25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων

by Zikou Stella

Οι κομπιουτεράδες, όσοι δηλαδή αρέσκονται να περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους μπροστά από μια οθόνη, έχοντας στα χέρια τους ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι, έχουν τη δική τους γιορτή στις 25 Μαΐου. Είναι η λεγόμενη Geek Pride Day ή Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων.

 

Την αρχή έκανε το 2006 ο Ισπανός μπλόγκερ Χερμάν Μαρτίνεθ, γνωστός στο διαδίκτυο με το όνομα Σενιόρ Μπουέμπο. Γύρω στα 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης και έπαιξαν Pac-Man. Το γεγονός δεν άργησε να λάβει διεθνή διάσταση και έτσι οι κομπιουτεράδες απέκτησαν τη δική τους ξεχωριστή γιορτή, για να θυμίζουν σε όλους ποιοι είναι και τι κάνουν.

Υπάρχουν πολλά θέματα που απασχολούν τους κομπιουτεράδες σχετικά με το αγαπημένο τους χόμπι ή το αντικείμενο εργασίας τους.

Σύμφωνα με έρευνες, τα κυριότερα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τον τελευταίο χρόνο είναι τα εξής:

 

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας. Τους τελευταίους μήνες, όλο και πληθαίνουν αυτοί που ασχολούνται με τα λεγόμενα chat bots. Τα τροφοδοτούν με πληροφορίες / ερωτήσεις και αναμένουν απαντήσεις. Οι κομπιουτεράδες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αργά ή γρήγορα, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα τους αντικαταστήσουν σε ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς τους. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να περιορίσουν τη λεγόμενη ζημιά, χρησιμοποιώντας τέτοια προγράμματα σε εργασίες που ο ανθρώπινος νους θα δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει, όπως οι αναλύσεις δεδομένων μεγάλου όγκου.

 

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο

Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Κομπιουτεράδες είναι αυτοί που τις προκαλούν, κομπιουτεράδες και εκείνοι που προσπαθούν να τις αποτρέψουν ή να διορθώσουν την κατάσταση που προκαλεί η κάθε παράνομη πράξη. Άλλοτε για λύτρα, άλλοτε για λόγους βιομηχανικής κατασκοπίας, άλλοτε για εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών. Όπως και να έχει είναι ένας σοβαρός λόγος η ψηφιακή ασφάλεια, ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες να μην εμπιστεύονται το διαδίκτυο ούτε καν για να στείλουν email.

 

Cloud Computing

Υπηρεσίες cloud computing όπως το Amazon Web Services (AWS), το Microsoft Azure και το Google Cloud Platform γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς στον χώρο των επιχειρήσεων. Όλες διαφημίζουν ότι προσφέρουν ασφαλή αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων, όπως επίσης και μια εξελιγμένη πλατφόρμα για ανάπτυξη εφαρμογών, απαλλάσσοντας τις εταιρείες από την ανάγκη να συντηρούν data centers που καταλαμβάνουν χώρο και απαιτούν εξειδικευμένο δυναμικό. Δεν νοείται σύγχρονος κομπιουτεράς που να μην έχει έστω τις βασικές γνώσεις περί cloud computing.

 

Ανάπτυξη και συντήρηση εφαρμογών

Η δημιουργία εφαρμογών, κυρίως για συσκευές με λειτουργικό iOS και Android αποτελούν ένα από τα κύρια αντικείμενα εργασίας των επαγγελματιών κομπιουτεράδων. Η τάση να χειριζόμαστε τα πάντα μέσω ενός smartphone συνεχώς αυξάνεται και όπως είναι προφανές την ίδια πορεία ακολουθεί η ανάγκη για ανάπτυξη apps. Τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Συναλλαγές με τράπεζες, έκδοση πιστοποιητικών, παράδοση και παραλαβή παραγγελιών, αποστολή emails, παρακολούθηση εταιρικών δεδομένων, επεξεργασία φωτογραφιών, ενημέρωση, πλοήγηση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακολούθηση ταινιών και σειρών, είναι μόνο λίγες από τις καθημερινές δραστηριότητες που πραγματοποιεί ο σύγχρονος άνθρωπος και έχει ανάγκη τον κομπιουτερά για να δημιουργήσει την πλέον εύκολη στη χρήση, γεμάτη λειτουργίες, δωρεάν (σε πολλές περιπτώσεις) εφαρμογή.

 

PC Gamers- Μια κατηγορία μόνοι τους

Οι PC gamers αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία στην κοινότητα των κομπιουτεράδων. Για τους περισσότερους, δεν αρκεί απλά το μεροκάματο μπροστά από την οθόνη, αλλά επιστρέφοντας στο σπίτι τους, σβήνουν το υπόλοιπο της δίψας τους ασχολούμενοι με τα αγαπημένα τους video games. Στο μυαλό τους, περιστρέφονται καθημερινά μια σειρά από θέματα, με τα βασικότερα να συνοψίζονται ως εξής:

 

Οι τιμές των καρτών γραφικών

Μια από τις επιπτώσεις της πανδημίας ήταν το προσωρινό λουκέτο σε εργοστάσια που κατασκευάζουν ημιαγωγούς και παντός είδους άλλα υλικά για ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες ελλείψεις στην αγορά και ένα από τα θύματα ήταν οι κομπιουτεράδες, που είδαν τις τιμές των καρτών γραφικών να ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Έχοντας στο αίμα τους τις διαρκείς αναβαθμίσεις του υπολογιστή τους προκειμένου να παίζουν τα πάντα σε max settings, δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι φοβήθηκαν μην μείνουν πίσω σε σχέση με τους κατόχους των πανίσχυρων κονσολών νέας γενιάς. Ευτυχώς για αυτούς, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό και έτσι δεν είναι απαραίτητο να ξοδεύουν μια περιουσία για το χόμπι τους.

Οι εκπτώσεις στο Steam

Το Steam, η δημοφιλής πλατφόρμα της Valve είναι ο παράδεισος των PC gamers. Παρόλο τον ανταγωνισμό από το Epic Games Store και το GOG, είναι το ηλεκτρονικό κατάστημα που εμπιστεύεται για τις αγορές του η πλειονότητα των PC gamers και αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι το πότε θα τρέξουν οι επόμενες εκπτώσεις. Τις περιόδους αυτές, αδειάζουν κυριολεκτικά τα “ηλεκτρονικά” τους πορτοφόλια, πάντοτε με τη λογική, δίνω λίγα και παίρνω πολλά.

 

 

Η ποιότητα των PC ports

Το τελευταίο διάστημα όλο και αυξάνονται οι κακές ποιοτικά μεταφορές video games σε PC. Πολλά τα τεχνικά προβλήματα, με τους developers να διαμαρτύρονται για περιορισμένα χρονοδιαγράμματα, που τους στερούν τον απαραίτητο χρόνο να προσφέρουν στο κοινό αυτό που πραγματικά αξίζει. Παιχνίδια όπως το The Last of Us αλλά και το Star Wars Jedi: Survivor, ήταν μόνο δύο από αυτά που κυκλοφόρησαν με δεκάδες bugs και glitches, που ακόμα προσπαθούν να διορθώσουν η Sony και η EA.

 

Handheld PC gaming

Κάποτε ήταν απλά ένα όνειρο, πλέον γίνεται πραγματικότητα. Αν και υπάρχουν πολλές και διάφορες φορητές κονσόλες για video games, ο PC gamer δεν μπορεί να αποχωριστεί την αγαπημένη του αρχιτεκτονική. Από τη μία το Steam Deck της Valve, από την άλλη προσπάθειες όπως το ASUS ROG Ally αποτελούν ελπίδα για τους θιασώτες του PC Master Race ότι θα μπορούν και αυτοί να συνεχίζουν να διασκεδάζουν οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

 

 

Οι εξελίξεις στην ποιότητα των γραφικών

Τα γραφικά ήταν πάντοτε ένας τομέας για τον οποίο καμάρωναν οι PC gamers. Μοντέρνες τεχνολογίες όπως το ray tracing φέρνουν αυτό που βλέπουν στην οθόνη τους σε όλο και πιο ρεαλιστικό επίπεδο. Άλλες τεχνολογίες όπως το VRR, το DLSS και το Nvidia Reflex, έχουν δώσει επιπλέον πνοή ακόμα και σε χαμηλότερων δυνατοτήτων κάρτες γραφικών και συνθέσεις υπολογιστών, καθώς εκμεταλλευόμενες τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης, μεταφέρουν στην οθόνη αποτελέσματα υψηλής ποιότητας, γλιτώνοντας πολλούς κομπιουτεράδες από την ανάγκη για μια ακόμα αναβάθμιση.

Μπορείς να δεις ακόμη