Το Steam Deck θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως η φορητή εκδοχή του XBOX!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η Valve πραγματικά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο hype με τη νέα φορητή της κονσόλα Steam Deck. Άλλωστε, πριν από λίγο καιρό μέσα από το blog μας και το σχετικό preview οι προσδοκίες όλων μας αυξήθηκαν κατακόρυφα και δικαιολογημένα!

Για την ακρίβεια, δεν είναι απλά η λογική σχεδίασης, το hardware ή οι επιδόσεις, αλλά κυρίως το γεγονός ότι σε ένα κομμάτι της αγοράς, που είχε κυριαρχήσει απόλυτα η Nintendo με το σαφώς εξαιρετικό Switch, επιτέλους υπάρχει αξιόλογος ανταγωνισμός. Το τελευταίο μόνο θετικά μπορεί να έχει για τον μέσο καταναλωτή, αλλά και για τους πιο hardcore gamers.

Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός με το Steam account και την τεράστια βιβλιοθήκη παιχνιδιών και τους εκατομμύρια σταθερούς χρήστες, έχει δημιουργήσει ήδη μία αξιόλογη βάση. Ίσως για μερικούς αυτό να ήταν αρκετό. Όμως, οι τελευταίες ειδήσεις μας φέρνουν μερικά επιπλέον «καλούδια» και ενδιαφέροντα στοιχεία που κάνουν το Steam Deck ακόμα πιο ελκυστικό για αγορά…

 

Ένα πιο ανοικτό και παραμετροποιήσιμο σύστημα

Συγκεκριμένα, γνωρίζαμε ότι ως λειτουργικό θα αξιοποιούσε μία εκδοχή του Arch Linux ειδικά προσαρμοσμένη για τη συσκευή με το όνομα SteamOS 3.0. Αυτό από μόνο του φανερώνει ότι η συσκευή δεν θα είναι ένα «κλειδωμένο» και «κλειστό οικοσύστημα», αλλά το αντίθετο: θα είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο και οι χρήστες σταδιακά θα μπορούν να πειράξουν πράγματα ή να τρέχουν και άλλα λογισμικά πέρα από βιντεοπαιχνίδια.

Όμως, τώρα τα διευθυντικά στελέχη της Valve διαρρέουν στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κάνουν προσπάθειες ώστε η κονσόλα να μπορεί να τρέξει τα Windows της Microsoft ως λειτουργικό (ακόμα και σε μία λογική Dual Boot). Μάλιστα το πάνε ένα βήμα παραπέρα ισχυριζόμενοι ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να μην υπάρχουν ασυμβατότητες ειδικά με την επερχόμενη νέα έκδοση 11 των Windows.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος αγοράσει το Steam Deck θα έχει στην κατοχή του κάτι παραπάνω από μία κονσόλα ή παιχνιδομηχανή. Θα έχει ένα ολοκληρωμένο PC ακόμα και για δουλειές πέρα από το gaming με επιλογή μάλιστα του λειτουργικού που επιθυμεί! Δηλαδή, αγοράζοντάς το δεν επενδύει κανείς σε ένα περιορισμένο σύστημα, αλλά σε ένα πλήρες υπολογιστικό (και δη φορητό) σύστημα. Αυτό και αν είναι διαφοροποίηση από το Switch!

 

 

Ο συνδυασμός με xCloud και Game Pass

Με βάση τα προαναφερθέντα είναι προφανές ότι το Steam Deck θα μπορεί να αξιοποιηθεί και ως φορητή XBOX κονσόλα! Ειδικότερα, αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τα σχετικά apps ή απλά μέσω browser αξιοποιώντας τις υπηρεσίες xCloud και Game Pass.

Για την ακρίβεια, τα δύο τελευταία αποτελούν το όραμα και την επιθετική στρατηγική της Microsoft για το μέλλον του gaming. Η λογική του xCloud είναι πώς θα μπορείς σε οποιαδήποτε συσκευή (ακόμα και τάμπλετ/κινητό ή παλαιότερης τεχνολογίας XBOX κονσόλα) να «τρέξεις» σύγχρονα XBOX παιχνίδια μέσω του διαδικτύου (δηλαδή η επεξεργασία γραφικών και οι άλλες έντονες διεργασίες θα πραγματοποιούνται σε απομακρυσμένο server), ενώ το Pass είναι η συνδρομητική σε στιλ Netflix streaming service που θα σου επιτρέπει να παίζεις από μία μεγάλη λίστα ακόμα και από AAA games αυτό που θες (με την ίδια λογική που βλέπεις συνδρομητικά ταινία ή σειρά διαλέγοντας ανά πάσα στιγμή αυτήν που επιθυμείς). Ε λοιπόν, αυτά θα «παίζουν» σχεδόν natively στο Steam Deck χωρίς κόπο, σπασίματα ή ειδικές ρυθμίσεις.

Βέβαια, το ενδιαφέρον είναι το πόσο αυτό χαροποιεί τη Microsoft! Μην λησμονείς πώς η εταιρεία θεωρεί το XBOX όχι απλά ως μία κονσόλα ή hardware αντικείμενο, αλλά ως ένα brand στοχευμένο πλέον περισσότερο στην παροχή gaming υπηρεσιών. Άρα, θέλει διακαώς να τρέχει προϊόντα της και σε άλλα λειτουργικά και συσκευές και θα κάνει ότι μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση! Είναι γενικά πιο ανοιχτοί σε σχέση με Sony και Nintendo σε μία λογική «διάχυσης και συνεργασίας» σχεδόν με όλους. Σαφώς αυτό βολεύει και την Valve και για αυτό ο επικεφαλής του Xbox τμήματος της Microsoft Phil Spencer δημόσια αναφέρει ότι έχει ένα Steam Deck με το οποίο έχει ήδη παίξει αρκετά XBOX games…

Συμπερασματικά, το Steam Deck τελικά ξεφεύγει από τα στενά όρια της φορητής κονσόλας και γίνεται ένα πλήρες PC, ένα «πολυεργαλείο». Δηλαδή, αυτόματα έχει παραπάνω χρηστικότητα και value for money, ενώ δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε καθαρόαιμούς gamers. Αυτό είναι ένα ακόμα καλό επιχείρημα για αγορά.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη