10 trends των σύγχρονων οικιακών συσκευών

 

Από τα τέλη του 17ου αιώνα, που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά ο σχεδιασμός οικιακής αυτόματης συσκευής (ενός αυτόματου πλυντηρίου πιάτων) μέχρι και σήμερα, οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές οικιακών συσκευών, προσπαθούν να προλαβαίνουν τις ανάγκες του καταναλωτή και να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από αυτές. Αυτός είναι ο λόγος που κυκλοφορούν στην αγορά ολοένα και πιο εξελιγμένα μοντέλα οικιακών συσκευών.

Η εξέλιξη αυτή υπηρετεί πιστά τις προσδοκίες σου σε λειτουργικότητα, design και οικονομία. Οι κατασκευάστριες εταιρίες γνωρίζουν καλά τι χρειάζεσαι και τι απαιτείς από την οικιακή συσκευή σου και κάνουν το καλύτερο δυνατό για να σε ικανοποιήσουν.

Γνωρίζουν δηλαδή πως όταν επιλέγεις μια οικιακή συσκευή συνήθως θέλεις τα χαρακτηριστικά της να ακολουθούν τα παρακάτω 10 trends:

 

Minimal εξωτερικό design

H τάση των τελευταίων χρόνων είναι συσκευές με απλές και καθαρές γραμμές, χωρίς περιττή διακόσμηση. Το ματ φινίρισμα και η κομψή σχεδίαση που δεν τραβούν την προσοχή είναι η εμφάνιση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. Αυτή η απλότητα δίνει και μια αίσθηση καθαριότητας που σίγουρα θέλεις να υπάρχει στο σπίτι σου.

 

Εξοικονόμηση χρόνου

Είτε ανήκεις στους ανθρώπους που διαθέτουν αρκετό ελεύθερο χρόνο είτε όχι, σίγουρα δεν θα θέλεις να σπαταλάς την ώρα σου στις οικιακές εργασίες. Γι’ αυτό και οι συσκευές σου θέλεις να διαθέτουν χαρακτηριστικά που θα διευκολύνουν τη χρήση τους και θα σε απαλλάξουν από αυτό το άγχος. Οι σχεδιαστές οικιακών συσκευών δίνουν στους κατασκευαστές λίστες χαρακτηριστικών και έχουν πολύ ψηλά τον παράγοντα εξοικονόμησης χρόνου. Πίσω από την εξοικονόμηση έστω και λίγων λεπτών από το μαγείρεμα ή το πλύσιμο των ρούχων, επενδύονται τεράστια κεφάλαια τεχνολογίας.

 

 

Εξοικονόμηση ενέργειας

Διενεργώντας έρευνα αγοράς για μια οικιακή συσκευή πάντα έχεις στο μυαλό σου τον παράγοντα της εξοικονόμησης ενέργειας και λαμβάνεις σοβαρά υπόψη την ένδειξη της ενεργειακής κλάσης που ανήκει η συσκευή που σε ενδιαφέρει. Ξέρεις καλά πως τη συσκευή την αγοράζεις μία φορά αλλά επηρεάζει τους λογαριασμούς ρεύματος που θα πληρώνεις κάθε μήνα.

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποκλειστικά για τα στεγνωτήρια ρούχων, αποκαλύπτει πως αν σε όλες τις πολιτείες τα στεγνωτήρια αντικατασταθούν με νεότερα, ανώτερης ενεργειακής κλάσης, θα εξοικονομηθούν συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο. Φυσικά θα μειωθεί σημαντικά και η ρύπανση του περιβάλλοντος αφού θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Διακριτικότητα και ενσωμάτωση στο χώρο

Οι οικιακές συσκευές, σου είναι απόλυτα απαραίτητες. Θέλεις όμως να έρχονται και σε αρμονία με το σπίτι σου. Γι’ αυτό και οι κατασκευαστές προσπαθούν να σχεδιάσουν συσκευές που να μπορούν να εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο. Μια τέτοια προσπάθεια είναι η δυνατότητα εντοιχισμούΑκόμα όμως και στις συσκευές εκείνες που δεν εντοιχίζονται, η γραμμή μεταξύ συσκευής και επίπλου έχει πλέον θολώσει.

 

Ποικιλία χρωμάτων

Η εποχή που οι λεγόμενες λευκές συσκευές ήταν μόνο λευκές έχει προ πολλού τελειώσει. Πλέον μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ποικιλία χρωμάτων και φινιρισμάτων, τόσο για τις μεγάλες συσκευές όπως ψυγεία και πλυντήρια, όσο και για τις μικροσυσκευές σου. Χρώματα όπως το μαύρο, το κόκκινο και το κίτρινο, με ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα είναι πια στη διάθεσή σου. Μια χρωματιστή συσκευή, συμπληρώνει έναν χώρο με όμοιους χρωματισμούς ή προκαλεί μια ευχάριστη αντίθεση σε έναν χώρο με πιο ουδέτερα χρώματα.

 

 

Νέες δυνατότητες

Μια συσκευή με νέα, καινοτόμα χαρακτηριστικά πάντα τραβάει το ενδιαφέρον. Αν μάλιστα είσαι και λάτρης των gadgets, μπορεί να δελεαστείς και μόνο από μια νέα, έστω και απλή, δυνατότητα για να αντικαταστήσεις μια παλιότερη οικιακή συσκευή με μια καινούρια.

 

Ευκολία χρήσης

Οι οικιακές συσκευές είναι εργαλεία που χρησιμοποιείς καθημερινά. Γι’ αυτό και θέλεις να είναι εύχρηστα. Οι εύκολες οδηγίες χρήσης που απομνημονεύονται γρήγορα σε βοηθούν να «μάθεις» αμέσως τη συσκευή σου και να εξαντλήσεις όλες τις δυνατότητές της. Το έξυπνο μενού που από μόνο του σε καθοδηγεί και σε πληροφορεί σου δημιουργεί την αίσθηση ασφάλειας ότι χρησιμοποιείς σωστά τη συσκευή σου. Τέλος, ο εργονομικός σχεδιασμός βοηθάει στην άνετη και ξεκούραστη χρήση της συσκευής σου ενώ σε προστατεύει και από ατυχήματα.

 

Έξυπνες λειτουργίες

Για να τα έχεις όλα υπό έλεγχο πρέπει οι συσκευές σου να μπορούν να προγραμματίζονται σύμφωνα με τις επιθυμίες σου και τις ανάγκες σου από όπου και αν βρίσκεσαι. Πλέον, πολλές οικιακές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, μπορούν όχι μόνο να προγραμματίζονται από απόσταση μέσω του smartphone σου, αλλά και να στέλνουν ειδοποιήσεις (alerts) αν κάτι δεν πηγαίνει καλά, όπως για παράδειγμα, αν η πόρτα του ψυγείου έχει μείνει ανοιχτή. «No news good news» λοιπόν και έτσι θα έχεις λιγότερες έγνοιες όπου και αν βρίσκεσαι.

 

 

Πρόβλεψη των αναγκών σου

Οι οικιακές σου συσκευές, θέλεις να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από εσένα. Να μαντεύουν τις ανάγκες σου και να συντελούν ουσιαστικά στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς σου. Για το λόγο αυτό οι σχεδιαστές οικιακών συσκευών βρίσκονται σε διαρκή έρευνα και παρατήρηση των ανθρώπινων συνηθειών. Κάθε νέα ανάγκη που καλύπτεται από τις συσκευές σου, κρύβει πίσω της και ανθρωπιστικές επιστήμες, πέρα από τεχνολογία.

Τεχνητή νοημοσύνη

Σίγουρα θέλεις οι οικιακές σου συσκευές να μαθαίνουν από εσένα. Είναι σημαντικό να θυμούνται τις συνήθειες, τα δεδομένα και τις ανάγκες σου και να προσαρμόζονται ανάλογα. Για παράδειγμα, το ψυγείο σε ειδοποιεί όταν τελειώσει το γάλα, το πλυντήριο όταν  δηλώσεις στο calendar του smartphone σου ότι πας στο γυμναστήριο προετοιμάζεται για πλύση αθλητικών ρούχων, η ρομποτική σκούπα παραμονεύει για να ξεκινήσει τη λειτουργία της μόλις φύγεις από το σπίτι ή ακόμη και το στεγνωτήριο που καλεί από μόνο του την εταιρία service όταν καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Όλα αυτά δεν αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά λειτουργίες καινοτόμων συσκευών.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη