Βασικοί κανόνες εξοικονόμησης νερού και ρεύματος στο σπίτι

by Aggeliki Tsoukana

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να μειώσεις την κατανάλωση νερού και ρεύματος στο σπίτι. Κάποιοι σχετίζονται με αλλαγές στις καθημερινές σου συνήθειες και κάποιοι έχουν να κάνουν με βελτιώσεις και με μικρές παρεμβάσεις στο σπίτι και τις συσκευές που χρησιμοποιείς.

Δες, παρακάτω, πώς θα καταφέρεις να μειώσεις τους λογαριασμούς νερού και ρεύματος, και παράλληλα να συμβάλεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών

Η αγορά ενεργειακά αποδοτικών συσκευών αποτελεί βασικός κανόνας για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν είσαι αρκετά προσεκτικός και συνεπής στη χρήση των οικιακών σου συσκευών. Σκέψου ότι η χρήση μη ενεργειακά αποδοτικών συσκευών χρειάζεται τη διπλάσια τουλάχιστον ενέργεια για να λειτουργήσουν.

Αν και όλα τα μοντέλα μίας κατηγορίας έχουν την ίδια λειτουργία, δεν καταναλώνουν τις ίδιες ποσότητες ρεύματος και νερού. Για παράδειγμα, μπορεί όλοι οι ψυγειοκαταψύκτες να συντηρούν τα τρόφιμα κρατώντας χαμηλή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, ωστόσο διαφέρουν στην ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται για να το πετύχουν. Αντίστοιχα, τα πιο σύγχρονα πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων υψηλής ενεργειακής κλάσης καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και νερό σε σχέση με αντίστοιχα μοντέλα της περασμένης δεκαετίας.

Η διαφορά στην κατανάλωση «μεταφράζεται» σε διαφορετική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος. Επομένως, η επένδυση σε συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι από τις πιο σοφές επιλογές. Το μόνο που έχεις να κάνεις για να έχεις εικόνα για την ενεργειακή κλάση μιας συσκευής είναι να συμβουλευτείς την ενεργειακή ετικέτα της.

 

Ορθή χρήση οικιακών συσκευών

Το να έχεις επενδύσει σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που μπορείς να κάνεις. Ωστόσο, θα πρέπει η συσκευή να χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να καταναλώνει και στην πράξη όσο υποδεικνύει η ενεργειακή της ετικέτα. Στην περίπτωση π.χ. ενός ψυγείου, η απόδοσή του θα είναι μικρότερη αν τοποθετηθεί κοντά στην κουζίνα ή αν με τα χρόνια η πόρτα του δεν κλείνει πλέον αεροστεγώς και επομένως αρχίσει να «χάνει ψύξη». Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που δεν ρυθμιστεί σωστά ο θερμοστάτης.

 

 

Απόφυγε το πλύσιμο στο χέρι

Το πλύσιμο στο χέρι δεν αφορά μόνο στη φροντίδα των ρούχων, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με το πλύσιμο των πιάτων και μαγειρικών σκευών. Πλέον, υπάρχουν πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων, αντίστοιχα, με δεκάδες προγράμματα πλύσης και πολλές έξυπνες λειτουργίες που συμβάλουν στη μείωση λογαριασμών ρεύματος και νερού.

Πολλαπλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η κατανάλωση νερού είναι -κατά μέσο όρο- τουλάχιστον πενταπλάσια όταν πλένουμε στο χέρι τα ρούχα και τα πιάτα μας, σε σχέση με το να χρησιμοποιούμε ένα σύγχρονο πλυντήριο ρούχων/πιάτων.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τα προγράμματα για «ευαίσθητα». Τώρα μπορείς να πλύνεις τα ευαίσθητα υφάσματα χωρίς να μπλέκεις με λεκάνες και απορρυπαντικά για πλύση στο χέρι. Αντίστοιχα, υπάρχουν πλυντήρια πιάτων με ειδικά προγράμματα για ευαίσθητα σκεύη, όπως είναι τα γυαλικά. Έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προστατεύουν τα πιο ευαίσθητα σκεύη ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία και την πίεση του νερού.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα γρήγορα προγράμματα πλύσης. Υπάρχουν και στις δύο κατηγορίες πλυντηρίων. Τώρα μπορείς να πλένεις όποτε το χρειάζεσαι, χωρίς να περιμένεις να μαζευτούν «βουνό» τα ρούχα ή και τα πιάτα, για να μην σπαταλήσεις ρεύμα και νερό. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μπορείς πλέον να πλύνεις ή και να φρεσκάρεις τα ρούχα που θέλεις να φορέσεις για μια έξοδο, χωρίς να ανησυχείς για την κατανάλωση. Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο πιάτων. Πλύνε άμεσα τα σερβίτσια που χρησιμοποίησες στο δείπνο με λίγους φίλους, μην περιμένεις να «γεμίσει» ο κάδος.

 

 

Αξιοποίησε σωστά τον θερμοσίφωνα

Εξέτασε το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Η ηλιοφάνεια διαρκεί αρκετά κι έτσι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τελευταίας «γενιάς» μπορούν να θερμάνουν επαρκείς ποσότητες νερού, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να εξασφαλίζει άφθονο ζεστό νερό, χωρίς την παραμικρή κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια εντελώς δωρεάν. Αν δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές για εγκατάσταση ηλιακού, τότε σίγουρα μπορείς να αντικαταστήσεις τον συμβατικό θερμοσίφωνα με έναν έξυπνο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα Tesy Modeco με Wi-Fi ώστε να έχεις τη δυνατότητα ενεργοποίησης ή προγραμματισμού από οποιοδήποτε σημείο βρίσκεσαι.

 

 

Βάλε περισσότερους αυτοματισμούς στο σπίτι

Διανύοντας την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι οικιακοί αυτοματισμοί είναι πλέον κανόνας και όχι πολυτέλεια. Και με τον όρο «οικιακοί αυτοματισμοί» αναφερόμαστε πλέον στο «έξυπνο» σπίτι.

Ένα «έξυπνο» σπίτι αποτελείται από «έξυπνες» πρίζες, διακόπτες, αισθητήρες, και αντίστοιχες οικιακές συσκευές όπως «έξυπνες» συσκευές κλιματισμού και θέρμανσης, «έξυπνα» πλυντήρια ρούχων, «έξυπνα» πλυντήρια πιάτων, συνδεδεμένοι φούρνοι και ψυγεία, ρομποτικές σκούπες, μέχρι «έξυπνες» λάμπες. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συνδέονται στο οικιακό σου δίκτυο και μπορείς να τις ελέγχεις απομακρυσμένα μέσω μιας διαισθητικής εφαρμογής για το smartphone, το tablet, ή τον υπολογιστή σου.

Φαντάσου, για παράδειγμα, να ελέγχεις απομακρυσμένα τον θερμοστάτη. Μέγιστη άνεση που συνοδεύεται από εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει να έχεις την κατάλληλη θερμοκρασία την κατάλληλη στιγμή. Μπορείς να προγραμματίσεις από το κινητό σου να έχεις 19°C όταν είσαι στο σπίτι, 16°C αν βρίσκεσαι εκτός για λιγότερο από 48 ώρες και 8°C όταν φεύγεις για διακοπές.

Ένας από τους βασικούς λόγους που καταναλώνουμε άσκοπη ενέργεια στον φωτισμό είναι επειδή ξεχνάμε τα φώτα ανοιχτά. Έτσι, επενδύοντας σε έξυπνους αισθητήρες και διακόπτες μπορείς να μειώσεις στο μισό την κατανάλωση ενέργειας για τον φωτισμό του χώρου σου. Για παράδειγμα, ένας ασύρματος αισθητήρας φωτεινότητας μπορεί να συνεργαστεί με άλλες έξυπνες συσκευές για τη δημιουργία έξυπνων σκηνών, ανάλογα με την αλλαγή του φωτισμού περιβάλλοντος.

Επίσης, οι συσκευές που αφήνονται σε κατάσταση αναμονής (standby) συντελούν στην άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Απλές κινήσεις, όπως το να απενεργοποιήσεις την καφετιέρα, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και επομένως και στην εξοικονόμηση του κόστους του ρεύματος. Επομένως, το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις διακόπτες σεναρίων που να ελέγχουν τις πρίζες ώστε να κλείνεις όλες τις συσκευές με μία μόνο κίνηση πριν πας για ύπνο.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, όλες αυτές οι ευκολίες συμβάλουν και στη δική σου ευζωία.

Μπορείς να δεις ακόμη