Το κλιματιστικό σου σκέφτεται την τσέπη σου, πριν από εσένα

by Zikou Stella

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει επανάσταση στον τομέα των κλιματιστικών, δημιουργώντας έξυπνα συστήματα που “σκέφτονται” για εσένα ώστε να εξοικονομείς ενέργεια. Χρησιμοποιώντας ενσωματωμένους αισθητήρες και αλγόριθμους, προσαρμόζονται στις συνθήκες του περιβάλλοντος και στις συνήθειές σου. Μπορούν, για παράδειγμα, να διακόπτουν αυτόματα τη λειτουργία τους όταν ανιχνεύουν ότι ένα δωμάτιο είναι άδειο, ή να αντιδρούν στις αλλαγές της θερμοκρασίας για να τη διατηρήσουν στο επιθυμητό επίπεδο με την ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση. Τα έξυπνα κλιματιστικά είναι επίσης πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Έτσι μπορείς να απολαμβάνεις την ιδανική ατμόσφαιρα στον χώρο σου χωρίς ενοχές για το ενεργειακό σου αποτύπωμα και με την ασφάλεια ότι δεν θα ζημιωθεί ο οικονομικός σου προϋπολογισμός.

 

 

All DC Inverter

Η τεχνολογία Inverter είναι μια από τις πιο βασικές τεχνολογίες για να εξοικονομήσεις ενέργεια. Οι κλιματιστικές μονάδες με τεχνολογία All DC inverter χρησιμοποιούν έναν ειδικό τύπο μοτέρ ο οποίος είναι σε θέση να προσαρμόζει την ταχύτητα του για να προσφέρει με ακρίβεια την απαιτούμενη ισχύ ψύξης ή θέρμανσης. Έτσι το κλιματιστικό σύστημα λειτουργεί με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα συμβατικά κλιματιστικά. Εκτός από τον συμπιεστή και τα άλλα δύο κινούμενα μέρη του κλιματιστικού, δηλαδή οι έλικες εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας, λειτουργούν με κινητήρες DC INVERTER με αποτέλεσμα η συνολική κατανάλωση να μειώνεται κατά 40%, ποσοστό που θα διαπιστώσεις άμεσα ότι αντικατοπτρίζεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα κλιματιστικό που εφαρμόζει αυτή την τεχνολογία είναι το Juro Pro Superclima Black.

 

 

AI, η τεχνητή νοημοσύνη στον κλιματισμό

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στα κλιματιστικά σου παρέχει προηγμένες λειτουργίες, βελτιώνοντας την απόδοση, την ενεργειακή κατανάλωση και την άνεσή σου. Οι κλιματιστικές μονάδες με τεχνητή νοημοσύνη αντιλαμβάνονται και αναλύουν το περιβάλλον και τις εκάστοτε συνθήκες για να προσαρμόζουν αυτόματα τη λειτουργία τους και να βελτιστοποιούν την απόδοση. Μέσω αλγορίθμων μάθησης, οι μονάδες κλιματισμού προβλέπουν τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης μαθαίνοντας τις συνήθειές σου και προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις τους ανάλογα με τις προτιμήσεις σου βελτιστοποιώντας παράλληλα την ενεργειακή τους απόδοση. Έτσι έχεις διπλό όφελος. Από τη μία απολαμβάνεις προσωποποιημένες συνθήκες κλιματισμού, χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα και από την άλλη η ενεργειακή σου κατανάλωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μία από τις κορυφαίες επιλογές κλιματιστικών με AI είναι το Toyotomi ErAI.

 

 

Energy Saving

Τα σύγχρονα κλιματιστικά χρησιμοποιούν μια σειρά από αισθητήρες υψηλής ακρίβειας για τη μέτρηση των εκάστοτε περιβαλλοντικών συνθηκών όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η παρουσία ανθρώπων κ.α. Με βάση τις μετρήσεις των αισθητήρων, η συσκευή σου μπορεί να προσαρμόσει αυτόματα τις ρυθμίσεις της, όπως τη θερμοκρασία ψύξης ή θέρμανσης, την ταχύτητα του ανεμιστήρα και άλλες παραμέτρους. Έτσι, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας καθώς το κλιματιστικό λειτουργεί μόνο όταν απαιτείται και με τις απαραίτητες ρυθμίσεις για καλύτερη απόδοση και μικρότερη κατανάλωση χωρίς να χρειαστεί να παρέμβεις χειροκίνητα και με τη σιγουριά ότι το κλιματιστικό σου φροντίζει για τον βέλτιστο συνδυασμό άνεσης και οικονομίας.

 

 

Λειτουργία GEN

Αν στην περιοχή σου η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι ασταθής, υπάρχουν συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης, αν ζεις σε σπίτι με ηλιακά πάνελ ή κάνεις διακοπές σε τροχόσπιτο επίλεξε ένα  κλιματιστικό με λειτουργία GEN που διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης με γεννήτρια. Συνδέοντας το κλιματιστικό σε μια γεννήτρια, διατηρείται απρόσκοπτη η λειτουργία του κλιματιστικού κατά τις περιόδους όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο ρεύμα από το δίκτυο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη τις απαιτήσεις ισχύος του κλιματιστικού σου σε σχέση με τις δυνατότητες της γεννήτριας η οποία πρέπει να διαθέτει αρκετή ισχύ για να διασφαλίσει την ομαλή του λειτουργία. Η λειτουργία GEN σου εξασφαλίζει ότι δεν θα ξεμείνεις ποτέ από την επιθυμητή ζέστη ή τη δροσιά που σου προσφέρει το κλιματιστικό σου.

 

 

Φαινόμενο Coanda

Η άνεσή σου κατά τη λειτουργία της κλιματιστικής σου μονάδας εξασφαλίζεται με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι το φαινόμενο Coanda, δηλαδή η τάση που έχει ένα κινούμενο ρευστό (υγρό ή αέριο) εξερχόμενο από ένα στόμιο με ταχύτητα, να κινείται παράλληλα με την επιφάνεια που συναντάει. Τα σύγχρονα κλιματιστικά αξιοποιούν το φαινόμενο Coanda, στέλνοντας τον αέρα στις επιφάνειες του δωματίου, όπως στους τοίχους και στο ταβάνι. Έτσι, κατά τη λειτουργία σε ψύξη, ο κρύος αέρας κινείται κατά μήκος της οροφής, ενώ κατά τη λειτουργία σε θέρμανση, κινείται αρχικά παράλληλα με τον τοίχο και μετά κατά μήκος του πατώματος. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ομοιόμορφη ψύξη ή θέρμανση του δωματίου χωρίς να έρχεσαι σε άμεση επαφή με τον ζεστό ή κρύο αέρα, γεγονός που θα σου δημιουργούσε μια αίσθηση δυσφορίας. Τα κλιματιστικά Daikin Emura χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέροντας κορυφαίες αποδόσεις με χαμηλή στάθμη θορύβου και κατανάλωσης.

 

GEAR Operation

Με τη λειτουργία GEAR Operation εξοικονομείς ενέργεια ενώ παράλληλα αισθάνεσαι άνεση στο περιβάλλον που ζεις. Ανάλογα με την ανάγκη ψύξης ή θέρμανσης του χώρου σου εσύ αποφασίζεις πόση κατανάλωση ενέργειας θα έχει το κλιματιστικό σου επιλέγοντας με πόση ισχύ θα λειτουργήσει (50- 75-100%) και η συσκευή σου προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις της ώστε να σου εξασφαλίσει την αντίστοιχη αποδοτικότητα. Τα κλιματιστικά Carrier Extreme 2 διαθέτουν αυτή τη λειτουργία, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να έχεις υπό τον έλεγχό σου τη συσκευή σου.

 

Τελικά, οι σύγχρονες  τεχνολογίες κλιματισμού δεν αποσκοπούν μόνο στην παροχή άνεσης αλλά επίσης στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Μέσω της χρήσης αισθητήρων, τεχνητής νοημοσύνης και άλλων προηγμένων τεχνολογιών, τα συστήματα κλιματισμού είναι πλέον σε θέση να προσαρμόζονται διαρκώς στις συνθήκες και να λειτουργούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Οι εξελίξεις στον τομέα του κλιματισμού συνεχίζονται για να προάγουν τη βιωσιμότητα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και για να επιβεβαιώσουν ότι ένα άνετο και υγιές εσωτερικό περιβάλλον δεν είναι πια πολυτέλεια.

Μπορείς να δεις ακόμη