Apple Scary Event: Νέα chips, MacBook Pro και iMac

by Zikou Stella

Το Scary Event της Apple τα είχε όλα, από την πρεμιέρα των νέων, πανίσχυρων M3 chips, μέχρι νέα μοντέλα MacBook Pro στις 14” και 16”, αλλά και ένα υψηλών δυνατοτήτων iMac 24”. Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι των όσων παρουσίασε η Apple.

 

 

M3, M3 Pro, M3 Max chips

Για να μπορέσει μια εταιρεία να προσφέρει ποιοτικό hardware θα πρέπει να έχει και τα απαραίτητα, δικά της εφόδια. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο κυριαρχεί η Apple και το απέδειξε για μια ακόμα φορά με τα νέα M3, M3 Pro, M3 Max chips που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου launch event της. Ειδικά σε σχέση με τις συσκευές οι οποίες έρχονται με Μ1 chips, η αμερικανική εταιρεία υπόσχεται πολύ μεγάλες βελτιώσεις και ειδικά σε επίπεδο GPU ταχύτητες ακόμα και 2,5x σε επαγγελματικές εφαρμογές. Αντίστοιχα, πολύ καλύτερη θα είναι η διαχείριση της ενέργειας, άρα περισσότερη η αυτονομία των συσκευών με τη σειρά M3.

To βασικό μοντέλο, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, M3 έρχεται με επιλογές για CPU οκτώ πυρήνων και GPU δέκα πυρήνων. Σύμφωνα με την Apple είναι 35% ταχύτερο σε σύγκριση με το M1, και υποστηρίζει έως 24GB Unified Memory. To M3 Pro ανεβάζει τον πήχη με CPU δώδεκα πυρήνων, GPU δεκαοκτώ πυρήνων, 36GB Unified Memory και ταχύτητα έως και 30% μεγαλύτερη σε σχέση με το M1 Pro. Τρίτο στη σειρά το M3 Max, με CPU δεκαέξι πυρήνων, GPU σαράντα πυρήνων και υποστήριξη για έως 128GB Unified Memory. Η ταχύτητά του εκτοξεύεται στο 80 συγκριτικά με το M1 Max. Επιπλέον είναι εφοδιασμένο με δύο ProRes engines για να καλύπτονται όλες τις ανάγκες όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τη δημιουργία και επεξεργασία videos.

Στο πλαίσιο των αναβαθμίσεων τοποθετείται και η Neural Engine του M3, που μπορεί να διαχειριστεί εργασίες σχετικές με τεχνητή νοημοσύνη κατά 60% πιο γρήγορα σε σχέση με τα M1 chips. Ακόμα, το M3 έχει media engine με hardware acceleration για H.264, HEVC, ProRes (Standard και RAW). Ακόμα υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video AV1, που καθιστά το streaming περιεχομένου αυτής της μορφής ακόμα πιο αποτελεσματικό.

 

 

MacBook Pro 14” και 16”

To event της Apple περιλάμβανε ανακοινώσεις για νέα MacBook Pro notebooks μεγέθους 14” και 16”, σε πολλαπλά configurations, όλα όμως με το νέο M3 chip. Το βασικό μοντέλο των 14” έρχεται με το standard M3 chip, όμως δεν έχει Touch Bar keyboard και θεωρείται ο διάδοχος του 13” M1 MacBook Pro, είναι όμως μεγαλύτερο για περισσότερο άνετη χρήση.

Στο εσωτερικό, η μεγαλύτερη βελτίωση έχει να κάνει με το M3 chip, που είναι δημιουργημένο με διαδικασία 3-nm και προσφέρει δυνατότητες για hardware-accelerated ray tracing και hardware-accelerated mesh shading που αναβαθμίζουν τις δυνατότητες των συσκευών Mac για gaming. Οι αναβαθμισμένες επιδόσεις της GPU οφείλονται σε ένα χαρακτηριστικό που η Apple ονομάζει Dynamic Caching, με τη βοήθεια του οποίου η GPU δεσμεύει τη μνήμη του hardware σε πραγματικό χρόνο και κάθε φορά μόνο όση χρειάζεται για την εκτέλεση κάθε εργασίας. Όσον αφορά το εξωτερικό μέρος, τα μοντέλα με M3 Pro και M3 Max έχουν την επιλογή για χρωματισμό Space Black, που είναι πιο σκούρος σε σχέση με τον υπάρχον Space Gray, με την Apple να υποστηρίζει ότι το νέο χρώμα λειτουργεί σε μικρότερο ποσοστό ως μαγνήτης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

 

 

Το νέο chipset παρέχει και διαφορετική διάρκεια ζωής στις μπαταρίες των συσκευών. Το MacBook Pro των 16” με M3 Pro θα παρέχει αυτονομία 22 ωρών με μία φόρτιση. Οι εκδόσεις των 14” έρχονται με μικρότερης χωρητικότητας μπαταρίες, οπότε η αυτονομία τους θα είναι λιγότερη, ενώ τα μοντέλα με M3 Max θα έχουν επίσης πιο χαμηλή αυτονομία, λόγω των απαιτήσεων της GPU σε ισχύ.

Το 14” M3 MacBook Pro έχει τις πιο πολλές βελτιώσεις συγκριτικά με τον προκάτοχό του. Δεν υπάρχουν πλέον τα μεγάλα περιθώρια που είχε το 13” MacBook και είναι εφοδιασμένο με εγκοπή. Προστίθεται και αυτό στην παρέα των μεγαλύτερων laptops της Apple, με οθόνη Liquid Retina XDR και AV1 decode.

Τα νέα MacBook Pro μοιάζουν αρκετά με τα M2 τα οποία διαδέχονται. Έχουν τρεις θύρες Thunderbolt 14, μία HDMI, θύρα ανάγνωσης καρτών SD, και MagSafe connector για τη φόρτιση. Η φωτεινότητα της οθόνης του αγγίζει τα 600 nits, δηλαδή περίπου 20% περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Κατά τα άλλα το hardware των laptops δεν αλλάζει σε σχέση με τους προκατόχους τους και για μια ακόμα φορά η Apple εφοδιάζει τις συσκευές της με 1080p FaceTime cameras και σύστημα ήχου έξι ηχείων.

Το βασικό μοντέλο 14” M3 MacBook Pro έρχεται με 8 GB Unified Memory και 512 GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ υπάρχει και η επιλογή για 1 TB.

Το 14” MacBook Pro με M3 Pro chip διαθέτει 18 GB Unified Memory και 512 GB αποθηκευτικού χώρου, με τη δυνατότητα αυτός να φτάσει το 1 TB ενώ συνοδεύεται από 96W USB-C power adapter. Αντίστοιχα το 14” MacBook Pro με M3 Max chip έρχεται με 36 GB Unified Memory και 1 TB αποθηκευτικού χώρου.

Φτάνουμε στο 16” MacBook Pro με το M3 Pro chip, με 18 GB Unified Memory, 512 GB αποθηκευτικού χώρου και 140W USB-C power adapter. Εναλλακτικά είναι δυνατή η αναβάθμιση με 36 GB Unified Memory. Τέλος, υπάρχουν τρεις επιλογές με το M3 Max, μια 36 GB και μια με 48 GB και αν θέλει κάποιος να αγοράσει ό,τι ανώτερο μπορεί να βρει, 128GB Unified Memory με 8ΤΒ αποθηκευτικού χώρου.

 

iMac 24”

Όπως αναμενόταν, η Apple ανακοίνωσε ένα νέο iMac 24″, εφοδιασμένο με το M3 chip, περισσότερη μνήμη και επιλογές για ray tracing. Ο σχεδιασμός του είναι παρόμοιος με το προηγούμενης γενιάς iMac που διαθέτει M1 chip, όμως με το M3 chip η ταχύτητα αυξάνεται στο διπλάσιο. Επιπλέον, το νέο μοντέλο είναι 2,5x πιο γρήγορο σε σύγκριση με ένα Intel-based 27″ iMac και and up to 4x σε σχέση με ένα Intel-based 21,5″ iMac. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, σε σύγκριση με ένα M1 iMac του 2021, το νέο μοντέλο, χάρη στο M3 chip θα προσφέρει στους χρήστες ταχύτητα μεγαλύτερη κατά 30% σε εφαρμογές όπως το Safari και εργαλεία παραγωγικότητας όπως το Microsoft Excel. Επίσης, τα παιχνίδια θα τρέχουν με ρυθμό ανανέωσης που θα είναι υψηλότερος έως και 50%. Οι δημιουργοί περιεχομένου θα έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας και αναπαραγωγής μέχρι και 12 4K video streams, τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα, η επεξεργασία εικόνων στο Adobe Photoshop και η ολοκλήρωση video projects στο Final Cut Pro και στο Adobe Premiere Pro θα πραγματοποιούνται στον μισό χρόνο σε σχέση με πριν.

Το λειτουργικό σύστημα του M3 iMac είναι το macOS Sonoma. Το μοντέλο με GPU 8 πυρήνων έρχεται με επιλογές για 8GB, 16GB ή 24GB Unified Memory και 256GB, 512GB η 1TB SSD. Εκείνο με GPU 10 πυρήνων ξεκινάει από τα 512GB και φτάνει μέχρι τα 2TB SSD. Επίσης το οκταπύρηνο διαθέτει δύο θύρες Thunderbolt 3/ USB 4, όμως σε αυτό με τη GPU των 10 πυρήνων προστίθενται ακόμα δύο θύρες USB-3.

Για καλύτερες ταχύτητες στο κατέβασμα δεδομένων το 24″ iMac έρχεται με υποστήριξη για Wi-Fi 6E και Bluetooth 5.3 για βελτιωμένη συνεργασία με περιφερειακά. Ακόμα, το Gigabit Ethernet είναι standard στα μοντέλα με GPU 10 πυρήνων, ενώ σε αυτά με την οκταπύρηνη υπάρχει ως επιλογή.

Η οθόνη του M3 iMac είναι μια 4.5K Retina Display με ανάλυση 4.480 x 2.250-pixels και φωτεινότητα 500 nits. Η συσκευή διαθέτει σύστημα έξι ηχείων με υποστήριξη για Spatial Audio και Dolby Atmos. Δεν λείπει ούτε από εδώ η FaceTime camera ποιότητας 1080p και σύστημα τριών μικροφώνων, επιπέδου studio.

Μπορείς να δεις ακόμη