Οργάνωσε το σπίτι σου για τις γιορτές!

by K Admin

 

H αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη αρχίσει, και ονειρεύεσαι ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι, που είναι στολισμένο με όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Η πραγματικότητα όμως έρχεται να σε προσγειώσει απότομα. Ρίχνεις μια ματιά στο σπίτι, και σου είναι δύσκολο να φανταστείς πώς θα μπορέσεις να διαχειριστείς όλη αυτή την ακαταστασία, και να κάνεις όλες τις σχετικές προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα – οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί λίγες μέρες πριν την 25η Δεκεμβρίου.

Με τους σύγχρονους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι λογικό να έχεις μείνει λίγο πίσω σε ό,τι αφορά προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν για να υποδεχτείς τις γιορτές. Το πνεύμα, όμως, των Χριστουγέννων και όλες οι μικρές χαρές που φέρνει μαζί του, είναι το κίνητρό σου να ξεκινήσεις να οργανώνεσαι χωρίς να αγχωθείς αν θα τα προλάβεις όλα. Και για να σου δώσουμε μια επιπλέον βοήθεια, ετοιμάσαμε για εσένα μία λίστα με πολύτιμες συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις, οι προετοιμασίες θα σου φανούν πολύ πιο εύκολες!

 

Χρειάζεται πλάνο!

Τα Χριστούγεννα και καθ’ όλη την περίοδο των γιορτών, το σπίτι βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό και θέλεις να είναι καθαρό και τέλεια οργανωμένο. Ειδικά εάν πρόκειται να υποδεχθείς πολύ κόσμο τη συγκεκριμένη περίοδο. Για να μην τα αφήσεις όλα για την τελευταία στιγμή και να μπορέσεις να απολαύσεις τη βραδιά που θα έχεις ετοιμάσει για τους αγαπημένους σου φίλους και συγγενείς, χρειάζεται οργάνωση από νωρίς.

Μία έξυπνη τακτική είναι να ετοιμάσεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα βάζοντας προτεραιότητες για το τι είναι πιο σημαντικό να καθαρίσεις πρώτα. Αφιέρωσε λίγες ώρες για να σημειώσεις όλες τις δουλειές που πρέπει να έχεις κάνει μέχρι την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου. Μπορείς να ορίσεις μία μέρα για κάθε δουλειά ή/και για κάθε χώρο του σπιτιού. Φυσικά κάποιες δουλειές πρέπει να γίνουν την τελευταία μέρα και κάποιες άλλες μπορούν να γίνουν και μια εβδομάδα νωρίτερα. Έπειτα, συγκέντρωσε τα μέλη της οικογένειας, δείξε τους τη λίστα και μοιραστείτε τις εργασίες. Να θυμάσαι πάντα πως τα πολλά χέρια κάνουν τις δουλειές του σπιτιού πιο ανάλαφρες. Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαριότητας και οργάνωσης θα μπορούσε να είναι και το παρακάτω.

 

Ημέρα 1: Μπάνιο

Ξεκίνησε την καθαριότητα από μέσα προς τα έξω. Στην προκειμένη περίπτωση, από το μπάνιο. Άλλαξε τις πετσέτες και τα μπουρνούζια και πλύνε τα χαλάκια μπάνιου. Ξεσκόνισε τα φωτιστικά του μπάνιου, και καθάρισε τους καθρέπτες. Έπειτα καθάρισε τη τουαλέτα, την μπανιέρα, και το νιπτήρα. Άδειασε τα δοχεία απορριμμάτων και καθάρισέ τα μέσα και έξω. Και «κλείνεις» με σκούπισμα και σφουγγάρισμα.

Extra tips

Τον ευαίσθητο χώρο του ντους μπορείς να τον διατηρείς καθαρό με ψεκασμό στα πλακάκια (ενώ είναι ακόμα νωπά από τους υδρατμούς από το ντους) και με καλό σκούπισμα μετά από κάθε χρήση. Μπορείς, επίσης, να κάνεις ένα γρήγορο καθάρισμα της τουαλέτας το βράδυ: ρίξε καθαριστικό λεκάνης και άφησε το λίγη ώρα (π.χ. όση ώρα χρειάζεσαι για να πλύνεις τα δόντια σου) για να δράσει και στη συνέχεια σκούπισε το. Τέλος, σκούπιζε το νιπτήρα μετά από κάθε χρήση.

 

Ημέρα 2: Υπνοδωμάτια

Άλλαξε και πλύνε κλινοσκεπάσματα και μαξιλαροθήκες. Φυσικά, μπορείς να πλύνεις μαζί τις πετσέτες και τα μπουρνούζια. Καλό είναι να μη βάζεις μία ολόκληρη πλύση μόνο πετσέτες, καθώς όταν βραχούν βαραίνουν τόσο πολύ που θα κάνουν σίγουρα κακό στον κάδο του πλυντηρίου ρούχων. Συνέχισε ξεσκονίζοντας όλες τις επιφάνειες και τακτοποίησε τα ντουλάπια. Καθάρισε τα κομοδίνα από περιττά αντικείμενα και χάρισε ή αποθήκευσε πράγματα που δεν χρησιμοποιείς. Έπειτα, με έναν ατμοκαθαριστή οικιακής χρήσης μπορείς να φρεσκάρεις τα στρώματα και τα μαξιλάρια. Τέλος, βγάλε την ηλεκτρική σκούπα και σκούπισε τα πατώματα.

Extra tips

Για να διατηρήσεις το χώρο σου καθαρό και περιποιημένο αρκεί να ανοίξεις τα παράθυρα για να μπει καθαρός αέρας και να στρώσεις τα σκεπάσματα. Αυτή η συνήθεια θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι το πρωί για να συνεχίσεις παραγωγικά την ημέρα σου.

 

Ημέρα 3: Καθιστικό και τραπεζαρία

Κατέβασε από τα ψηλά ντουλάπια τα σκεύη που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις στο τραπέζι σου και ξεσκόνισε όλες τις επιφάνειες και τα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων και των φωτιστικών. Βγάλε τα καλύμματα από τους καναπέδες, τις καρέκλες και τα μαξιλάρια του σαλονιού, πλύνε τα, σιδερώσε τα και τοποθέτησε τα μία μέρα πριν το δείπνο. Πλύνε τα μικρά χαλάκια και φύλαξέ τα ώστε να τα βάλεις την ημέρα των Χριστουγέννων, φρέσκα και αφράτα.

Extra tips

Υιοθέτησε τη συνήθεια να τοποθετείς κάθε πράγμα στη θέση του αφού το χρησιμοποιήσεις. Φρόντισε, επίσης, να μην αφήνεις τα προσωπικά σου πράγματα στο σαλόνι. Αξιοποίησε ράφια, συρτάρια, ακόμη και τους χώρους κάτω από τα κρεβάτια. Μπορείς να δημιουργήσεις αποθηκευτικούς χώρους χρησιμοποιώντας καλάθια και θήκες φύλαξης. Οι αποθηκευτικοί χώροι βοηθούν στο να γνωρίζεις που βρίσκεται το κάθε τι όταν το χρειάζεσαι. Με λιγότερα αντικείμενα σκορπισμένα τριγύρω σου το σπίτι θα είναι πάντα τακτοποιημένο, ενώ η καθημερινή καθαριότητα θα σου φαίνεται παιχνίδι.

 

 

Ημέρα 4: Είσοδος, και Σκάλες

Περιποιήσου την είσοδο του σπιτιού σου, καθάρισε τη πόρτα και διακόσμησε την είσοδο με εποχιακές πινελιές. Ξεσκόνισε όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των ραφιών, τις κορνίζες των φωτογραφιών και τα φωτιστικά. Μην ξεχάσεις τους ανεμιστήρες οροφής αν υπάρχουν. Έπειτα σκούπισε και σφουγγάρισε τις σκάλες.

Extra tips

Ξεκίνα από το ξεσκόνισμα των επιφανειών που βρίσκονται σε ύψος (π.χ. ράφια, βιβλιοθήκη), συνέχισε με πάγκους, τραπέζια και παράθυρα, μέχρι τελικά να φτάσεις στο καθάρισμα του πατώματος. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσεις χρόνο αλλά και προσπάθεια.

 

Ημέρα 5: Κουζίνα

Καθάρισε το νεροχύτη της κουζίνας και τη πιατοθήκη αποστράγγισης. Απομάκρυνε τη σκόνη πάνω από το ψυγείο και σκούπισε όλες τις μεγάλες και μικρές συσκευές της κουζίνας. Καθάρισε την ηλεκτρική κουζίνα σου εξωτερικά και εσωτερικά. Καθάρισε το ψυγείο, κάνοντας χώρο για τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσεις για τα γιορτινά εδέσματα.

Extra tips

Καθάρισε τις εξωτερικές επιφάνειες (ψυγείου και κουζίνας) με χλιαρή σαπουνάδα. Οι επιφάνειες από βερνίκι καθαρίζονται με ένα μαλακό πανί και απορρυπαντικό που περιέχει οινόπνευμα, όπως για παράδειγμα τα υγρά καθαρισμού των τζαμιών. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αιθανόλη ή ισοπροπυλικό οινόπνευμα. Τα σκληρά και ειδικά καυστικά καθαριστικά, όπως π.χ. τα συρμάτινα σφουγγαράκια, δεν είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό των πλαστικών και βαμμένων εξαρτημάτων. Τα ανοξείδωτα μέρη καλό είναι να καθαρίζονται με καθαριστικά που είναι για ανοξείδωτα. Με ένα μαλακό πανάκι άπλωσε ένα λεπτό στρώμα καθαριστικού στην επιφάνεια και καθάρισε. Εάν έχεις εντοιχισμένο ψυγείο ή/και φούρνο, ακολούθησε τις συστάσεις του κατασκευαστή για τον καθαρισμό του εξωτερικού επίπλου.

Για να αποφεύγεται η δημιουργία δυσάρεστων οσμών είναι αναγκαίος ο τακτικός καθαρισμός του θαλάμου του ψυγείου. Άφησε την πόρτα του θαλάμου ανοικτή για να επιταχύνεις την απόψυξη. Άδειασε εντελώς το θάλαμο του ψυγείου, πέταξε τα ληγμένα ή αλλοιωμένα τρόφιμα και τακτοποίησε εκείνα που είναι σε καλή κατάσταση. Μπορείς να τα τοποθετήσεις σε ισοθερμικό σάκο ώστε να εμποδίσεις τις αλλαγές θερμοκρασίας όση ώρα χρειάζεται να ολοκληρώσεις τον καθαρισμό. Αφαίρεσε τα αποσπώμενα εξαρτήματα στο εσωτερικό της συσκευής και καθάρισε τα με χλιαρή σαπουνάδα.

 

Ημέρα 6: Διακόσμηση

Ήρθε η ώρα να ασχοληθείς (εάν δεν το έχεις κάνει ήδη) με τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στη γιορτινή διακόσμηση του σπιτιού σου, μπορείς να ζωντανέψεις το χώρο σου με στεφάνια ή κρεμώντας από τα φωτιστικά σου σατέν κορδέλες, κλαδιά ελάτου και γκι ή στολίδια.

Extra tips

Tα φυτά αποτελούν την πλέον εύκολη λύση για να φέρεις το πνεύμα των Χριστουγέννων στο σπίτι σου. Τοποθέτησε λοιπόν, γλάστρες με αλεξανδρινά σε διάφορες πλευρές του καθιστικού σου ή στόλισε το κεντρικό έπιπλο της τραπεζαρίας σου με μία σύνθεση με αμαρυλλίδα, τριαντάφυλλα, γκι ή κλαδιά πεύκου.

 

 

Ημέρα 7: Το απαραίτητο «φρεσκάρισμα», και οι τελευταίες προετοιμασίες

Έμειναν μονάχα μερικές λεπτομέρειες για την τελευταία μέρα! Σκούπισε τυχόν ρύπους στο μπάνιο, καθάρισε τους καθρέπτες και τις μπαταρίες του μπάνιου (μια και πιάνουν εύκολα άλατα). Σκούπισε και σφουγγάρισε το δάπεδο του μπάνιου, βάλε καθαρό νερό στο πιγκάλ, κρέμασε καθαρές πετσέτες προσώπου και χεριών και βάλε φρέσκο σαπούνι χεριών. Έπειτα, καθάρισε τους κάδους απορριμμάτων και πρόσθεσε καινούργιες σακούλες. Σφουγγάρισε το πάτωμα της κουζίνας, και πέρασε με την ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά ή και με μια στεγνή παρκετέζα τα ξύλινα δάπεδα. Ακόμη, έλεγξε τα μαξιλάρια του καναπέ για τυχόν χνούδια και τρίχες από το κατοικίδιό σου, και σκούπισε τα βάζοντας το αντίστοιχο εξάρτημα στην ηλεκτρική σου σκούπα.
Τέλος, η τελευταία μέρα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις προετοιμασία για κάποια φαγητά ή και να στήσεις και τοποθετήσεις τα πιάτα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έτσι, θα έχουν μείνει πολύ λίγα πράγματα για την επόμενη μέρα – απλά θα πρέπει να ολοκληρώσεις τη μαγειρική σου, να κόψεις σαλάτες και να φτιάξεις τα dressings.

Extra tips

Μπορείς να ετοιμάσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι διακοσμώντας το με μπάλες, διακοσμητικά, με φρούτα, λουλούδια κ.λπ. Πριν ξεκινήσεις τις προετοιμασίες για το στολισμό του τραπεζιού, θα πρέπει να αποφασίσεις σε ποια χρωματική παλέτα θέλεις να κινηθείς. Ο πιο κλασικός συνδυασμός στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι κόκκινο, πράσινο και λευκό ή χρυσαφί. Εάν πάλι προτιμάς μια πιο σοφιστικέ εμφάνιση θα επικεντρωθείς σε μεταλλικά, ανοιχτά χρώματα, όπως χρυσό ή ασημί το οποίο συνδυάζεται άψογα με το λευκό.

 

Και να θυμάσαι…

Το παραπάνω πλάνο θα σε βοηθήσει να σχεδιάσεις το εορταστικό μενού και να κάνεις άνετα τα ψώνια σου. Δε χρειάζεται να εξαντλήσεις τον εαυτό σου προσπαθώντας να τα προλάβεις όλα την τελευταία στιγμή. Σκοπός είναι να απολαύσεις τις ετοιμασίες και να περάσεις όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σου ανθρώπους.

Καλές γιορτές!

Μπορείς να δεις ακόμη