1η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων

by Aggeliki Tsoukana

Η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων καθιερώθηκε για να επισημάνει τη σημασία της αντιμετώπισης όλων των ανθρώπων με ισότιμο τρόπο και με σεβασμό, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, οικονομικής κατάστασης ή άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Η ιδέα προέκυψε από διάφορες κοινωνικές κινήσεις και δράσεις που επιδίωξαν την προώθηση της ισότητας και της δικαιοσύνης. Η Ημέρα αυτή έχει αναγνωριστεί επίσημα από τα “Ηνωμένα Έθνη” και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο την 1η Μαρτίου.

Πρακτικά, ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικών Διακρίσεων είναι να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και τη δράση για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης μέσα από εκπαιδευτικές εκστρατείες, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προαγωγή της ισότητας, καθώς και δράσεις κοινωνικής συμμετοχής και αλληλεγγύης. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες και νιώθουν αξιοπρέπεια και αναγνώριση.

Άλλωστε, η αξιοπρέπεια και η αξία κάθε ατόμου κατοχυρώνεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Φέτος, στα 10α γενέθλιά της, η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων καλεί τον κόσμο να προστατέψει τα δικαιώματα των άλλων προστατεύοντας έτσι και την υγεία τους (By protecting everyone’s rights, we can protect everyone’s health).

 

 

Σαν Κωτσόβολος, μένουμε συνεπείς προς τις αξίες της ισότητας και του σεβασμού προς κάθε ανθρώπινο ον, και δεν γιορτάζουμε απλώς την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων, αλλά υιοθετούμε το νόημά της και στην καθημερινή μας λειτουργία. Μέσω μιας συνεπούς πολιτικής δίκαιης μεταχείρισης στο προσωπικό μας, προωθούμε ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας όπου αναγνωρίζεται η αξία του κάθε ατόμου. Επιπλέον, μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών που αναπτύσσουμε στην κοινότητα, συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση και στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και συνεκτικής κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουμε να δείξουμε συγκεκριμένα έργα προς αυτή την κατεύθυνση! Το σύνθημα αλλά και η πεποίθησή μας είναι «Ίδιοι στις ανάγκες και Ίσοι στην Τεχνολογία», όπως μπορείς να δεις στην επίσημη σελίδα της Τεχνολογίας χωρίς Εμπόδια.

 

 

Τεχνολογία χωρίς εμπόδια

Αναλυτικότερα οι βασικές μας δράσεις είναι οι ακόλουθες:

 

Προσβασιμότητα για ΑμεΑ

Έχουν αναβαθμιστεί 14 καταστήματά μας με τη συνεργασία και την επίσημη αναγνώριση από την ΕΛΕΠΑΠ, ώστε να προσφέρουν μία ξεχωριστή εμπειρία αγορών και στους συνανθρώπους μας με κινητικές ή άλλες αναπηρίες. Έτσι, διαθέτουν διαδρόμους με μεγαλύτερες διαστάσεις, ειδικά διαμορφωμένους χώρους με τις κατάλληλες σημάνσεις, ενώ οι τουαλέτες, τα πάρκινγκ και οι ανελκυστήρες πληρούν πλέον νέες αναβαθμισμένες προδιαγραφές.

 

Προσβασιμότητα για άτομα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού

Ο Κωτσόβολος είναι ο πρώτος retailer στην Ελλάδα που προσπαθεί να προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία σε άτομα με αυτισμό με το να ενσωματώσει τη λεγόμενη αισθητηριακή προσβασιμότητα σε 11 καταστήματα. Μάλιστα, συνεργάστηκε με την ομάδα TheHappyAct και ανάμεσα στις διάφορες δράσεις και αλλαγές, είναι και οι αισθητηριακοί χάρτες για ασφαλή περιήγηση στα καταστήματά μας.

 

Εξυπηρέτηση στη Νοηματική

Μέσα από την ιστοσελίδα μας προσφέρουμε μία εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών (μέσω chat), ακόμα και για άτομα με δυσκολίες στην ακοή ή την ομιλία. Επιπρόσθετα, είναι δυνατή η εξυπηρέτηση στη νοηματική γλώσσα μέσω βιντεοκλήσης!

 

 

Έντυπα σε γραφή Braille

Βασικά ενημερωτικά έγγραφα και δη το ενημερωτικό έντυπο για την Ασφάλιση Περιεχομένου Σπιτιού της Anytime, τα ενημερωτικά έντυπα των προγραμμάτων ασφάλισης Προστασίας Αγορών & Πληρωμών & Total Support Insurance της Generali, αλλά και το ενημερωτικό έντυπο για το Πλάνο Δόσεων Κωτσόβολος, έχουν κυκλοφορήσει σε γραφή Braille. Για την ακρίβεια, τα έντυπα αυτά επιμελήθηκε και εκτύπωσε η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ενώ είναι διαθέσιμα και στα 94 καταστήματα Κωτσόβολος σε όλη την Ελλάδα.

 

Websites

Όλες οι Ιστοσελίδες και Blog του Κωτσόβολου έχουν ενσωματωμένο ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού προσβασιμότητας για να υπάρχει ευκολότερη πλοήγηση από τα άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει και την παρουσίαση προϊόντων με αξιολογήσεις από τους ίδιους τους ανθρώπους με αναπηρίες.

 

Εκπαίδευση προσωπικού

Το προσωπικό της εταιρείας μας εκπαιδεύεται και στο να μπορεί να εξυπηρετεί ανθρώπους με αναπηρίες. Προφανώς, από τη μία γνωρίζουν τα προϊόντα με τα χαρακτηριστικά που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία, ενώ από την άλλη υπάρχει μία συνολικά αλλαγή στην κουλτούρα εξυπηρέτησης.

 

Προϊόντα

Ως Κωτσόβολος και σε συνεργασία με τους προμηθευτές μας, αναδεικνύουμε εκείνα τα προϊόντα που υποστηρίζουν ή βοηθούν ομάδες ατόμων με αναπηρίες και γενικά προβάλλουμε όλες τις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες.

 

Έρευνα

Τέλος, πάντα με πίστη στις αξίες μας και το όραμα για ουσιαστική προσφορά και αλλαγή, ολοκληρώσαμε (με τη συμβολή και συνεργασία της εταιρεία ερευνών MRB και με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου της EΣΑμεΑ) την πρώτη μας εκτεταμένη έρευνα για τις ανάγκες και τις δυσκολίες που συναντούν οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες, στην καθημερινότητά τους.

Φυσικά, οι δράσεις μας θα εμπλουτιστούν και θα συνεχιστούν ποικιλοτρόπως στο άμεσο μέλλον! Ας συνεχίσουμε να φέρνουμε φως σε έναν κόσμο που το χρειάζεται.

Μπορείς να δεις ακόμη