Νέες καινοτομίες για μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος

by K-Admin 1

 

Αν έχεις αποκτήσει air-condition μέσα στην τελευταία 10ετία, από την έρευνα αγοράς που έκανες τότε, ίσως να ξέρεις πως η τεχνολογία Inverter έφερε πραγματικά επανάσταση στον κλιματισμό, μειώνοντας κατακόρυφα την κατανάλωση ρεύματος. Έτσι, με δεδομένο πως ένα μοντέλο Inverter χρησιμοποιεί έως και 45% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ένα συμβατικό air-condition (δηλαδή τύπου on/off), και επομένως έχει πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας, δεν είναι τυχαίο ότι τα μηχανήματα τύπου on/off έχουν πλέον αποσυρθεί από την αγορά.

Όπως είναι φυσικό, όμως, η τεχνολογία Inverter δεν ήταν η “τελευταία λέξη” που είχαν να πουν οι κατασκευαστές στην εξοικονόμηση ρεύματος, αφού εξελίσσουν συνεχώς την ενεργειακή “συμπεριφορά” των μοντέλων τους. Παράλληλα, χρονιά με τη χρονιά, προσθέτουν διαρκώς καινούριες λειτουργίες, οι οποίες βοηθούν τα κλιματιστικά να ρυθμίζουν πιο αποτελεσματικά τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό. Κατά συνέπεια, τα σημερινά μοντέλα έχουν ακόμη μικρότερη κατανάλωση ρεύματος, ακόμη κι αν ο πρωταρχικός σκοπός αυτών των λειτουργιών δεν είναι η εξοικονόμηση.

Ας δούμε μαζί μερικές από αυτές τις καινούριες καινοτομίες, που κάνουν τα σύγχρονα κλιματιστικά ακόμη πιο “φιλικά” στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

 

Νέας “γενιάς” Inverter

Τα κλιματιστικά τύπου on/off είναι πολύ ενεργοβόρα λόγω του τρόπου λειτουργίας τους. Ο λόγος είναι πως ένα τέτοιο μηχάνημα αρχικά ενεργοποιείται μέχρι να πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία, στη συνέχεια απενεργοποιείται, και τίθεται ξανά σε λειτουργία όταν η θερμοκρασία στο χώρο φτάσει να διαφέρει από την επιθυμητή πέρα από κάποιο όριο.

Επειδή αυτοί οι περιοδικοί κύκλοι ενεργοποίησης-απενεργοποίησης συνεπάγονται μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, τα μηχανήματα Inverter δεν κλείνουν όταν πετύχουν τη σωστή θερμοκρασία. Αντίθετα, μειώνουν την ισχύ τους, λειτουργώντας μετά συνεχώς σε “χαμηλές στροφές” (δηλαδή με μειωμένη και περίπου σταθερή ισχύ) για να τη διατηρήσουν. Έτσι, χρειάζονται πολύ λιγότερο ρεύμα.

Από την εποχή όμως που εμφανίσθηκε η τεχνολογία Inverter, πολλοί κατασκευαστές έχουν βρει τρόπους για να την κάνουν ακόμη πιο αποδοτική από ενεργειακή άποψη, κυρίως με καινοτομίες που επιτρέπουν στα μοντέλα τους να διατηρούν την επιθυμητή θερμοκρασία με πολύ λιγότερες μικροαυξομειώσεις στην ισχύ τους.

Τέτοιες καινοτομίες άλλες φορές έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό του μοτέρ, και άλλες αναβαθμίσεις του εξοπλισμού του μηχανήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως , όπως είναι φυσικό, ελαττώνουν το κόστος λειτουργίας.

Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει στην αγορά air-condition 9.000 BTU τόσο αποδοτικό ενεργειακά, που για 350 ώρες ψύξης (δηλαδή περίπου όσο θα το χρησιμοποιήσει κανείς όλο το καλοκαίρι) “καίει” το ίδιο ρεύμα με 8 λάμπες πυράκτωσης 60 βατ (W) που λειτουργούν για 1 μήνα.

 

Κυκλοφορία αέρα

Σε οποιονδήποτε οδηγό χρήσης κλιματιστικού για εξοικονόμηση ενέργειας, θα διαβάσεις πως το καλοκαίρι θα πρέπει να ρυθμίζεις τις περσίδες, ώστε ο κρύος αέρας από το μηχάνημα να “στοχεύει” προς την οροφή (επειδή στη συνέχεια θα κινηθεί καθοδικά), ενώ τον χειμώνα ο θερμός αέρας θα πρέπει να κατευθύνεται προς το πάτωμα (επειδή στη συνέχεια θα κινηθεί ανοδικά). Ο λόγος είναι πως με αυτό τον τρόπο θα πετύχεις ιδανική κατανομή θερμοκρασίας στο δωμάτιο, με συνέπεια και να αισθάνεσαι πιο άνετα, αλλά και να μην καταναλώνεις άσκοπα ρεύμα.

Ωστόσο, σε αρκετά σύγχρονα κλιματιστικά, δεν χρειάζεται να θυμάσαι τον παραπάνω κανόνα, αφού ρυθμίζουν αυτόματα την έξοδο του αέρα, ανάλογα με το αν βρίσκονται σε λειτουργία ψύξης ή θέρμανσης.

 

“Οικολογική” λειτουργία (Eco Mode)

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν μία “οικολογική” λειτουργία, που αν την επιλέξεις το μηχάνημα θα προσαρμόσει αυτόματα τη λειτουργία του στις ανάγκες του δωματίου. Μερικοί κατασκευαστές ονομάζουν την ίδια δυνατότητα “λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας”, υποστηρίζοντας πως πετυχαίνεται μείωση της κατανάλωσης κατά 25% έως 50%.

Άλλα μοντέλα σου επιτρέπουν να ρυθμίσεις εσύ το επίπεδο δαπάνης ενέργειας, ώστε αν το επιθυμείς να μειώσουν κατά 70% ή 50% περίπου το ρεύμα που “καίνε” στην ψύξη.

 

Αυτοκαθαρισμός

Πολλά air-condition τελευταίας “γενιάς” ενσωματώνουν μία λειτουργία αυτοκαθαρισμού, ώστε να απομακρύνουν από το εσωτερικό τους την υγρασία, τη βρωμιά και τη σκόνη. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο εξασφαλίζουν υγιεινή ατμόσφαιρα στο χώρο, αλλά και καλύτερη απόδοση του μηχανήματος, που σημαίνει επίσης μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.

 

Ανίχνευση παρουσίας

Στην αγορά θα βρεις μοντέλα που μπορούν να “καταλάβουν” αν βρίσκεσαι στον χώρο. Έτσι, κάθε φορά που θα βγαίνεις από το δωμάτιο, το μηχάνημα θα τίθεται αυτόματα σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας και θα μειώνει το ρεύμα που “καίει ”, μέχρι να επιστρέψεις και να ξαναμπεί σε κανονική λειτουργία.

 

Samsung Wind-Free Cooling: Ψύξη χωρίς ρεύματα κρύου αέρα 

Όταν πετύχουν την επιθυμητή δροσιά, αν και όλα τα κλιματιστικά Inverter λειτουργούν πλέον σε “χαμηλότερες στροφές”, εξακολουθούν να ανακυκλώνουν ψυχρό αέρα για να κρατήσουν τη θερμοκρασία σε σταθερά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο, όμως, όχι μόνο συνεχίζουν να δημιουργούν κρύα ρεύματα στο δωμάτιο, τα οποία είναι ενοχλητικά για όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό, αλλά και καταναλώνουν σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Samsung έχει δώσει “απάντηση” στα δύο παραπάνω μειονεκτήματα, με την καινοτομία Wind-Free Cooling που έχει ενσωματώσει σε κάποια κλιματιστικά της. Κι αυτό γιατί, χάρις στην αποκλειστική τεχνολογία της κορεατικής εταιρείας, τα κλιματιστικά Wind-Free Cooling μπορούν να διατηρούν χαμηλή τη θερμοκρασία του δωματίου, χωρίς να δημιουργούν ρεύματα ψυχρού αέρα. Έτσι, όχι μόνο κάνει πιο ευχάριστη την αίσθηση δροσιάς στο χώρο, αλλά και μειώνεται η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει, εξασφαλίζοντας 72% μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με τη λειτουργία Fast Cooling Mode και 55% συγκριτικά με την Normal Cooling Mode.

Όταν τεθεί σε λειτουργία ψύξης, το μηχάνημα μειώνει γρήγορα τη θερμοκρασία γρήγορα χάρη στη λειτουργία Fast Cooling Mode (λειτουργία ταχείας ψύξης), ενώ μόλις πετύχει τις επιθυμητές συνθήκες, μεταβαίνει αυτόματα στη λειτουργία Wind-Free Cooling Mode (λειτουργία ψύξης χωρίς αέρα). Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, ο ψυχρός αέρας διασπείρεται στο χώρο μέσα από 21.000 μικρούς αγωγούς στην εσωτερική μονάδα του μηχανήματος, από τις οποίες βγαίνει με τόσο μικρή ταχύτητα (0,15m/s) που πρακτικά δίνει την αίσθηση πως είναι ακίνητος.

 

Νυχτερινή λειτουργία

Αν προορίζεις το κλιματιστικό για το υπνοδωμάτιο, τότε καλό είναι να γνωρίζεις πως πολλά προϊόντα ενσωματώνουν μία ειδική λειτουργία για τη νύχτα, ώστε να εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, με τη σταδιακή μεταβολή της θερμοκρασίας, είτε στην ψύξη είτε στη θέρμανση, όχι μόνο θα σε βοηθούν να απολαμβάνεις τον ύπνο σου, αλλά και θα “γλιτώνουν” ρεύμα από τους λογαριασμούς σου.

 

 

Σύνδεση σε Wi-Fi

Κάθε “έξυπνο” κλιματιστικό συνδέεται στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi, ώστε να μπορείς να το χειριστείς από το smartphone ή το tablet σου, ακόμη κι αν βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά. Ένα από τα πλεονεκτήματα που δίνει αυτή τη δυνατότητα είναι πως οποιαδήποτε στιγμή θα μπορείς να ελέγξεις μήπως τυχόν το ξεχάσεις κατά λάθος “αναμμένο”, ώστε να μην σπαταλάς ρεύμα άσκοπα.

 

Λειτουργία Follow Me

Όπως είναι φυσικό, όσο λιγότερο άσκοπα λειτουργεί το κλιματιστικό, τόσο μεγαλύτερη είναι στην πράξη η ενεργειακή του απόδοση. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι το μηχάνημα να μετρά με σχετικά μεγάλη ακρίβεια την εσωτερική θερμοκρασία του δωματίου, ώστε να “καίει” ρεύμα μόνον όταν πραγματικά αυτή διαφέρει από την τιμή που έχεις επιλέξει.

Για να ανιχνεύουν τη θερμοκρασία, όλα τα κλιματιστικά βασίζονται σε αισθητήρες τοποθετημένους στις εσωτερικές μονάδες. Ωστόσο, επειδή οι μονάδες συνήθως είναι εγκατεστημένες σε κάποια γωνία του δωματίου, και σχετικά ψηλά, δεν είναι απίθανο οι μετρήσεις τους να διαφέρουν σημαντικά από τις συνθήκες που στην πραγματικότητα επικρατούν στο χώρο.

Έτσι, πολλά μοντέλα διαθέτουν και έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού της θερμοκρασίας, μέσω της λειτουργίας “Follow Me”. Όταν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία, τότε ένα τέτοιο μοντέλο θα λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες που επικρατούν εκεί όπου κάθε φορά βρίσκεται το τηλεχειριστήριο, το οποίο διαθέτει γι’ αυτό τον λόγο έναν ανάλογο αισθητήρα. Επομένως, προσαρμόζοντας την ψύξη (ή τη θέρμανση) στο σημείο του τηλεχειριστηρίου, ένα air condition που υποστηρίζει το “Follow Me” όχι μόνο θα σου εξασφαλίζει ακριβώς τη δροσιά (ή τη ζέστη) που επιθυμείς, αλλά θα καταναλώνει και ηλεκτρική ενέργεια για να πετύχει μία θερμοκρασία που είναι πιο κοντά στην πραγματική για το χώρο.

 

Μειωμένη κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής

Πολλοί κατασκευαστές έχουν μειώσει δραστικά την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους σε κατάσταση αναμονής. Έτσι, σε σχέση με τα συμβατικά κλιματιστικά, τα μοντέλα αυτά καταναλώνουν 5 έως και 10 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργειας, εξοικονομώντας χρήματα από τους λογαριασμούς σου.

Μπορείς να δεις ακόμη