Το Android 13 είναι πλέον διαθέσιμο

by Aggeliki Tsoukana

Μία σημαντική είδηση, που παραδόξως δεν έγινε ευρέως γνωστή, είναι η επίσημη κυκλοφορία από την Google της 13ης έκδοσης του λειτουργικού Android για φορητές και άλλες συσκευές (κυρίως για κινητά και τάμπλετ) ήδη από τα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους! Βέβαια, το σύνηθες ήταν κάθε νέα Android έκδοση να κυκλοφορεί περίπου στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη (όπως με το Android 12), αλλά φέτος η αναβάθμιση ήρθε λίγο νωρίτερα.

Για την ακρίβεια, σταδιακά (δηλαδή τις προηγούμενες βδομάδες) έγινε η ενημέρωση πρώτα για της Pixel συσκευές και θα ακολουθήσουν (μέσα στη χρονιά) και οι άλλες μεγάλες εταιρείες, που αξιοποιούν το λειτουργικό, όπως είναι οι Samsung, Xiaomi, Realme κτλ.

Να σημειωθεί ότι είναι σημαντικό μιας και πρόκειται για ένα από τα πλέον δημοφιλή λειτουργικά συστήματα (operating systems) με κυριολεκτικά δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές πάσης φύσεως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιπλέον, το λειτουργικό έχει αρκετές αναβαθμίσεις και ανασχεδιασμένα μενού. Ενδεικτικά, σου προσφέρει (ανάμεσα σε πολλά άλλα):

  • Άμεση πλέον σύνδεση συσκευής χωρίς να χρειαστεί να μπεις στις Ρυθμίσεις (π.χ. του Bluetooth).
  • Βελτιωμένα quick settings.
  • Βελτιωμένο και πιο εύχρηστο task manager.
  • Νέα media control.
  • Πιο λειτουργικά Wallpaper και Widget.
  • Περισσότερη ασφάλεια και ακόμα πιο πλήρη έλεγχο των δικαιωμάτων των εφαρμογών (apps).

Ειδικά, αν διαθέτεις smartphone ή tablet διετίας, συνετό είναι να προχωρήσεις στην αναβάθμιση του λειτουργικού του μόλις αυτή θα γίνει διαθέσιμη από την εταιρεία κατασκευής του υλικού (hardware) της συσκευής σου.

Τέλος, στα θετικά είναι το γεγονός ότι το Android ως λειτουργικό ωριμάζει, βελτιώνεται και γίνεται όλο και πιο αποτελεσματικό, με έμφαση πλέον και σε θέματα ασφαλείας και ελέγχου της συσκευής από τον χρήστη, αλλά και την ταχύτητα και αξιοπιστία.

Μπορείς να δεις ακόμη