Υπηρεσία μεταφοράς δεδομένων Firefox Send

 

Το ίδρυμα Mozilla ανακοίνωσε τη νέα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή του υπηρεσία με το όνομα Firefox Send.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα δυνατότητα αποστολής μεγάλων και κρυπτογραφημένων αρχείων μέσω διαδικτύου που αποτελεί απαίτηση και ανάγκη πολλών απλών χρηστών αλλά και επιχειρήσεων. Η υπηρεσία αναπτυσσόταν εδώ και κάποιους μήνες σε beta μορφή. Φαίνεται πώς πλέον μπορεί να ξεχωρίσει από άλλες παρόμοιας λογικής αφού προσφέρει αρκετές ευκολίες και πλεονεκτήματα.

 

Πώς λειτουργεί

Είναι μία υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων που είναι αρκετά μεγάλα για να τα στείλεις μέσω παραδοσιακών μεθόδων (π.χ. μέσω email).

Η υπηρεσία κρυπτογραφεί τα δεδομένα, ενώ προσφέρει κι άλλα security features όπως είναι η αυτόματη λήξη (κατάργηση) του συνδέσμου (link) διαμοιρασμού μετά από τον προκαθορισμένο χρόνο ή αριθμό downloads (λήψεων). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εφαρμογής κωδικού (password) και η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (end to end encryption). Γι’ αυτό είναι κατάλληλο και για διαμοιρασμό «ευαίσθητων» αρχείων και δεδομένων.

Για τη χρήση του δεν απαιτείται να κατεβάσεις κάποιο app, ενώ δουλεύει σε οποιονδήποτε browser (και όχι μόνο στον Mozilla Firefox). Το interface είναι απλό και εύχρηστο (υποστηρίζοντας drag’ n ’drop). Η υπηρεσία διατίθεται δωρεάν για αρχεία μεγέθους ως 1 GB. Αν όμως διαθέτεις ή δημιουργήσεις λογαριασμό Firefox μπορείς να στείλεις αρχεία μέχρι και 2,5 GB.

 

 

 

Σύγκριση με άλλες παρόμοιες υπηρεσίες

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο εύκολα θα διαπιστώσεις πως υπάρχουν αρκετές παρόμοιες υπηρεσίες είτε μέσω εφαρμογής, είτε online. Γνωστά παραδείγματα αποτελούν οι υπηρεσίες: WeTransfer, SendGB, Jumpshare, Pibox, Tresorit, ToffeeShare, Any Send, Media Shuttle, pyGet, Oficloud κτλ.

Αρκετά από αυτά είναι δωρεάν και υποστηρίζουν εξίσου μεγάλα μεγέθη αρχείων. Κάποια όμως υποστηρίζονται μόνο για Mac συσκευές ή έχουν άλλους περιορισμούς στη χρήση. Μπορείς πλέον να διαμοιραστείς αρχεία και με άλλους τρόπους όπως για παράδειγμα με την χρήση του cloud (μέσω Onedrive, Google Drive, Dropbox κτλ).

Εκεί που σαφώς πλεονεκτεί το Firefox Send σε σχέση με τα περισσότερα είναι η ευκολία χρήσης και η ασφάλεια. Σχετικά με την ασφάλεια, το Firefox Send υποστηρίζει δύο σημαντικές δυνατότητες: κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και password.

Η δυνατότητα για end-to-end encryption εγγυάται πώς κανείς δεν θα μπορεί να δει τι στέλνεις. Παράλληλα, η επιπλέον δυνατότητα για κωδικό σου παρέχει ακόμα ένα επίπεδο ασφάλειας ακόμη και αν κλαπεί το ίδιο το URL (διεύθυνση) για το download. Άλλωστε, αν στείλεις αυτό το URL μέσω email ή άλλης messaging εφαρμογής δεν μπορεί να είσαι ποτέ σίγουρος ότι θα το διαβάσει μόνο αυτός που επιθυμείς.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη