Η γλυκιά πλευρά των κυδωνιών: 3 συνταγές σκέτο γλύκισμα!

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να πειραματιστούμε με τα κυδώνια. Πριν από κάθε πειραματισμό όμως, θα ακολουθήσουμε την παράδοση και θα φτιάξουμε γλυκό κουταλιού, παστοκύδωνο και κυδώνια φούρνου!

 

 

Γλυκό κουταλιού κυδώνι

Το απόλυτο γλυκό κουταλιού που πλάι στον ελληνικό καφέ καλωσορίζει τον επισκέπτη με τον καλύτερο τρόπο ή κλείνει κάθε λουκούλλειο γεύμα στην ταβέρνα παρέα πάντα με λίγο γιαούρτι.

Υλικά για 2 βαζάκια

  • 200 γρ. κυδώνια
  • 1 ½ λεμόνι, τον χυμό
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζα
  • 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε τον χυμό ενός λεμονιού σε μπολ με κρύο νερό. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κυδώνια. Τα κόβουμε στα 4 και μετά στα 8. Τα ξεφλουδίζουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ με το νερό.
  2. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και τον σκληρό πυρήνα τους. Στη συνέχεια, κόβουμε κάθε κομμάτι κυδώνι σε λεπτές φέτες και μετά σε μπαστουνάκια. Αυτή η δουλειά γίνεται εύκολα με μαχαίρι του σεφ πάνω σε επιφάνεια κοπής.
  3. Μαζεύουμε τα κουκούτσια και τα τυλίγουμε σε ένα κομμάτι τούλι ή γάζα που δένουμε με σπάγκο σαν πουγκάκι.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα κομμένα κυδώνια, τη ζάχαρη, το νερό, τη βανιλίνη, τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το πουγκάκι με τα κουκούτσια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά. Αφήνουμε το γλυκό εκτός φωτιάς να ηρεμήσει. Σε αυτή τη φάση το γλυκό μας είναι ανοιχτόχρωμο. Θα κοκκινίσει όταν κρυώσει. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ελέγξουμε κι αν είναι αρκετό και σωστά δεμένο το σιρόπι του.
  6. Αν είναι όλα εντάξει, βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό του μισού λεμονιού, την αρμπαρόριζα, τα ασπρισμένα αμύγδαλα και δίνουμε μια τελευταία βράση στο γλυκό. Αν χρειάζεται επιπλέον σιρόπι, προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα.
  7. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, απομακρύνουμε το πουγκάκι με τα κουκούτσια, την αρμπαρόριζα και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Μοιράζουμε αμέσως το γλυκό όπως είναι καυτό σε αποστειρωμένα βάζα.
  8. Βιδώνουμε τα βάζα με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζουμε. Μόνο αφού κρυώσουν εντελώς τα γυρίζουμε από την καλή και φυλάμε το γλυκό στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που ανοίγουμε τα βάζα, διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.

 

 

Παστοκύδωνο

Είναι γνωστό και ως κυδωνόπαστο και πρόκειται για μια θεσπέσια ζελεδένια λιχουδιά που μοσχοβολά το ανυπέρβλητο άρωμα του κυδωνιού. Τρώγεται σαν γλυκό κομμένο σε κυβάκια, κάποιες φορές τυλιγμένα σε ζάχαρη, όμως συνοδεύει και με τον πλέον κομψό τρόπο τυριά και αλλαντικά στο πλατό τους.

Υλικά

  • 4-5 κυδώνια
  • 600 γρ. ζάχαρη + λίγο επιπλέον για τη διακόσμηση
  • 1 βανιλίνη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζας
  • λίγο μπράντι
  • ασπρισμένα αμύγδαλα για διακόσμηση

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τρίβουμε τη φλούδα τους με πετσέτα να φύγει το χνούδι, αν έχουν. Τα κόβουμε στα 4 και ύστερα σε μικρότερα κομμάτια (8 το κάθε κυδώνι) και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια τους.
  2. Σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν αφαιρούμε με ευκολία τη φλούδα και τα κουκούτσια τους και τα ζυγίζουμε. Πρέπει η καθαρή σάρκα να έχει καθαρό βάρος 1.100-1.200 γρ.
  3. Την πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τη ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, την αρμπαρόριζα και τη βανιλίνη και ξεκινάμε να βράζουμε το γλυκό ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ώστε να μην μας κολλήσει.
  4. Όταν το γλυκό αρχίσει να ξεκολλάει όπως ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, είναι έτοιμο. Αφαιρούμε την κανέλα και την αρμπαρόριζα και το βγάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Το ισιώνουμε από πάνω με την παλάμη μας, αφού τη βουτήξουμε σε λίγο μπράντι.
  5. Αφήνουμε το παστοκύδωνο να στεγνώσει για μερικές ημέρες πριν το κόψουμε. Από 3-4 έως 7-8 μέρες.
  6. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια τα οποία αν θέλουμε κυλάμε σε ζάχαρη και ύστερα τυλίγουμε σε κομμάτια ζελατίνης ή σε σελοφάν. Διατηρείται εκτός ψυγείου για μερικές εβδομάδες.

 

 

Κυδώνια φούρνου με μαυροδάφνη και μπαχαρικά

Τα ψητά κυδώνια είναι ένα τέλειο κι ελαφρύ επιδόρπιο που συνοδεύεται ιδανικά με παγωτό βανίλια ή λίγο στραγγιστό γιαούρτι.

Υλικά

  • 3 κυδώνια μέτρια
  • 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί της επιλογής σας
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι, το χυμό
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Καρύδια χοντροτριμμένα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Κόβουμε το κάθε κυδώνι στη μέση. Εναλλακτικά μπορούμε να τα κόψουμε στα 4 και μετά στα 8.
  2. Αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι τα κουκούτσια και τη φλούδα και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι. Τα περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  3. Σκορπίζουμε τα σποράκια του κόλιανδρου στο ταψί, βάζουμε κάπου στο κέντρο το ξύλο της κανέλας και περιχύνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε λίγο νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Φροντίζουμε να τα γυρίσουμε στο ενδιάμεσο του ψησίματος.
  4. Βγάζουμε τα κυδώνια από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και πασπαλίζουμε με τον ξηρό καρπό της επιλογής μας. Τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδεύοντας με λίγο γιαούρτι ή παγωτό βανίλια.

Είσαι στην Κύπρο; Μπες εδώ και ανακάλυψε όλα όσα χρειάζεσαι για τις γλυκές σου δημιουργίες!

Μπορείς να δεις ακόμη