26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψύξης

by Aggeliki Tsoukana

Η 26η Ιουνίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ψύξης μόλις το 2019 και έκτοτε τιμάται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα. Όπως λένε πολλοί, είναι η «πιο δροσερή ημέρα του χρόνου».

Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι να κατανοήσει το ευρύ κοινό το σημαντικότατο ρόλο της βιομηχανίας της ψύξης στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Η ψύξη, σε όλες της τις εκφάνσεις, βρίσκεται στην καρδιά της καθημερινότητάς μας, καθώς μας επιτρέπει να εργαζόμαστε, να αθλούμαστε, να ταξιδεύουμε…να ζούμε με άνεση.

Σκέψου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευρωπαίων ζούνε σε αστικό περιβάλλον και περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους (90%) σε κλειστούς χώρους. Κι όταν αναφερόμαστε στη βιομηχανία της ψύξης, δεν είναι μόνο τα ψυγεία και οι καταψύκτες, αλλά και η θέρμανση και ο κλιματισμός. Όλα μαζί ξεπερνούν το 50% της ενέργειας που καταναλώνεται τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τάσεις είναι ανοδικές, προκειμένου να εξασφαλίζεται ένας υγιεινός και άνετος χώρος εργασίας και διαβίωσης, αλλά και η πρόσβαση σε φρέσκα και ασφαλή τρόφιμα και βεβαίως σε ασφαλή φάρμακα.

Η μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων με ψυχόμενα μέσα και σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες επιβάλλεται, προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωσή τους και να φτάσουν ασφαλή στον προορισμό τους και στον καταναλωτή. Δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό τροφίμων και φαρμάκων καταστρέφεται ετησίως, λόγω ελλιπών συνθηκών μεταφοράς. Επίσης, τα τρόφιμα όταν σαπίζουν απελευθερώνουν επιβλαβή αέρια, όπως το μεθάνιο και από την καταστροφή τους παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον σημαντικά.

Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένη η ανάπτυξη και ευρεία χρήση της βιομηχανίας της ψύξης, προκειμένου να διασφαλίσουμε τόσο τον άνετο και ασφαλή τρόπο ζωής μας, όσο και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

 

Λύσεις κλιματισμού

Και μιας και είναι καλοκαίρι και οι ζέστες έχουν πιάσει για τα καλά, τι θα έλεγες να επιλέξεις το κατάλληλο κλιματιστικό για σένα;

Υπάρχουν πλέον πολλές λύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και την οικονομική σου δυνατότητα.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την τεχνολογία inverter. Τα κλιματιστικά αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τα συμβατικά και προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση ρεύματος. Η λειτουργία τους είναι αθόρυβη, ενώ η τεχνολογία τους τους επιτρέπει να ρυθμίζουν αυτόματα την παρεχόμενη ισχύ βάσει της επιθυμητής θερμοκρασίας, αλλά και τις απώλειες του χώρου, εξοικονομώντας ενέργεια. Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν και σε πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες με μεγάλη ισχύ και στη λειτουργία θέρμανσης.

Συνεπώς, ένα κλιματιστικό inverter είναι μία πολύ καλή λύση για όλο τον χρόνο, καθώς καλύπτει τις ανάγκες σου για κλιματισμό το καλοκαίρι και θέρμανση τον χειμώνα.

Τα πλέον σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν έξυπνες λειτουργίες, για απομακρυσμένη ενεργοποίησης/απενεργοποίηση και ρύθμιση, εντοπισμό παρουσίας ατόμου στον χώρο κ.α.

Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείς να τοποθετήσεις κλιματιστικό ή αν σε ενδιαφέρει η φορητότητα και η εύκολη μεταφορά, τότε μπορείς να επιλέξεις ένα φορητό κλιματιστικό ή ένα air cooler. Αν σκέφτεσαι κάποιον μικρό χώρο, το εξοχικό σου ή το φοιτητικό σπίτι, αυτή είναι η λύση για να δροσιστείς χωρίς να μπεις σε μεγάλα έξοδα, αλλά και με τη δυνατότητα μεταφοράς της μονάδας, ακόμα και σε διαφορετικά δωμάτια.

 

 

Ένα σύγχρονο και έξυπνο ψυγείο

Μια και μιλάμε για την παγκόσμια ημέρα ψύξης, γνωρίζεις για τα «έξυπνα» ψυγεία που έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια; Δεν είναι πια απλές συσκευές που συντηρούν τρόφιμα ή δροσίζουν το νερό σου. Πλέον, ενσωματώνουν τεχνολογίες και λειτουργίες που διευκολύνουν κατά πολύ την καθημερινότητά σου και ταιριάζουν στον σύγχρονο τρόπο ζωής σου. Και, φυσικά, είναι πιο αποδοτικά και με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από τα μοντέλα προηγούμενων δεκαετιών.

Σήμερα, λοιπόν, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις το ψυγείο σου στο WiFi και να κατεβάσεις την αντίστοιχη εφαρμογή του κατασκευαστή στο τηλέφωνό σου. Έτσι, μπορείς να ελέγχεις τις λειτουργίες της συσκευής και να ενημερώνεσαι όπου και αν βρίσκεσαι.

Μπορείς να κάνεις διαγνωστικούς ελέγχους, να ενεργοποιείς την ταχεία ψύξη, ή ακόμα και να βλέπεις το εσωτερικό του ψυγείου σου εάν το μοντέλο διαθέτει κάμερα. Για σκέψου, να είσαι στο σούπερ μάρκετ και να μπορείς να δεις μέσα στο ψυγείο σου για να αγοράσεις αυτά που χρειάζεσαι!

Κάποια μοντέλα διαθέτουν αισθητήρες στο κάτω μέρος της μονάδας και μπορείς απλά με την κίνηση των ποδιών σου να ανοίξεις την πόρτα του ψυγείου! Και σε περίπτωση που δεν έχει κλείσει καλά η πόρτα, θα γίνει αυτόματα, ώστε να μην υπάρχει απώλεια ψύξης.

Ορισμένα μοντέλα επίσης παρέχουν την επιλογή για ζεστό ή κρύο νερό, επιλέγοντας εσύ τη θερμοκρασία και την ποσότητα και ειδοποιείσαι όταν είναι έτοιμο.

Ενώ κάποια ψυγεία ντουλάπες προσφέρουν τη δυνατότητα, απλώς χτυπώντας πάνω στην πόρτα, να φωτιστεί το εσωτερικό και να δεις το περιεχόμενο, χωρίς να την ανοίξεις.

Τα «έξυπνα» ψυγεία, εν ολίγοις, κάνουν την καθημερινότητά σου πιο απλή και εύκολη και σου γλιτώνουν χρόνο, που μπορείς να περάσεις κάνοντας όσα αγαπάς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Μπορείς να δεις ακόμη