20+ ιδέες και λύσεις για την οργάνωση του παιδικού δωματίου

by K-Admin 1

 

Η ύπαρξη παιδιού στο σπίτι ή ακόμα περισσότερο παιδιών, δημιουργεί την ανάγκη ύπαρξης παιδικού δωματίου. Το παιδικό δωμάτιο, όσο περνούν τα χρόνια και τα παιχνίδια, ρούχα, τυχόν αξεσουάρ και λοιπά θα συσσωρεύονται, θα αρχίσει να θυμίζει χάος. Από τον πόνο που προκαλεί ένα τουβλάκι όταν το πατήσεις έως το γλίστρημα αν πατήσεις ένα αυτοκινητάκι, το ακατάστατο παιδικό δωμάτιο είναι γεμάτο κινδύνους. Μπορεί να ακούγεται δραματικό, αλλά είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν όλοι οι γονείς. Οριστική λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει, αλλά αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να ακολουθήσεις μερικές συμβουλές και έξυπνες ιδέες για χρήσεις αντικειμένων που ούτε τις έχεις  φανταστεί και μπορεί να κάνουν ευκολότερη τη ζωή σου, αλλά και να θέσουν το δωμάτιο των παιδιών σε μια κατάσταση, τουλάχιστον οργανωμένου χάους.

 

1.Μεγάλη θήκη για μαρκαδόρους, μπογιές, μολύβια και στυλό από κουτί για παπούτσια

Βρίσκεις ένα κουτί από παπούτσια, κατά προτίμηση ενηλίκου. Έχεις φροντίσει να κρατήσεις μερικά ρολά είτε από χαρτί υγείας είτε από χαρτί κουζίνας. Τα τοποθετείς μέσα στο κουτί των παπουτσιών ώστε να συγκρατούν το ένα το άλλο και να μην κουνιούνται, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα τα κολλάς μεταξύ τους με κόλλα. Από εκεί και πέρα στο χέρι σου, ή ακόμα καλύτερα στο χέρι των παιδιών σου, είναι η όποια διακόσμηση του κουτιού με ζωγραφική, ντύσιμο με χαρτί γκοφρέ κ.α.

 

2.Γυάλες ως θήκες για μπογιές ίδιου χρώματος

Μετά από λίγο καιρό τα παιδιά σου θα έχουν αρκετά διαφορετικά σετ μπογιές, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πολλά μπλε, κόκκινα, πράσινα και λοιπά. Σου έχουμε τη λύση: πάρε γυάλες από γλυκά του κουταλιού, τουρσί, μαρμελάδες κλπ και βάψε το εσωτερικό του (για να μην ξεβάφει εύκολα) στο χρώμα της μπογιάς που θέλεις να αποθηκεύσεις . Έτσι θα έχεις μια γυάλα για τα μπλε, πράσινα κλπ. Για καλύτερη οργάνωση προσπάθησε να τα τοποθετήσεις όλα μαζί, σε ένα π.χ. κουτί για παπούτσια (βλέπε 1).

 

3.Πλαστικά μπουκάλια για μπογιές και μαρκαδόρους ίδιου χρώματος

Στο ίδιο πλαίσιο, πάρε ένα πλαστικό μπουκάλι, από γάλα, χυμό ή οτιδήποτε άλλο, κόψε το μισό πλαϊνό μέρος ώστε να φτιάξεις μια θήκη που να θυμίζει βάρκα και ομαδοποίησε εκεί τα χρώματα με τα μπουκάλια το ένα πλάι στο άλλο. Λειτουργεί μια χαρά και για την ομαδοποίηση στυλό, μαρκαδόρων και μολυβιών.

 

4.Οδηγίες από κατασκευές LEGO-Playmobil και όχι μόνο

Η κλασική κατάληξη ενός κουτιού LEGO, Playmobil ή παρόμοιας κατασκευής είναι τα σκουπίδια μόλις φτιαχτεί για πρώτη φορά το όποιο σετ. Έλα όμως που κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά περίπλοκα και εάν το βλαστάρι σου καταστρέψει τις οδηγίες και μετά διαλύσει το σετ δεν θα ξέρεις πώς να το ξαναφτιάξεις; Εδώ είμαστε. Προστάτεψε τις οδηγίες από καταστροφή, σκίσιμο, βάψιμο και λοιπά βάζοντάς τις μέσα σε διαφάνειες εγγράφων και αποθηκεύοντας τις μετά σε κάποιο ντοσιέ και στη βιβλιοθήκη. Κατόπιν θα είναι εκεί για να τα συμβουλευτείς όποτε χρειαστείς.

 

5.Σταθμός PlayMobil, LEGO και λοιπά σε συρταριέρα

Μπορείς να στήσεις μεγάλα σετ ή μικρότερα σετ που δημιουργούν ένα σύνολο στα συρτάρια μιας συρταριέρας και να τη μετατρέψεις σε έδαφος για παιχνίδι. Αν η συρταριέρα είναι παλιά και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ξανά μπορείς να αφαιρέσεις και τα πλαϊνά για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και πρόσβαση.

 

6.Κουτιά μεταφοράς για παιχνίδια από κουτί για μωρομάντηλα

Χρησιμοποιήστε το κουτί ή κουτιά από μωρομάντηλα για να μεταφέρει το παιδί σου, LEGO, PLayMobil ή αλλά παιχνίδια όταν πάτε μαζί κάπου εκτός σπιτιού. Έτσι και συγκεντρωμένα τα έχεις και δε χρειάζεται να τα μαζεύεις από το έδαφος ή το πάτωμα του αυτοκινήτου σε όλη τη διαδρομή. Τον υπόλοιπο καιρό μπορεί να χρησιμεύσουν για αποθήκευση ιδιαίτερα μικρών παιχνιδιών και αξεσουάρ.

 

7.Κουτιά αποθήκευσης για τουβλάκια κάθε είδους

Σε αυτή την περίπτωση δε σου λέμε κάτι νέο, όμως μια εναλλακτική είναι αντί να τα χρησιμοποιείς στην κανονική τους φορά και κλειστά να τα βάλεις στη σειρά κάθετα, χωρίς καπάκι για να τοποθετούν τα παιδιά τα ομοειδή τουβλάκια και να έχουν άμεση πρόσβαση.

 

 

8.Πλαστικές σακούλες αποθήκευσης τροφίμων με φερμουάρ για τα κομμάτια παζλ

Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο ευκολότερα κάνει ζημιά σε κομμάτια πάζλ ή σε μικρά βιβλία που περιέχουν πάζλ και δεν είναι πάντοτε φτιαγμένα με τα πλέον γερά υλικά! Βάλε λοιπόν είτε κομμάτια από το ίδιο πάζλ είτε ολόκληρο το βιβλίο μέσα σε πλαστικά σακουλάκια κατάψυξης και ξένοιασες.

 

9.Υφασμάτινες σακούλες πλυντηρίου για την αποθήκευση ολόκληρων σετ παιχνιδιών

Υπάρχουν διάφορα παιχνίδια, όπως ο Κύριος Πατάτας ή η κυρία Πατάτα, τα σετ κουζίνας ή τσαγιού και γενικότερα μια ποικιλία πραγμάτων, τα οποία έχουν μικρά εξαρτήματα. Κράτησέ τα μαζί όταν τακτοποιείς με τις υφασμάτινες σακούλες που συγκρατούν κάλτσες και εσώρουχα για να μη χάνονται στο πλυντήριο και αποθήκευσε τα εύκολα και γρήγορα. Μάλιστα οι εν λόγω σακούλες είναι και πολύ ανθεκτικές.

 

10.Σαπουνοθήκη για αποθήκευση καρτών

Όσο μεγαλώνει το παιδί, τόσο θα αποκτά διάφορα παιχνίδια με κάρτες. Όσο λοιπόν θα αυξάνονται αυτές θα υπάρχει και η πιθανότητα να χαθούν και να έχουμε κλάματα. Μια καλή λύση για την μεταφορά και την αποθήκευσή τους, ειδικά εάν τα κανονικά κουτιά τους έχουν παραδώσει πνεύμα είναι οι σαπουνοθήκες. Διακόσμησέ τις με τα παιδιά σου όπως θες, ενώ μπορεί να χρησιμεύσουν και ως μικρές κασετίνες για μπογιές.

 

11.Γκαλερί τέχνης με απλά υλικά σε πέντε λεπτά

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικούς απλούς γάντζους, λίγο σπάγκο ή σxοινί, σύρμα μπουγάδας και μερικά κλιπς γραφείου. Βρες ένα μέρος να περάσεις τους γάντζους, βάλε το σxοινί και χρησιμοποίησε τα κλιπς για να μπορέσει το παιδί σου να κρεμάσει τα έργα τέχνης του. Εύκολο και πρακτικό και μπορεί να γίνει σε όλο το σπίτι.

 

12.Τοίχος Γκαλερί τέχνης

Στο ίδιο κλίμα, άλλος ένας τρόπος να «εκθέσεις» τη δουλειά του παιδιού ή των παιδιών σου. Παίρνεις μερικές πάμφθηνες κορνίζες από κάποιο κατάστημα, περίπου στο ίδιο μέγεθος για να ταιριάζουν, βγάζεις το πίσω μέρος και το γυαλί, τις βάφεις στο ίδιο χρώμα και τις κρεμάς στον τοίχο στηρίζοντας στο πάνω μέρος και ένα μικρό μανταλάκι. Ο εκθεσιακός χώρος είναι έτοιμος και μάλιστα τα έργα μπορεί να αλλάζουν όταν οι καλλιτέχνες φτιάχνουν κάτι καινούριο.

 

13.Οικιακό Πάρκινγκ Οχημάτων

Με αυτό πετυχαίνεις και διασκέδαση και τακτοποίηση. Βάλε κάτω στο πάτωμα ταινίες και στον τοίχο ετικέτες για να ξέρει το παιδί που θα παρκάρει τα βράδια ή όταν δεν τα χρησιμοποιεί, πατίνια, ποδήλατα, αυτοκίνητα και κάθε είδος οχήματος.

 

14.Γάντζοι για το κρέμασμα πατινιών – ποδηλάτων

Μπορείς να βρεις εύκολα και φτηνά γάντζους με δύο πλευρές, να τους στηρίξεις σε έναν τοίχο ενισχύοντας ή όχι με ένα σχοινί ή σύρμα και το παιδί να κρεμά από εκεί πατίνια και ποδήλατα όταν δεν τα χρησιμοποιεί. Ιδανικοί για μπαλκόνια και φέρνουν μεγάλη εξοικονόμηση χώρου.

 

15.Γάντζος ορειβασίας για τα λαστιχάκια για τα μαλλιά

Εξαιρετικά απλή αλλά πανέξυπνη ιδέα. Παίρνεις ένα γάντζο ορειβασίας που μπορείς να βρεις σε πολλά μαγαζιά μιας και αρκετοί τους χρησιμοποιούν και ως μπρελόκ και κρεμάς εκεί τα λαστιχάκια για τα μαλλιά.

 

16.Μεγάλη χαρτονένια κούτα ως ντουλάπα των ρούχων για τις κούκλες ή μεταμφιέσεις των κοριτσιών

Πάρε μια μεγάλη κούτα από χαρτόνι, βάψε την και διακόσμησέ την, βάλε μερικά μικρά πόμολα και έχεις μια ντουλάπα στο μέγεθος του παιδιού σου να την κάνει ότι θέλει, να βάλει από ρούχα για κούκλες μέχρι δικά της που της έχεις δώσει για να παίζει!

 

17.Συνδυασμός χαρτομάντηλων και κάδου σκουπιδιών

Έχει το παιδί κάποια από τις ιώσεις που κυκλοφορούν και συνοδεύεται από συνάχι; Έχεις εξελιχθεί σε κυνηγό χαρτομάντηλων σε όλο το σπίτι; Η λύση είναι πολύ πιο απλή από όσο νομίζεις. Πάρε ένα άδειο κουτί από χαρτομάντηλα, μεγάλωσε λίγο το άνοιγμά του και σύνδεσέ το με το γεμάτο κουτί με ένα λάστιχο. Τώρα το παιδί σου έχει έτοιμο τον κάδο να βάζει το βρώμικο χαρτομάντηλο μόλις τελειώσει.

 

18.Γραμματοκιβώτιο στην είσοδο του δωματίου

Είτε αγόρασε δύο φτηνά είτε φτιάξε μόνος σου από χαρτόνι και κουτιά με ανάλογο μέγεθος. Βάλε το όνομα του παιδιού πάνω και χρησιμοποιήστε τα για να βάζει μέσα εργασίες, φόρμες από το σχολείο και άλλα έγγραφα προς αποθήκευση.

 

19.Παπουτσοθήκη για παιχνίδια, κούκλες και φιγούρες

Αγοράζεις μια φορητή παπουτσοθήκη, την κρεμάς πίσω από την πόρτα του δωματίου και βάζεις μέσα από κούκλες και φιγούρες μέχρι ό,τι παιχνίδι χωράει, είδη χειροτεχνίας και μπογιές. Στο ίδιο πλαίσιο μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μικρότερη πίσω από το κάθισμα του αυτοκινήτου σου για να βάζεις τα παιχνίδια που θέλει να πάρει μαζί το παιδί σου.

 

20.Ετικέτες και ζωγραφιές στα κουτιά αποθήκευσης παιχνιδιών

Ανάλογα με το πώς τα έχεις ομαδοποιήσει, βάλε πάνω ετικέτες με τι περιέχει ή αν τα παιδιά σου είναι μικρά, φωτογραφίες για να ξέρουν που βρίσκεται τι. Γενικά τα κουτιά αποθήκευσης «σώζουν ζωές».

 

21.Παλέτα για βιβλιοθήκη

Βρίσκεις μια παλιά παλέτα, κόβεις το πάνω και το κάτω μέρος και τα κρεμάς στον τοίχο ως ράφια βιβλιοθήκης. Φυσικά μπορείς να τα βάψεις σε ό,τι χρώμα θέλεις.

 

22.Υπενθύμιση δοσολογίας φαρμάκου

Με πολλά πράγματα στο κεφάλι σου κάθε μέρα μπορεί κάποια στιγμή να ξεχάσεις να δώσεις κάποια δόση του φαρμάκου στο παιδί σου, εάν είναι άρρωστο. Οπότε μια λύση είναι να ζωγραφίσεις σε μια ετικέτα ένα πρόγραμμα με κουτάκια και να το κολλήσεις στο μπουκάλι ή το κουτί του φαρμάκου για να το έχεις πρόχειρο και έτοιμο!

 

Μπορείς να δεις ακόμη