Χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης: Εξοικονόμησε ρεύμα χωρίς «έκπτωση» στην καθαριότητα

Πολλοί θεωρούν πως τα πιο δυνατά προγράμματα πλύσης, με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσουν τα ρούχα στο πλυντήριο. Στην πραγματικότητα αυτό δεν εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές τα υφάσματα ταλαιπωρούνται και επιβαρύνεται άσκοπα ο λογαριασμός του ηλεκτρικού.

Τα σύγχρονα πλυντήρια και απορρυπαντικά μπορούν να πετύχουν ακόμη πιο βαθύ καθαρισμό και με τα προγράμματα θερμοκρασίας 30°C. Επομένως, εξασφαλίζουν κορυφαία υγιεινή, με ελάχιστη φθορά των υφασμάτων και τη μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Energy Saving Trust, αν το πλύσιμο στους 30°C χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν συχνότερα, αντί για τα προγράμματα υψηλότερων θερμοκρασιών, ένα μέσο νοικοκυριό θα μειώσει περίπου κατά 40% σε ετήσια βάση τη «συμμετοχή» του πλυντηρίου στους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Προγράμματα πλύσης στους 30°C

Τα προγράμματα των 30°C είναι ιδανικά για τα ρούχα που χρησιμοποιείς καθημερινά και δεν είναι πολύ λερωμένα. Αυτό σημαίνει πως οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδείκνυνται για παντελόνια, μπλούζες, φούστες, πουλόβερ, πουκάμισα και τζάκετ. Δηλαδή για όλα τα ρούχα σου εκτός από τις περιπτώσεις που τα άπλυτα είναι πολύ λερωμένα. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις που τα ρούχα χρειάζονται απλώς «φρεσκάρισμα».

Αν σε κάποιο ρούχο υπάρχει ένας επίμονος λεκές, στις συσκευασίες των απορρυπαντικών αναγράφονται οδηγίες για τοπική προεργασία του υφάσματος. Με αυτόν τον τρόπο θα πλυθεί στην εντέλεια σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε αυτά τα προγράμματα πλένονται τραπεζομάντιλα, κουρτίνες και πετσέτες παραλίας. Φυσικά είναι η μοναδική επιλογή για ασφαλή πλύση των ευαίσθητων υφασμάτων (π.χ. χρωματιστά λινά).

 

Πότε χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες τα ρούχα;

Για τον εξωτερικό ρουχισμό θα πρέπει να επιλέγεται κάποιο από τα προγράμματα των 40°C. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν πρόκειται για ρούχα έντονα λερωμένα, για φόρμες εργασίας ή γυμναστικής.

Υψηλότερες θερμοκρασίες χρειάζονται επίσης τα υφάσματα που έρχονται σε άμεση και συνεχή επαφή με το δέρμα. Όπως για παράδειγμα εσώρουχα, πετσέτες και σεντόνια, που πρέπει να πλένονται τουλάχιστον στους 40°C ή ακόμη και στους 60°C.

Οι παιδίατροι συνιστούν τα ρούχα των παιδιών ηλικίας 0 έως 3 ετών να πλένονται ξεχωριστά από αυτά των ενηλίκων. Φυσικά σε θερμοκρασίες 60°C και άνω με ειδικά προϊόντα καθαρισμού.

Το πλύσιμο στους 60°C είναι όμως απαραίτητο και για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείς στην προετοιμασία του φαγητού (π.χ. μαγειρικές ποδιές ή πανιά κουζίνας). Επίσης και στην περίπτωση του ρουχισμού ατόμων που είναι άρρωστα ή για οποιονδήποτε λόγο έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Το ίδιο ισχύει και για τον επαγγελματικό ρουχισμό, στην περίπτωση που εργάζεται κανείς σε ένα έντονα ρυπογόνο ή ανθυγιεινό περιβάλλον.

 

 

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το πλύσιμο στους 30°C, ακόμη και συγκριτικά με τους 40°C, μειώνει έως και 50% την κατανάλωση ρεύματος από το πλυντήριο ρούχων. Αυτό συμβαίνει γιατί σε κάθε κύκλο πλύσης πάνω από το 70% των κιλοβατώρων που «καίει» η συσκευή αφορά τη θέρμανση του νερού στην επιλεγόμενη ρύθμιση. Επομένως ακόμη και η παραμικρή μείωση της θερμοκρασίας έχει μεγάλο όφελος στην οικονομία του ρεύματος.

 

Τα οφέλη από το «κατέβασμα» του θερμοστάτη του πλυντηρίου

Τη διατήρηση των ρούχων σε καλύτερη κατάσταση κι εμφάνιση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, με τις υψηλές θερμοκρασίες τα χρώματα των υφασμάτων ξεθωριάζουν πολύ πιο γρήγορα, ενώ φθείρονται περισσότερο οι ίνες τους.

Εκτός από την γκαρνταρόμπα της οικογένειάς σου, με τις χαμηλές θερμοκρασίες ωφελημένο βγαίνει και το περιβάλλον, αφού η ελαττωμένη κατανάλωση ρεύματος σημαίνει και μειωμένες εκπομπές ρύπων, για την παραγωγή της απαραίτητης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενδεικτικά, αν όλα τα νοικοκυριά στη Βρετανία επέλεγαν για ένα χρόνο κάποιο πρόγραμμα πλύσης 30°C, αντί για 40°C, τότε θα εξοικονομούνταν τόσες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, όσες απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα για την κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα 1550 κατοικιών σε ετήσια βάση.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη