Συσκευές για “φορητή δροσιά” το καλοκαίρι

by Aggeliki Tsoukana

 

Όσο αναγκαία είναι η θέρμανση τον χειμώνα, τόσο απαραίτητη γίνεται και η υπόθεση της ψύξης το καλοκαίρι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο ν’ αντέξει κανείς την αφόρητη ζέστη χωρίς μια συσκευή που θα εξασφαλίζει δροσιά.

Όταν χρειάζεσαι δροσιά σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο που δεν διαθέτει κλιματιστικό, η ζέστη γίνεται ανυπόφορη. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο χώρος δεν ενδείκνυται καν για εγκατάσταση κλιματισμού. Κι εδώ τη λύση έρχονται να δώσουν τα φορητά κλιματιστικά, τα air cooler και οι ανεμιστήρες. Πρόκειται για τις συσκευές που σου εξασφαλίζουν εύκολη μετακίνηση ενώ προσφέρουν ικανοποιητική απόδοση δροσιάς κι εξοικονόμηση χρημάτων.

 

 

Φορητό κλιματιστικό

Τα φορητά κλιματιστικά είναι σχεδιασμένα για να ταιριάζουν σε οποιοδήποτε χώρο. Δεν απαιτείται εγκατάσταση. Μπορείς εύκολα, γρήγορα και οικονομικά να απολαμβάνεις τις ιδανικές συνθήκες όλο το καλοκαίρι, όπου κι αν επιλέξεις να λειτουργήσει.

Εφόσον ο χώρος σου είναι κλειστός, μπορείς να περιορίσεις τον κλιματισμό σε ένα μόνο δωμάτιο του σπιτιού ή του γραφείου σου. Για παράδειγμα, αν συνήθως ζεσταίνεσαι πολύ περισσότερο απ’ όλους τους άλλους στο σπίτι ή στο γραφείο, τότε μπορείς να επωφεληθείς από τη χρήση του δικού σου φορητού συστήματος ψύξης.

Επιπλέον, αυτές οι συσκευές σε βοηθούν να δροσίσεις τον χώρο σου κατά τη διάρκεια των διακοπών σου στο κάμπινγκ ή στο εξοχικό σου. Μπορείς να το τοποθετήσεις ακόμη και στο σκάφος σου για να απολαύσεις δροσιά μετά από μια κουραστική μέρα στον ήλιο.

 

 

Air Cooler

Τα air cooler λειτουργούν με βάση την εξάτμιση του νερού. Μια τεχνολογία κατά την οποία χρησιμοποιείται το νερό για την απορρόφηση της θερμότητας από τον αέρα κατά τη διαδικασία εξάτμισης του νερού για τη μείωση της θερμοκρασίας. Μια αντλία κυκλοφορεί το νερό για να διατηρεί υγρό το ειδικό πάνελ δροσισμού της μονάδας, με τον ανεμιστήρα να φυσάει αέρα. Καθώς λειτουργεί ο ανεμιστήρας της μονάδας, ο ζεστός αέρας του δωματίου εισέρχεται από τις οπές της μονάδας και περνάει μέσα από το πάνελ δροσισμού. Στη συνέχεια, γίνεται η εξάτμιση του νερού και ο εισερχόμενος αέρας ψύχεται και κατόπιν εξέρχεται, δροσερός πλέον, από τον ανεμιστήρα και οδηγείται στο περιβάλλον. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα έναν υγιεινό και φυσικό τρόπο δροσισμού.

Τα air cooler δεν απαιτούν καμία μόνιμη σύνδεση (εκτός από την παροχή ρεύματος) και είναι εφοδιασμένα με ροδάκια για να μπορείς να τα μετακινήσεις από δωμάτιο σε δωμάτιο ή οπουδήποτε τα χρειάζεσαι περισσότερο, χωρίς δυσκολία.

Εάν ζεις σε ένα πολύ ζεστό και ξηρό περιβάλλον, ένα air cooler θα «προσθέσει» μια μικρή ποσότητα υγρασίας στον αέρα για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τον υπερβολικά ξηρό αέρα. Γεμίζοντας μια φορά τη δεξαμενή νερού, μπορείς να απολαύσεις έως και πάνω από 20 ώρες δροσιάς χωρίς αναπλήρωση, ενώ τα περισσότερα μοντέλα προσφέρουν παγοκυψέλες τις οποίες μπορείς να τοποθετήσεις στη δεξαμενή νερού της συσκευής για να αυξήσεις την αποτελεσματικότητα της ψύξης.

Τα air coolers καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια. Έτσι, με κατανάλωση ενέργειας που περιορίζεται έως 80-100 Watt, μειώνεις σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ιδανική λύση για κάθε δωμάτιο, ή για μια μικρή κατοικία. Ο compact σχεδιασμός τους, σου επιτρέπει να το πάρεις μαζί σου στο εξοχικό.

 

 

Ανεμιστήρας

Αν και από πολλούς θεωρείται ξεπερασμένος, ο ανεμιστήρας παραμένει ακόμη σύμμαχος δροσιάς. Αυτή η απλή συσκευή μπορεί να φέρει σε κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, ένα δροσερό και αναζωογονητικό αεράκι, με την ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι επιτραπέζιοι ανεμιστήρες είναι τα πιο μικρά κι εύχρηστα μοντέλα. Τοποθετούνται πάνω σε τραπέζι ή άλλη υπερυψωμένη επιφάνεια και παρέχουν δυνατότητα ρύθμισης προσανατολισμού ή κίνησης. Μεταφέρονται εύκολα, γι’ αυτό και αποτελούν και την πιο δημοφιλή επιλογή για «φορητή δροσιά». Από την άλλη, οι ανεμιστήρες δαπέδου διαθέτουν μακρύ και ρυθμιζόμενο σε ύψος βραχίονα που τους επιτρέπει να τοποθετούνται στο δάπεδο. Αυτή είναι και η μόνη διαφορά τους, σε σχέση με τους επιτραπέζιους. Μάλιστα πολλά μοντέλα, μετατρέπονται εύκολα από ανεμιστήρες δαπέδου σε επιτραπέζιους, αυξάνοντας τις επιλογές χρήσης τους.

Μην αγχώνεσαι, λοιπόν, αν δεν έχεις χώρο για εγκατάσταση κλιματιστικού. Τα φορητά κλιματιστικά, τα air cooler, κι οι «φορητοί» ανεμιστήρες αποτελούν ιδανικές λύσεις δροσιάς για όσους χρειάζονται ένα σύστημα ψύξης για το εξοχικό ή, γενικά, μια προσωρινή κατοικία.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη