To TikTok αποκτά εργαλεία για την καταπολέμηση του ψηφιακού εθισμού

by Aggeliki Tsoukana

To TikTok είναι αυτή τη στιγμή με διαφορά η πιο δυναμική και ανερχόμενη εφαρμογή social media, έχοντας πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση, ενώ ο μέσος χρήστης της ξοδεύει πάνω από 50 λεπτά καθημερινά, μέσα στην εφαρμογή. Όλοι γνωρίζουμε όμως το πόσο εθιστικά μπορεί να γίνουν τα social media και δεδομένου ότι το 75% της βάσης χρηστών της εφαρμογής είναι από 18 έως 34 ετών, η εταιρεία ανάπτυξης της εφαρμογής προσπαθεί και προσθέτει διαρκώς νέα εργαλεία που φροντίζουν για την καταπολέμηση του ψηφιακού εθισμού.

Η νέα δυνατότητα που έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα δυνατότητα περιορισμού της ημερήσιας χρήσης της εφαρμογής, είναι η επιλογή να ορίσεις πόσο χρόνο θα σου επιτρέπει η εφαρμογή να τη χρησιμοποιείς κάθε φορά που την ανοίγεις, πριν αρχίσει να σου εμφανίζει ειδοποιήσεις για να κάνεις διάλειμμα. Παράλληλα, μέσα από το Dashboard της εφαρμογής μπορείς να δεις πόσες ώρες έχεις ξοδέψει στην εφαρμογή και μάλιστα με ξεχωριστή ανάλυση για τη χρήση τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, πόσες φορές την άνοιξες, ενώ μπορεις να ρυθμίσεις την εφαρμογή να σου στέλνει εβδομαδιαίες ειδοποιήσεις για να ανοίξεις το Dashboard και να δεις τα στατιστικά σου.

Ειδικά δε για τους χρήστες που ανήκουν στις ηλικίες μεταξύ 13 και 17 ετών, η εφαρμογή θα εμφανίζει ειδοποιήσεις για την ενεργοποίηση του περιορισμού της χρήσης κάθε φορά που κάποιος χρήστης θα ξεπερνάει τα 100 λεπτά μέσα στην εφαρμογή. Τέλος, η εταιρεία πρόσθεσε και ένα νέο οδηγό στο Safety Center της εφαρμογής με τίτλο “How Can I Reflect My Digital Well Being with my family and friends?”, οδηγός που παροτρύνει όλους μας να αναλογιστούμε πόσο χρόνο ξοδεύουμε συνολικά σε online υπηρεσίες, εντός και εκτός TikTok, ή με το smartphone στο χέρι, πόσο χρόνο αφιερώνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα και να θέσουμε υγιή όρια για τις ψηφιακές μας συνήθειες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη