1η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων

by Ioanna Tsoutsia

Η 1η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων (Zero Discrimination Day). Πρόκειται για μία σχετικά καινούργια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 και συγκεκριμένα αποτελεί έμπνευση του εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού UNAIDS Michel Sidibé. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι το UNAIDS είναι ένα πρόγραμμα δράσης του ΟΗΕ γύρω από τον HIV/AIDS.

Όπως λέει και το όνομά της σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και τελικά να καταπολεμήσει τις διακρίσεις, το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό κάθε μορφής.

Έτσι, από τη μία θέλει να οδηγήσει σε θετικές νομικές εξελίξεις (αλλαγή νομοθεσίας σε κρατικό επίπεδο), ενώ από την άλλη επιδιώκει και την εφαρμογή νέων πρακτικών από ιδιώτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς, πάντα στη λογική της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της ενσυναίσθησης.

Άλλωστε, η αξιοπρέπεια και η αξία κάθε ατόμου κατοχυρώνεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για εμάς στον Κωτσόβολο η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ως οργανισμός, αλλά και ως άνθρωποι που εργαζόμαστε στην εταιρεία αυτή, έχουμε στο αξιακό μας σύστημα την αποδοχή και την ενσωμάτωση. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουμε να δείξουμε συγκεκριμένα έργα προς αυτή την κατεύθυνση! Το σύνθημα αλλά και η πεποίθησή μας είναι «Ίδιοι στις ανάγκες και Ίσοι στην Τεχνολογία», όπως μπορείς να δεις στην επίσημη σελίδα της Τεχνολογίας χωρίς Εμπόδια.

 

 

Τεχνολογία χωρίς εμπόδια

Αναλυτικότερα οι βασικές μας δράσεις είναι οι ακόλουθες:

 

Προσβασιμότητα για ΑμεΑ

Έχουν αναβαθμιστεί 14 καταστήματά μας με τη συνεργασία και την επίσημη αναγνώριση από την ΕΛΕΠΑΠ, ώστε να προσφέρουν μία ξεχωριστή εμπειρία αγορών και στους συνανθρώπους μας με κινητικές ή άλλες αναπηρίες. Έτσι, διαθέτουν διαδρόμους με μεγαλύτερες διαστάσεις, ειδικά διαμορφωμένους χώρους με τις κατάλληλες σημάνσεις, ενώ οι τουαλέτες, τα πάρκινγκ και οι ανελκυστήρες πληρούν πλέον νέες αναβαθμισμένες προδιαγραφές.

 

Προσβασιμότητα για άτομα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού

Ο Κωτσόβολος είναι ο πρώτος retailer στην Ελλάδα που προσπαθεί να προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία σε άτομα με αυτισμό με το να ενσωματώσει τη λεγόμενη αισθητηριακή προσβασιμότητα σε 11 καταστήματα. Μάλιστα, συνεργάστηκε με την ομάδα TheHappyAct και ανάμεσα στις διάφορες δράσεις και αλλαγές, είναι και οι αισθητηριακοί χάρτες για ασφαλή περιήγηση στα καταστήματά μας.

 

Εξυπηρέτηση στη Νοηματική

Μέσα από την ιστοσελίδα μας (www.kotsovolos.gr) προσφέρουμε μία εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών (μέσω chat), ακόμα και για άτομα με δυσκολίες στην ακοή ή την ομιλία. Επιπρόσθετα, είναι δυνατή η εξυπηρέτηση στη νοηματική γλώσσα μέσω βιντεοκλήσης!

 

Έντυπα σε γραφή Braille

Βασικά ενημερωτικά έγγραφα και δη το ενημερωτικό έντυπο για την Ασφάλιση Περιεχομένου Σπιτιού της Anytime, τα ενημερωτικά έντυπα των προγραμμάτων ασφάλισης Προστασίας Αγορών & Πληρωμών & Total Support Insurance της Generali, αλλά και το ενημερωτικό έντυπο για το Πλάνο Δόσεων Κωτσόβολος, έχουν κυκλοφορήσει σε γραφή Braille. Για την ακρίβεια, τα έντυπα αυτά επιμελήθηκε και εκτύπωσε η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ενώ είναι διαθέσιμα και στα 91 καταστήματα Κωτσόβολος σε όλη την Ελλάδα.

 

Websites

Όλες οι Ιστοσελίδες και Blog του Κωτσόβολου έχουν ενσωματωμένο ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού προσβασιμότητας για να υπάρχει ευκολότερη πλοήγηση από τα άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει και την παρουσίαση προϊόντων με αξιολογήσεις από τους ίδιους τους ανθρώπους με αναπηρίες.

 

Εκπαίδευση προσωπικού

Το προσωπικό της εταιρείας μας εκπαιδεύεται και στο να μπορεί να εξυπηρετεί ανθρώπους με αναπηρίες. Προφανώς, από τη μία γνωρίζουν τα προϊόντα με τα χαρακτηριστικά που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία, ενώ από την άλλη υπάρχει μία συνολικά αλλαγή στην κουλτούρα εξυπηρέτησης.

 

Προϊόντα

Ως Κωτσόβολος και σε συνεργασία με τους προμηθευτές μας, αναδεικνύουμε εκείνα τα προϊόντα που υποστηρίζουν ή βοηθούν ομάδες ατόμων με αναπηρίες και γενικά προβάλλουμε όλες τις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες.

 

Έρευνα

Τέλος, πάντα με πίστη στις αξίες μας και το όραμα για ουσιαστική προσφορά και αλλαγή, ολοκληρώσαμε (με τη συμβολή και συνεργασία της εταιρεία ερευνών MRB και με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου της EΣΑμεΑ) την πρώτη μας εκτεταμένη έρευνα για τις ανάγκες και τις δυσκολίες που συναντούν οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες, στην καθημερινότητά τους.

Φυσικά, οι δράσεις μας θα εμπλουτιστούν και θα συνεχιστούν ποικιλοτρόπως στο άμεσο μέλλον! Εξάλλου ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος μέσα από πράξεις!

Μπορείς να δεις ακόμη