10+1 λόγοι για τους οποίους χρειάζεσαι έναν αφυγραντήρα στο σπίτι σου!

by K Admin

 

Αν έχεις αναγνωρίσει ότι ο χώρος διαβίωσής σου παρουσιάζει προβλήματα υγρασίας τότε έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να ζήσεις σ’ ένα πιο υγιεινό περιβάλλον. Ο οικιακός αφυγραντήρας αποτελεί μια απλή και πραγματικά οικονομική λύση για την αντιμετώπιση της υψηλής υγρασίας. Η συγκεκριμένη συσκευή έχει σχεδιαστεί για ν’ απορροφά την υγρασία απ’ τον αέρα συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του κατάλληλου επιπέδου υγρασίας στο χώρο σου. Ακόμη, αποτρέπει την ανάπτυξη μούχλας, βακτηρίων και άλλων σωματιδίων, τα οποία οδηγούν σε πληθώρα προβλημάτων υγείας μακροπρόθεσμα.

 

Χρειάζεσαι, οπωσδήποτε, έναν αφυγραντήρα εάν:

 

  • Η ατμόσφαιρα στο χώρο σου είναι αποπνικτική (κουφόβραση).
  • Υπάρχει συμπύκνωση σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όπως στάξιμο νερού ή θαμπάδα στο εσωτερικό γυαλί.
  • Η μούχλα είναι ορατή.
  • Υπάρχουν δυσάρεστες μυρωδιές.
  • Υπάρχουν μαύρα στίγματα σε οροφή, τοίχους, παράθυρα κ.λπ. λόγω της υπερβολικής υγρασίας.

 

Τα οφέλη της χρήσης αφυγραντήρα:

 

Οι αφυγραντήρες είναι εξαιρετικά ωφέλιμες συσκευές για το χώρο σου και κατ’ επέκταση για σένα και την οικογένειά σου. Κι αυτό επειδή εξαλείφουν δυνητικά επικίνδυνους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το σπίτι, την οικογένεια, ακόμα και τα αγαπημένα σου κατοικίδια.

 

1. Πρόληψη κατά της μούχλας

Ο χειρότερος εφιάλτης κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού είναι η μούχλα! Η μούχλα είναι ένα είδος μυκήτων που προκαλούν τη φθορά φυσικών υλικών μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως βιοαποικοδόμηση. Η μούχλα μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες, θέτοντας την υγεία των κατοίκων των νοικοκυριών σε κίνδυνο. Τα συμπτώματα των αλλεργιών που προέρχονται απ’ την ανάπτυξη μούχλας στο σπίτι μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό των ματιών και του λαιμού, δερματικά εξανθήματα, φτέρνισμα, φαγούρα στο λαιμό και/ή βήχα, ενώ συμβάλλει και στις κρίσεις άσθματος.

Η υγρή ατμόσφαιρα είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας (55-65% υγρασία). Ένας αφυγραντήρας μπορεί ν’ αφαιρέσει το πλεόνασμα υγρασίας αποτρέποντας έτσι την ανάπτυξη μούχλας. Εάν εσύ, ή οποιοσδήποτε στο σπίτι πάσχει από συχνές κρίσεις άσθματος, ή εάν παρατηρήσεις ανάπτυξη μούχλας σε διάφορα σημεία στο σπίτι, τότε θα πρέπει να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο τοποθέτησης αφυγραντήρα στο χώρο σου!

 

2. Βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο σπίτι

Η ποιότητα του αέρα στο σπίτι σου δεν μετράται μόνο με την ποσότητα των τοξινών που μπορεί, ή δεν μπορεί ν’ αναπνεύσεις, αλλά και απ’ τα επίπεδα υγρασίας του ίδιου του αέρα. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας ιονιστήςκαθαριστής αέρα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος καθαρισμού του αέρα από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, ένας αφυγραντήρας πράγματι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα.

Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα απ’ το πόσα φυτά εσωτερικού χώρου έχεις στο σπίτι σου, ή καθαριστές αέρα που λειτουργούν συνεχώς, είναι αδύνατο να διατηρήσεις την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σου σε υγιές επίπεδο εάν υπάρχει υπερβολική υγρασία. Έτσι, ο συνδυασμός αυτών των δύο συσκευών (ιονιστή και αφυγραντήρα) προσφέρει την υψηλότερη ποιότητα αέρα στο χώρο. Απ’ τη μία ο αφυγραντήρας απομακρύνει την υγρασία και μαζί της όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει, κι απ’ την άλλη, ο ιονιστήςκαθαριστής αέρα με τα ειδικά φίλτρα που διαθέτει, απομακρύνει σκόνη, βακτηρίδια και δυσάρεστες οσμές προσφέροντας ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο και υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης.

 

3. Βοήθεια στην εξάλειψη των ακάρεων σκόνης

Όπως προαναφέρθηκε, οι αφυγραντήρες παίζουν έναν περίπλοκο ρόλο στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας του εσωτερικού αέρα στο σπίτι σου. Τόσο απομακρύνοντας τα υπερβολικά επίπεδα υγρασίας, όσο εξαλείφοντας τα ακάρεα σκόνης. Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ευδοκιμούν σε υγρά, ζεστά κλίματα και είναι ο «ένοχος» για πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες και με το άσθμα.

 

Οι αφυγραντήρες συμβάλλουν στη διατήρηση της συνολικής υγρασίας σ’ ένα βέλτιστο επίπεδο στο σπίτι σου, βοηθώντας έτσι στην εξάλειψη του περιβάλλοντος στο οποίο επιβιώνουν τα ακάρεα σκόνης. Αν και πιθανότατα να μην απαλλαγεί εντελώς το σπίτι σου απ’ αυτά τα μικροσκοπικά ακάρεα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τα κρατήσεις -όσο γίνεται- πιο μακριά. Το να τους δημιουργήσεις ένα δυσμενές περιβάλλον διαβίωσης θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη πιθανών ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν.

 

4. Προστασία του σπιτιού σου απ’ τη φθορά

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν να καταστρέψουν τη δομική ακεραιότητα του σπιτιού σου. Με την πάροδο του χρόνου, η υγρασία μπορεί να επηρεάσει όλα τα δομικά στοιχεία του σπιτιού. Από σκασίματα στους τοίχους και τις ξύλινες επιφάνειες, μέχρι σκουριασμένα μεταλλικά εξαρτήματα και συσκευές. Κι όλα αυτά επειδή υπάρχει υπερβολική υγρασία στο σπίτι σου. Ο αφυγραντήρας είναι ένας εύκολος τρόπος για να προστατέψεις το σπίτι σου απ’ τη φθορά, ενώ –ταυτόχρονα- δημιουργείς ένα σαφώς πιο υγιές περιβάλλον διαβίωσης για την οικογένειά σου.

 

5. Αίσθηση άνεσης

Όταν υπάρχει υγρασία στο χώρο σου, επικρατεί κουφόβραση, η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική ή τους χειμερινούς μήνες δημιουργεί μία αίσθηση έντονου και πιο διαπεραστικού κρύου. Με την απομάκρυνση της υγρασίας απ’ τον αέρα θα νιώσεις πιο άνετα. Θα έχεις δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά το χειμώνα, χωρίς να χρειάζεται ν’ αυξήσεις τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη. Άρα ζεις σ’ ένα πιο υγιές περιβάλλον ενώ παράλληλα εξοικονομείς χρήματα.

 

 

6. Χρήση σ’ οποιοδήποτε δωμάτιο

 

Είτε έχεις ένα εξαιρετικά υγρό υπόγειο, είτε ένα «υγρό σαλόνι», υπάρχει ένας αφυγραντήρας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το συγκεκριμένο χώρο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι οικιακοί αφυγραντήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σ’ όλους τους χώρους του σπιτιού και θα σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις ένα στεγνό περιβάλλον. Ορισμένοι αφυγραντήρες λειτουργούν το ίδιο αποδοτικά σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες και είναι ιδανικοί για χρήση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πολλοί αφυγραντήρες είναι εξοπλισμένοι με ροδάκια για εύκολη μετακίνηση, επιτρέποντας έτσι την εύκολη μεταφορά της συσκευής από δωμάτιο σε δωμάτιο.

 

7.  Κάλυψη κάθε ανάγκης λόγω της διαθεσιμότητάς τους σε διαφορετικά μεγέθη


Πριν κάνεις οποιαδήποτε αγορά, είναι σημαντικό να υπολογίσεις ποιο μέγεθος αφυγραντήρα είναι κατάλληλο για το χώρο σου. Η επιλογή του εξαρτάται από το ποσοστό υγρασίας που θέλεις να εξαλείψεις απ’ το χώρο σου. Ως μονάδα μέτρησης της αφύγρανσης έχουν οριστεί τα λίτρα νερού που μπορεί να υγροποιήσει και να συλλέξει ένας αφυγραντήρας εντός ενός εικοσιτετράωρου (lt/24h). Η επιλογή του κατάλληλου για εσένα αφυγραντήρα εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδοθεί μέσω ενός συγκεκριμένου τύπου υπολογισμού.

 

Μερικοί απ’ αυτούς τους παράγοντες είναι οι διαστάσεις του χώρου και τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή όπου βρίσκεται ο χώρος σου. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το πιο σύνηθες είναι η επιλογή αφυγραντήρα με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που θέλεις να καλύψεις. Ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού, ο οποίος μπορεί να προσδιορίσει και την παροχή του αέρα, είναι η επιλογή βάση του όγκου ενός χώρου. Ο όγκος του χώρου σου υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά της επιφάνειας με το ύψος του, και η παροχή αέρα του αφυγραντήρα θα πρέπει να είναι ικανή να σαρώνει τον αέρα στο χώρο όσες περισσότερες φορές γίνεται.

 

Για παράδειγμα, αν έχεις ένα χώρο με επιφάνεια 60m² και ύψος 3m, συνολικού όγκου 180m³ κι επιλέξεις αφυγραντήρα με ικανότητα αφύγρανσης 20 λίτρα/24ωρο, η παροχή του αέρα ανέρχεται στα 170 m³/h. Αυτό σημαίνει ότι σε 24 ώρες η συνολική παροχή αέρα θα είναι 4080m³/24ωρο, δηλαδή μπορεί να σαρώσει τον αέρα του χώρου σου 4080/180 = 22,6 φορές. Θα πρέπει, επίσης, να λάβεις υπόψη σου και τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή που βρίσκεται ο χώρος σου. Για παράδειγμα, αν ο χώρος βρίσκεται κοντά σε θάλασσα ή λίμνη, όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά, ή σε μία περιοχή με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή θερμομόνωση και υγρομόνωση στο χώρο. Αν υπάρχουν εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε τοίχους, ή σε δωμάτια που σε οδήγησαν στην άμεση αγορά ενός αφυγραντήρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω της επιλογής της συσκευής, η άμεση και δραστική καταπολέμησή της για να επαναφέρεις τις φυσιολογικές συνθήκες στο χώρο σου.

 

Το συμπέρασμα απ’ όλα τα παραπάνω είναι ότι το μεγαλύτερο μέγεθος αφυγραντήρα δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη επιλογή. Κι αυτό γιατί η απόδοση ενός αφυγραντήρα επηρεάζεται απ’ τον όγκο και τα επίπεδα υγρασίας που αντιμετωπίζει ο χώρος σου.

 

8. Συμβολή στη θέρμανση του χώρου

 

Με τη χρήση του αφυγραντήρα επιτυγχάνεις βελτίωση στην αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου. Το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ως συνδυασμό της θερμοκρασίας, της υγρασίας και κάποιων άλλων παραγόντων. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, η υψηλή υγρασία δημιουργεί μία αίσθηση έντονου και πιο διαπεραστικού κρύου.

 

Για παράδειγμα, ένας χώρος με θερμοκρασία 23°C και σχετική υγρασία 80%, είναι πολύ πιο δυσάρεστος από ένα χώρο με 20°C και 50% σχετική υγρασία. Για το λόγο αυτό, ρυθμίζοντας την υγρασία σε χαμηλότερα επίπεδα μειώνεται η αίσθηση του κρύου, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται χαμηλότερη θερμοκρασία για να επιτύχεις ανάλογο αποτέλεσμα στις συνθήκες άνεσης.

 

9. Αυτόματη ενεργοποίηση/απενεργοποίηση για εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας

 

Σχεδιασμένοι για περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους, οι αφυγραντήρες με αυτόματη λειτουργία απενεργοποίησης χρησιμοποιούν έξυπνο λογισμικό για την ενεργή παρακολούθηση του κλίματος του χώρου σου και απενεργοποιούνται μόλις επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο υγρασίας. Επιπλέον, οι συσκευές μ’ αυτή τη λειτουργία θα τεθούν εκτός λειτουργίας μόλις γεμίσει η εσωτερική δεξαμενή νερού. Μ’ αυτό τον τρόπο έχεις μια έννοια λιγότερη.

 

Οι αφυγραντήρες που διαθέτουν σύστημα επανεκκίνησης έχουν τη δυνατότητα να επαναλειτουργούν ακόμη και μετά από διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος με τις ρυθμίσεις που είχες ορίσει τελευταία. Έτσι, δεν θα χρειάζεται καν να πατήσεις το πλήκτρο έναρξης για να ξεκινήσει. Ό,τι πρέπει δηλαδή για εξοχικές κατοικίες και γενικότερα για χώρους όπου δεν βρίσκεσαι συχνά.

 

10. Συνεχής αποστράγγιση

 

Παρόλο που ορισμένοι αφυγραντήρες μπορεί να έχουν μεγάλη χωρητικότητα δοχείου νερού, η δυνατότητα συνεχούς αποστράγγισης μειώνει την ανάγκη συντήρησης. Παράλληλα, παρέχει συνεχή αφύγρανση για το χώρο σου. Ορισμένες συσκευές παρέχουν τη δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης σε αποχέτευση και είναι ιδανικές για χώρους που συνήθως απουσιάζεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως είναι για παράδειγμα μια εξοχική κατοικία. Έτσι, δεν θα ανησυχείς για το άδειασμα του δοχείου.

 

10+1. Δυνατότητα αξιοποίησής του σχεδόν παντού

 

Ο αφυγραντήρας αποτελεί την καλύτερη κι αποτελεσματικότερη επιλογή για την απομάκρυνση της υγρασίας απ’ το σπίτι, το σκάφος, το γκαράζ ακόμα και το τροχόσπιτο! Επιπλέον, τους χειμερινούς μήνες που η ηλιοφάνεια είναι σχετικά περιορισμένη και η εξωτερική υγρασία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το στέγνωμα των ρούχων (διατηρώντας τα ρούχα και τα παπούτσια καθαρά απ’ τη μούχλα), για τη συντήρηση εργαλείων, ακόμα και για το στέγνωμα χώρων μετά από πλημμύρα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη