Τσουρεκάκια ατομικά
Από την Ιωάννα Σταμούλου Φέτος το Πάσχα κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος, γιατί με αυτά τα τσουρεκάκια ο
Ορισμένες φορές νιώθεις πως ζεις στο απόλυτο χάος; Δεν αισθάνεσαι ότι θα ήθελες να βρεις μερικά εύκολα και γρήγορα κόλπα ώστε να οργανώσεις λίγο τα πράγματα και να νιώσεις καλύτερα; Θες να είναι όλα τακτοποιημένα; Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένες συμβουλές για να εκμεταλλευτείς καθημερινά αντικείμενα με αναπάντεχο τρόπο και να φτιάξεις την εικόνα του σπιτιού σου.
Έχεις πρόβλημα να βάλεις σωστά και με τάξη τα λουλούδια στο βάζο; Φτιάξε όμορφα μπουκέτα χωρίς να χρειαστείς το απορροφητικό σφουγγαράκι με το οποίο φτιάχνουν συνθέσεις οι ανθοπώλες. Απλώς τύλιξε ένα λαστιχάκι γύρω απ’ τους βλαστούς κι άσε τα λουλούδια να πέσουν φυσικά. Αυτό είναι πολύ εξυπηρετικό κυρίως για να γεμίζεις βάζα με πλατιά στόμια.
Επειδή η λίστα για τα ψώνια και τις δουλειές δεν πρέπει απαραίτητα να είναι ένα χαρτί με μαγνήτη στο ψυγείο, πάρε μια κορνίζα, βάλε μέσα είτε ένα κομμάτι ύφασμα, ή ένα χρωματιστό χαρτί και γράψε με ειδικό μαρκαδόρο που σβήνει με σφουγγάρι, τα ψώνια και τις δουλειές σου. Και όμορφο και πρακτικό.
Δεν ξέρεις πώς να προστατεύσεις το χαρτί περιτυλίγματος που σου περίσσεψε μέχρι να το χρησιμοποιήσεις ξανά; Φοβάσαι μήπως σκιστεί, λερωθεί ή χαλάσει; Κόψε το ένα πόδι από ένα καλσόν και πέρασε το γύρω απ’ το ρολό. Έτσι θα είναι έτοιμο για χρήση στην επόμενη εορταστική περίσταση.
Έχεις πολλά ίδια κλειδιά; Βαρέθηκες να ψάχνεις ποιο αντιστοιχεί σε ποια πόρτα κάθε φορά; Σημάδεψε κάθε ένα απ’ τα κλειδιά σου με το δικό του χρώμα βερνίκι νυχιών κι έτσι θ’ αναγνωρίζεις πολύ εύκολα ποιο πάει που.
Οργάνωσε τα συρτάρια σου με απλό τρόπο κόβοντας τα κουτιά στη μέση –είτε κατά μήκος, είτε κατά πλάτος- και γεμίζοντας τα «διαμερίσματα» που θα προκύψουν με εσώρουχα, κάλτσες, σουτιέν ή φανελάκια. Ιδανικό για την οργάνωση πολλών διαφορετικών πραγμάτων στο ίδιο συρτάρι και –φυσικά- για τα παιδιά. Επίσης δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα.
Γλίτωσε χώρο και απόφυγε τις «κατολισθήσεις» αντικειμένων αποθηκεύοντας επίπεδα αντικείμενα κουζίνας όπως λαδόκολλες, δίσκους για κουλουράκια, δίσκους κοπής, καπάκια από μπολ και κατσαρόλες στο αξεσουάρ γραφείου που συνήθως χρησιμεύει για να ξεχωρίζεις τα έγγραφά σου. Ιδανικό και για την ταξινόμηση περιοδικών με συνταγές, ή εκτυπώσεις απ’ το Internet.
Είτε είναι μεγάλα, είτε είναι μικρά συνήθως είναι εξαιρετικά γερά κι αν δεν τα κρατήσεις για να φυλάς μέσα το ίδιο το κόσμημα, μπορεί να σου χρησιμεύσουν για την οργάνωση του γραφείου, μιας και μπορείς να βάλεις μέσα από συνδετήρες και πινέζες, έως μολύβια και στυλό στα μεγαλύτερα απ’ αυτά. Είναι μια ιδανική λύση για την οργάνωση των χαοτικών συρταριών γραφείου.
Εδώ μιλάμε για μια έξυπνη και αποτελεσματική λύση για το χώρο που κάνεις μερεμέτια και επισκευές (αποθήκη, ή γκαράζ) και συνήθως έχεις πολλά αντικείμενα όπως βίδες και καρφιά διαφορετικού μεγέθους, παξιμάδια, γρανάζια ή οτιδήποτε σχετικό. Πολύ απλά, κόλλα, ή κάρφωσε τα καπάκια απ’ τις γυάλες είτε κάτω από κάποιο μεγάλο τραπέζι, ή πάγκο εργασίας, είτε ακόμα καλύτερα κάτω από ράφια. Γέμισε τη γυάλα με τα αντικείμενα που θέλεις και προσάρμοσέ την στο καπάκι. Έτσι αφενός εκμεταλλεύεσαι ως αποθηκευτικό χώρο κάτι που δεν είχες φανταστεί ποτέ, κι αφετέρου είναι πολύ απλό να ξεβιδώνεις τη γυάλα και να παίρνεις το εργαλείο, ή το ανταλλακτικό που θες. Επίσης, μπορείς να έχεις έτοιμες μερικές άδειες γυάλες στη θέση τους για όταν τις χρειαστείς.
Αν το επιτρέπει ο χώρος στην ντουλάπα σου βάλε τους γάντζους της ντουζιέρας στη μπάρα της ντουλάπας και κρέμασε από εκεί τσάντες, τσαντάκια και πορτοφόλια. Έτσι και μπροστά σου θα τα ‘χεις και θα μπορείς να διαλέξεις όποιο θες ευκολότερα, ενώ θ’ αποφύγεις το χάος στο κάτω μέρος της ντουλάπας, ή τα πάνω ράφια.
Χριστούγεννα, ή παιδικό πάρτι και χρειάζεται να τυλίξεις πολλά δώρα; Για εύκολη πρόσβαση στις κορδέλες σου πέρασέ τες στο σταντ του χαρτιού κουζίνας. Βάλε τις πιο πλατιές κάτω και τις λεπτότερες πάνω και είσαι έτοιμος. Όταν τελειώσεις μη ξεχάσεις να κολλήσεις την άκρη της κορδέλας στο καρούλι της για να μην ξετυλιχτεί και γίνει χάος.
Ιδανικό για το παιδικό δωμάτιο μιας και μπορείς ν’ αποθηκεύσεις εύκολα κι οργανωμένα τα μπλοκ ζωγραφικής, τους μαρκαδόρους και τις μπογιές. Βάλε τα μπλοκ, ή βιβλία στη θέση των πιάτων και τους μαρκαδόρους και τις μπογιές στη θήκη για τα μαχαιροπήρουνα.
Μπορεί να υπάρχουν πολλά αξεσουάρ στο εμπόριο για να τακτοποιείς τα καλώδιά σου, αλλά τα καλύτερα είναι αυτά με ταινία τύπου Velcro. Μπορείς είτε να τα προμηθευτείς σκέτα γι’ αυτή τη δουλειά, είτε -ως πιο φθηνή λύση- να πάρεις ένα ρολό τριών μέτρων και να το χρησιμοποιήσεις κατά το δοκούν.
Αν δεν θέλεις να πληρώσεις τίποτα, αλλά και να τακτοποιήσεις τα καλώδιά σου, μπορείς να πάρεις μια κάλτσα, να κόψεις το κάτω μέρος της και να περάσεις από εκεί τα καλώδια και να τα τακτοποιήσεις. Άλλα κόλπα περιλαμβάνουν το κάρφωμα ενός γάντζου κάτω απ’ το γραφείο και το πέρασμα των καλωδίων εκεί, ενώ για να τα ξεχωρίσεις μπορείς να τους βάζεις ετικέτες τύπου post-it για το πού πάει τι. Τα καλώδια του PC (laptop ή desktop) που έχεις στο γραφείο σου, μπορείς κάλιστα να τα περάσεις ένα-ένα ξεχωριστά μέσα από συνδετήρες που θα στερεώσεις στο γραφείο σου (όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία), ώστε να μην μπλεχτούν ξανά μεταξύ τους.
Κρέμασε τ’ αγαπημένα και –μάλλον- πολυφορεμένα σου κολιέ και βραχιόλια σε σημείο μ’ εύκολη πρόσβαση σ’ ένα καρφωμένο στον τοίχο ράφι με γάντζους για παλτό, ή σε καλόγερο. Πέρα απ’ την ευκολία πρόσβασης, θ’ αποφύγεις και το μπλέξιμο που προκαλείται όταν τα βάζεις σε συρτάρι, ή κουτί.
Κρέμασε διάφορα πράγματα (σ’ όλα τα μεγέθη και σχήματα) σ’ έναν προσαρμοσμένο διάτρητο πίνακα. Προτίμησε έναν πίνακα με τρύπες όπου οι πίροι μπορούν να κρατήσουν περισσότερο βάρος. Αν οι πίροι σου είναι σε διάφορα μεγέθη κρέμασε στους πιο μικρούς τα πιο ελαφριά αντικείμενα.
Σου τελείωσε το κερί και δεν έχεις τι να κάνεις την άδεια θήκη που θυμίζει σφηνάκι, ή ποτηράκι για ούζο, ή ρακή; Μπορείς να την κάνεις θήκη για οδοντογλυφίδες την επόμενη φορά που θα σερβίρεις ορεκτικά, ή χρησιμοποίησέ την ως άλλη μια λύση για την αποθήκευση μικροπραγμάτων του γραφείου. Αντίστοιχα, μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τα ποτήρια του ούζου.
Για όλα τα είδη χειροτεχνίας και ζωγραφικής των παιδιών, αλλά και γενικά για την οργάνωση του δωματίου τους, προτίμησε διάφανα πλαστικά κουτιά που διατίθενται στο εμπόριο. Έτσι και εσύ βλέπεις τι υπάρχει σε κάθε κουτί, αλλά και τα παιδιά σου ξέρουν απευθείας ποιο ν’ ανοίξουν όταν χρειαστούν κάτι.
Πέρα απ’ το ράφι της κουζίνας, τα ραφάκια για το γραφείο εξυπηρετούν στο να ξεχωρίζεις τα διάφορα είδη μακιγιάζ στο μπάνιο. Στο ένα μπορείς να βάζεις κραγιόν, στο άλλο δίσκους ντεμακιγιάζ, βούρτσες, χτένες κτλ.
Θυμάσαι το κόλπο με τα κλειδιά; Στην ίδια λογική πάρε ένα χρωματιστό κουτί, μ’ άλλο χρώμα για κάθε μέλος της οικογένειας, όπου ο καθένας θα βάζει συγκεκριμένα προσωπικά είδη για να μην τα ψάχνει, αλλά και για να τα έχει έτοιμα πριν φύγει απ’ το σπίτι. Μιλάμε για είδη άμεσης ανάγκης όπως κλειδιά, κινητό, γυαλιά ηλίου, ομπρέλες γάντια κ.λπ.
Θέλεις να έχεις συνεχώς μπροστά σου τη συνταγή ανοιχτή ενώ μαγειρεύεις και δεν έχεις που να στηρίξεις το βιβλίο; Πάρε μια κρεμάστρα για παντελόνια, ή φούστες και πιάσε εκεί το βιβλίο, έχοντας το ανοιχτό στη σελίδα που θες και κρέμασέ το απ’ όποιο πόμολο ντουλαπιού βολεύει.
Αντί να είναι κρυμμένα τα καθαριστικά σου σε κάποιο ντουλάπι που ποτέ δεν ξέρεις τι έχει στο πίσω μέρος του, πάρε μια παπουτσοθήκη, κρέμασέ τη σε μια πόρτα και βάλε σε κάθε υποδοχή από ένα καθαριστικό.