Οι συνταγές του τρύγου

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας του τρύγου. Ο μούστος ρέει άφθονος από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη και όταν βράσει και καλοβράσει και μετατραπεί στο απολαυστικό σιρόπι που ονομάζουμε πετιμέζι, είναι η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά και φαγητά.

 

 

Χταπόδι στη λαδόκολλα με πετιμέζι

Το χταπόδι στο χαρτί γίνεται αφρός, ενώ η γλυκόξινη σάλτσα που δημιουργείται από τα υγρά του χταποδιού, το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και τα μπαχαρικά το απογειώνει πραγματικά!

 

Υλικά

  • 1 χταπόδι 1.000 – 1300 γρ.
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου, άσπρου, πράσινου και ροζ πιπεριού
  • 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρώντας το δόντι και το περιεχόμενο της κουκούλας χωρίς να την αφαιρέσουμε. Ξεπλένουμε το χταπόδι, το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Στρώνουμε στον πάγκο εργασίας ένα διπλό κομμάτι λαδόκολλας και τοποθετούμε στο κέντρο της το χταπόδι.
  3. Προσθέτουμε από πάνω τις σκελίδες του σκόρδου, τα δαφνόφυλλα, τα πιπέρια και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
  4. Ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, με το πετιμέζι, το ξύδι και περιχύνουμε το χταπόδι. Τυλίγουμε τη λαδόκολλα γύρω του, κλείνοντας καλά τις άκρες.
  5. Ψήνουμε το χταπόδι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μία έως μιάμιση ώρα, ανάλογα με το μέγεθος του.
  6. Κόβουμε σε πλοκάμια και σερβίρουμε το χταπόδι σε πιατέλα ή σε κομμάτια σαν ορεκτικό.

 

Σημείωση:

Το ζουμί που θα μείνει στο χαρτί δεν το πετάμε. Μαζί του μπορούμε να φτιάξουμε ένα νόστιμο πιλάφι, κριθαράκι ή άλλο ζυμαρικό, σάλτσα για μια πατατοσαλάτα ή φασουλοσαλάτα.

 

 

Κέικ ελαιολάδου με πετιμέζι και ζεστά μπαχαρικά

Ένα ιδιαίτερα γευστικό και αρωματικό κέικ που αξίζει να φτιάξετε για τα μικρά και μεγάλα παιδιά του σπιτιού και όχι μόνο…

 

Υλικά για ένα ταψάκι διαμ. 26-28εκ.

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι πετιμέζι
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
  • 4 αυγά
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλλο τριμμένο

 

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • λίγη κανέλα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC και λαδώνουμε το ταψί μας.
  2. Χτυπάμε σε μπολ με μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη για 3 λεπτά να αφρατέψουν και προσθέτουμε σταδιακά το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και στο τέλος το αλεύρι εναλλάξ με το κονιάκ.
  3. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά αλευρώνουμε ελαφρά το λαδωμένο ταψί μας και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του, να φουσκώσει και να ψηθεί ως μέσα. Το τσεκάρουμε μπήγοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμη.
  4. Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο ξεφορμάρουμε το κέικ σε πιατέλα κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.

 

 

 

Μουστοκούλουρα τραγανά

Μερικοί τα προτιμούν μαλακά, άλλοι τραγανά σαν αυτά εδώ. Έτσι ή αλλιώς είναι υπέροχα και ιδιαίτερα θρεπτικά για τα παιδιά.

 

Υλικά για 70 κομμάτια περίπου

  • 1 φλιτζάνι πετιμέζι
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
  • χυμό και ξύσμα από ένα μεγάλο ζουμερό λεμόνι
  • ½ φλιτζάνι τσικουδιά ή τσίπουρο
  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρίφαλο

 

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ με το σύρμα το πετιμέζι με το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και την τσικουδιά.
  2. Ανακατεύουμε μέσα σε ένα ποτήρι τη σόδα με τον χυμό του λεμονιού και όταν αφρίσει τα ρίχνουμε στο μπολ με το αρχικό μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  3. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και τα προσθέτουμε τμηματικά στο μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας στην αρχή με σπάτουλα και μετά με το χέρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα. Δεν την παραζυμώνουμε γιατί θα σκληρύνουν τα κουλούρια μετά. Την αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και μετά θα πλάθουμαι πανεύκολα.
  4. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε μπαλίτσες που στο τέλος ακουμπάμε στο ταψί πιέζοντας ελαφρά.
  5. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο και δεν θέλουμε να κολλήσουν. Ψήνουμε τα κουλουράκια στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.

 

Σημείωση: Στην αρχή όταν τα ξεφουρνίσουμε τα κουλουράκια μας θα είναι κάπως μαλακά αλλά όταν κρυώσουν θα γίνουν τραγανά.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, μίξερ χειρός.

Μπορείς να δεις ακόμη