμασίες για το πάρτι. Τέλος, μερικά δεμένα μπαλόνια στην εξώπορτα του σπιτιού, ή στο μπαλκόνι θα βοηθήσουν τους καλεσμένους σου να ξεχωρίσουν αμέσως το σπίτι που γίνεται το πάρτι.

 

Μουσική


Πάρτι χωρίς μουσική δεν γίνεται, γι’ αυτό θα πρέπει να έχεις φροντίσει από νωρίς για τις playlist που θα παίξουν κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Μη μείνεις μόνο στα κλασικά αποκριάτικα, χορευτικά τραγούδια σάμπα, που ακούγονται στα διάσημα καρναβάλια. Φρόντισε να έχεις ποικιλία στην playlist σου για ν’ αποφύγεις τη μουσική μονοτονία. Σίγουρα εσύ μπορεί να έχεις ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής με το οποίο προτιμάς να διασκεδάσεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είσαι ο οικοδεσπότης και θα πρέπει να υπολογίσεις τι θέλουν και οι άλλοι να ακούσουν.

 

Επειδή λοιπόν, ίσως είναι δύσκολο να καλύψεις όλους τους καλεσμένους σου, βρες μια μέση λύση. Είτε φτιάξε μια playlist που θα έχει λίγο απ’ όλα, ή αν δεν το έχεις με την επιλογή τραγουδιών, σίγουρα κάποιος γνωστός σου θα γνωρίζει κάτι παραπάνω από μουσικές επιλογές οπότε συμβουλεύσου τον. Λάβε, επίσης, υπόψη σου ότι θα χρειαστείς ηχεία και μία «πηγή» στην οποία θα συνδεθούν. Δε χρειάζεται να έχεις κάποιο ηχοσύστημα. Στην ψηφιακή εποχή βρισκόμαστε! Η «πηγή» λοιπόν, μπορεί να είναι είτε το laptop σου, είτε ένα MP3 player ή ακόμα και το smartphone σου. Φρόντισε μονάχα να βρεις τα κατάλληλα σημεία στο χώρο για να τοποθετήσεις τα ηχεία σου, ώστε να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από τους καλεσμένους σου – ειδικά όταν υπάρχουν μπόμπιρες στο πάρτι. Αν μάλιστα υπάρχει και κάποια βάση για ηχεία τόσο το καλύτερο.

 

Καλή διάθεση πάνω απ’ όλα


Η καλή διάθεση είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες για ένα επιτυχημένο αποκριάτικο πάρτι. Επιστράτευσε τη φαντασία σου και σκέψου, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της παρέας σου, ή και του παιδιού σου, θέματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν με πολύ απλούς τρόπους, δίνοντας μια διαφορετική ατμόσφαιρα στο πάρτι. Για παράδειγμα, ένας διαγωνισμός μεταμφίεσης στο τέλος της βραδιάς με έπαθλο ένα συμβολικό δώρο, ή ένα πάρτι με συνοδεία καραόκε θα απογειώσουν το κέφι μικρών και μεγάλων!

 

Καλή διασκέδαση! 

Μπορείς να δεις ακόμη