Η Microsoft μπορεί πλέον να περηφανεύεται πως η τελευταία έκδοση του λειτουργικού της συστήματος τρέχει σε δισεκατομμύρια υπολογιστικές μηχανές, ενώ ταυτόχρονα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Γι’ αυτό άλλωστε υποχωρεί και η δημοτικότητα των Windows 7 που για πολλούς ήταν ένα από τα καλά και εύκολα στη χρήση OS.

Στο πλαίσιο αυτό τα Windows 10 συνεχώς ενημερώνονται και αναβαθμίζονται. Πρόσφατα ανακοινώθηκε μία νέα εξέλιξη του λειτουργικού με την ονομασία Windows 10X. Αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ειδική έκδοση των Windows 10 για dual screen μηχανήματα, υπολογιστές 2 σε 1 και foldable machines.

Άλλωστε πρόκειται για μία εξειδικευμένη και προσεγμένη σε επίπεδο hardware και design κατηγορία υπολογιστικών συσκευών που πολλοί προτιμούν για επαγγελματική, αλλά και οικιακή χρήση. Γι’ αυτό και σημαντικοί κατασκευαστές (όπως οι Dell, Asus, HP, Acer, Lenovo και Microsoft) κυκλοφορούν τέτοια προϊόντα στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και η εποχή που θα κυκλοφορήσουν και τα πρώτα κινητά αναδιπλούμενης οθόνης βασισμένα στο ανταγωνιστικό Android, οπότε η Microsoft δεν μπορεί να μείνει πίσω από τις εξελίξεις.

 

Διαθεσιμότητα και νέα features

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα του 2020. Μάλιστα, δεν θα είναι αναβάθμιση για τα Windows 10 που έχεις στον υπολογιστή σου, αλλά ειδική έκδοση για τις συσκευές που προαναφέρθηκαν. Θα υποστηρίζονται συσκευές σε διάφορα μεγέθη, σχέδια, hardware και χαρακτηριστικά. Το μόνο προαπαιτούμενο είναι να διαθέτουν επεξεργαστή Intel.

Η λογική είναι να κάνει αυτές τις συσκευές πιο ελκυστικές στην χρήση εκμεταλλευόμενο το ιδιαίτερο hardware, αλλά τελικά και πιο γρήγορες. Έτσι, θα βελτιωθεί το multitasking και θα μπορείς να εκμεταλλεύεσαι σε πραγματικό χρόνο και τις δύο οθόνες (για παράδειγμα στην μία θα ετοιμάζεις μία παρουσίαση και στην άλλη θα τρέχει βίντεο χωρίς να κρεμάει το σύστημα).

Επιπρόσθετα, η taskbar θα αποκτήσει ένα νέο χαρακτηριστικό με το όνομα glomming που θα επιτρέπει την ομαδοποίηση και εύκολη ταξινόμηση των ίδιων instances κάθε εφαρμογής. Ακόμη, θα βελτιωθούν και άλλες λειτουργίες, όπως ο File Explorer και το Lock Screen, ενώ θα είναι προεγκατεστημένες προτεινόμενες εφαρμογές κατάλληλες για το είδος της συσκευής.

Τέλος, θα βελτιωθεί και η ενεργειακή κατανάλωση ώστε να αυξηθεί η αυτονομία. Γενικά γίνεται προσπάθεια για μία πιο mobile εμπειρία χρήσης (χωρίς βέβαια να χάνεις τα καλά σημεία των κλασικών Windows 10).

 

Πώς συνδέεται με το νέο Microsoft Surface

Για τους φαν της τεχνολογίας τα προϊόντα Surface της Microsoft είναι πασίγνωστα για την ποιότητά τους, το φινίρισμα, την αξιοπιστία, το ιδιαίτερο hardware και την απίστευτη λειτουργικότητά τους.  Η εμπειρία χρήσης και ο υβριδικός τους χαρακτήρας καλύπτει απόλυτα τις απαιτήσεις του χρήστη. Γι’ αυτό κι αποτελούν ναυαρχίδα προϊόντων για την εταιρεία. Προφανώς η Microsoft προσπαθεί αυτό το προϊόν της να το υποστηρίξει και να το συνοδεύσει με μία custom έκδοση των Windows. Άλλωστε τα Windows 10X θα είναι λογικά έτοιμα πριν την έλευση των Surface Neo.

Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό το γεγονός ότι η Microsoft ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι’ αυτές τις συσκευές και αναμένουμε την επίσημη κυκλοφορία των Windows 10X.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη