UPS: Ο φύλακας-άγγελος των συσκευών σου

by Aggeliki Tsoukana

 

Καθώς οι συνθήκες της καθημερινότητας έχουν πια αλλάξει για όλους μας, και το μέλλον της εργασίας από το σπίτι διαφαίνεται λαμπρό, ήρθε η ώρα να σκεφτείς σοβαρά μια λύση μέσω της οποίας η εργασία που θα κάνεις από το “οικιακό γραφείο” σου θα είναι ασφαλής και χωρίς το τόσο πιθανό και δυσάρεστο ενδεχόμενο απώλειας της ίδιας ή του πολύτιμου εξοπλισμού σου. Και κάπου εδώ μπαίνει στη εξίσωση το σύστημα UPS.

 

Τι είναι το UPS και τι σου προσφέρει;

Το UPS είναι μια συσκευή ασφαλείας και διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος, που ως στόχο έχει να προστατεύει τις συσκευές που έχεις συνδέσει επάνω της. Η βασική του λειτουργία είναι διπλή: Πρωτίστως προστατεύει τις συσκευές σου από απότομες αυξομειώσεις του ρεύματος ή, ακόμα χειρότερα, από μια ξαφνική διακοπή του ρεύματος και απότομης επιστροφής του, μια διαδικασία που μπορεί να συμβεί συχνά και είναι ικανή να καταστρέψει ζωτικής σημασίας κυκλώματα στον υπολογιστή, την κονσόλα, την τηλεόραση ή άλλες συσκευές σου.

Η δεύτερη -αλλά εξίσου σημαντική- λειτουργία του UPS, είναι αυτή της παροχής ενέργειας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά από μια διακοπή του ρεύματος, μέσα από την ενσωματωμένη μπαταρία του. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η μπαταρία που βρίσκεται στο εσωτερικό του UPS, και ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξεις, θα μπορέσει είτε να σου δώσει πολύτιμο χρόνο να αποθηκεύσεις την εργασία σου και μετά να κλείσεις τον υπολογιστή σου, γλιτώνοντας έτσι την απώλεια των δεδομένων σου, ή ακόμα και να συνεχίσεις να εργάζεσαι μέχρι να επανέλθει το ρεύμα στο σπίτι σου.

 

Πώς θα ξέρω ποιο UPS να επιλέξω;

Για να λειτουργήσει σωστά και να αποδώσει την ενέργεια και την ασφάλεια όπως αυτή σχεδιάστηκε από τον κατασκευαστή του, το UPS πρέπει να είναι κατάλληλο και με επαρκές φορτίο για τις συσκευές που θα το χρησιμοποιήσεις. Για να μπορέσεις να αποφασίσεις ποιο UPS είναι το ιδανικό για εσένα, θα πρέπει, πριν κάνεις την επιλογή σου, να δεις τη δυνατότητα φορτίου που έχει, η οποία μετριέται  σε Watts.

Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των Watts που διαθέτει ένα UPS, τόσο περισσότερες συσκευές θα μπορεί να υποστηρίξει στο ενδεχόμενο μιας διακοπής ρεύματος. Με μια απλή πρόσθεση των Watts που καταναλώνουν οι συσκευές που πρόκειται να συνδέσεις στο UPS σου (οι οποίες αναγράφονται στα εγχειρίδια χρήσης τους) αρκεί για να βρεις το συνολικό φορτίο που θα χρειαστεί να σηκώνει το UPS και, έτσι, να προχωρήσεις στην αγορά αυτού που είναι καταλληλότερου για τον χώρο και τις ανάγκες σου.

Από εκεί και πέρα, μπορείς να πας ένα βήμα παραπάνω και να διαλέξεις ένα UPS με μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας, η οποία δεν θα αρκεί απλά για να αποθηκεύσεις την εργασία σου και να απενεργοποιήσεις με ασφάλεια τον υπολογιστή ή την κονσόλα σου αμέσως μόλις συμβεί μια διακοπή ρεύματος, αλλά και να συνεχίσεις να εργάζεσαι ή να παίζεις για όσο διάστημα μπορεί να σου παρέχει ενέργεια η μπαταρία του UPS.

 

 

Μια συσκευή απαραίτητη για κάθε σπίτι

Είτε, λοιπόν, συμβεί μια απλή διακοπή ρεύματος λίγων λεπτών επειδή έπεσε μια ασφάλεια στον πίνακα του σπιτιού σου, είτε οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν το δίκτυο παροχής ρεύματος στο να πάθει μεγάλης διάρκειας βλάβη, το UPS είναι μια συσκευή που θα σε βοηθήσει και να μη χάσεις τη δουλειά που έκανες, αλλά και να διασφαλίσεις ότι οι πολύτιμες συσκευές στις οποίες εργάζεσαι δεν θα υποστούν βλάβη από απότομες αυξομειώσεις τάσεως του ρεύματος.

Μπορείς να δεις ακόμη