Βρες ποντίκι στο μέγεθος του χεριού σου

by Zikou Stella

Στην ιεράρχηση κριτηρίων κατά την επιλογή ενός mouse, η εργονομία πρέπει να έρχεται πρώτη. Ειδικά όταν αυτό προορίζεται για πολύωρη και απαιτητική εργασία, θα στηρίξει αποτελεσματικά το χέρι σου και θα σου δώσει την απαιτούμενη συγκέντρωση στην εργασία σου.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εργονομία ενός mouse είναι το μέγεθος και το σχήμα του.

Κάθε χέρι έχει διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, έτσι, το ποντίκι σου πρέπει να είναι κατάλληλο για το δικό σου. Το σωστό μέγεθος ποντικιού για το χέρι σου θα βοηθήσει να μειωθεί η καταπόνηση και θα τοποθετήσει το χέρι σου σε πιο φυσική θέση, για να πληκτρολογείς απρόσκοπτα χωρίς να καταπονείται.

 

Το κατάλληλο για σένα μέγεθος

Χάρη στα σύγχρονα περιφερειακά υπολογιστή, δεν είναι δύσκολο να βρεις ποντίκι στο σωστό μέγεθος. Δηλαδή, ένα ποντίκι που θα ταιριάζει “γάντι” στο χέρι σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις στο έπακρο την εργονομία ενός mouse.

Αρχικά, τα δάχτυλά σου πρέπει να φτάνουν άνετα στον τροχό κύλισης. Ο αντίχειράς σου πρέπει να φτάνει στα πλαϊνά κουμπιά ή στον πλαϊνό τροχό κύλισης με ευκολία και φυσική κίνηση.

Έπειτα, το μικρό δάχτυλο δεν πρέπει να τεντώνεται για να φτάσει στη δεξιά πλευρά του ποντικιού. Ωστόσο δεν πειράζει αν το μικρό δάχτυλο ακουμπάει στην επιφάνεια.

Τέλος, το πίσω μέρος της παλάμης σου ή, ακόμα καλύτερα, ολόκληρη η παλάμη πρέπει να στηρίζεται.

Όταν δεν γνωρίζεις τι μέγεθος είναι το χέρι σου

Ο πιο απλός τρόπος για να “μετρήσεις” το χέρι σου, είναι να μετρήσεις το μήκος του χεριού σου από τη γραμμή της αρχής της παλάμης μέχρι την άκρη του μέσου.

Κατά γενικό κανόνα, μικρό χέρι θεωρείται ένα μέγεθος έως 17.5 εκατοστά. Από 17.5 έως 19 εκατοστά θεωρείται μεσαίο μέγεθος, ενώ από 19 εκατοστά και πάνω πρόκειται για μεγάλη παλάμη.

 

Επιλέγοντας το κατάλληλο ποντίκι

Αν κι εσύ, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, χρησιμοποιείς την παλάμη για να μετακινήσεις το ποντίκι, συνιστούμε ένα ποντίκι με πιο καμπυλωτό, πιο ογκώδες σχήμα, που προσφέρει χώρο σε όλο το χέρι σου. Σε αυτή την περίπτωση, η καλή εφαρμογή στο χέρι σου έχει πολλά οφέλη.

Αν έχεις μικρά έως μεσαία χέρια, μπορείς εύκολα να βρεις ένα ποντίκι με στήριξη παλάμης. Σχεδόν όλα τα ποντίκια, από απλά ποντίκια για πολύωρη εργασία μέχρι gaming mice προσφέρουν καλή στήριξη στο χέρι.

Αν έχεις μεγαλύτερα χέρια, αναζήτησε ένα ποντίκι με μεγαλύτερη επιφάνεια, για να ακουμπάει η παλάμη. Ένα μεγαλύτερο ποντίκι έχει μεγαλύτερο σχήμα, που υποστηρίζει την παλάμη σου και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της έντασης από το χέρι σου, επιτρέποντας τον χειρισμό του ποντικιού με περισσότερη άνεση και λιγότερες κράμπες.

Αν σημασία για σένα έχει η ευκολία μετακίνησης ή αν μετακινείς και χειρίζεσαι το ποντίκι κυρίως με τις άκρες των δαχτύλων σου, τότε μάλλον θα έχεις καλύτερη εμπειρία με ένα πιο μικρό ποντίκι.

 

Ποντίκια για μικρά και μεγάλα χέρια

Αν έχεις μικρά χέρια, αναζήτησε ένα ποντίκι με μικρότερο πλάτος, μήκος και πάχος, που να το αισθάνεσαι σωστό στο χέρι σου. Ενδεικτικά, η σειρά ασύρματων ποντικιών Logitech Lift είναι ιδανικά για μικρού και μεσαίου μεγέθους χέρια.

Τα μεγαλύτερα χέρια έχουν μεγαλύτερο περιθώριο στην τοποθέτηση του χεριού και μπορούν να επιλέξουν από ποικιλία μεγάλων ποντικιών.

Αν χρειάζεσαι ένα ποντίκι με πιο καμπυλωτό και πιο ογκώδες σχήμα, σου προτείνουμε να ρίξεις μια ματιά στη σειρά gaming mice της ADX. Θα γίνουν προέκταση του χεριού σου, στην εργασία αλλά και στο gaming.

 

Βρες το ποντίκι που ταιριάζει στο χέρι σου, αλλά και στο lifestyle σου!

Το πόσο εργονομικό είναι ένα ποντίκι εξαρτάται και από το πόσο καλά ταιριάζει στη φυσική καμπύλη του χεριού σου. Για παράδειγμα, ένα ογκώδες ποντίκι (σε σχέση με το χέρι σου) μπορεί να διατηρεί τον καρπό συνεχώς λυγισμένο υπό άβολη γωνία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε παθήσεις όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα κ.ά. Για τον λόγο αυτό δώσε προσοχή στον τρόπο / τεχνική που πιάνεις το ποντίκι σου.

Μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες του χώρου, όπως οι Logitech, Razer, SteelSeries, Cooler Master και άλλες έχουν εισάγει μια σειρά από gaming mice που εφαρμόζουν το ίδιο άνετα σε διαφορετικούς τύπους χεριών.

Μάλιστα, ορισμένα ποντίκια προσφέρουν πολλές επιλογές προσαρμογής, από σχήμα, μέγεθος και βάρος, μέχρι και τη δυνατότητα προσθήκης επιπλέον πλήκτρων.

Θα τα βρεις όλα με ένα κλικ στο www.kotsovolos.gr.

Μπορείς να δεις ακόμη