5 tips για να «θωρακίσεις» το πλυντήριο ρούχων από τις δυσάρεστες μυρωδιές

 

Το απορρυπαντικό και το μαλακτικό είναι σίγουρα απαραίτητα για να είναι τα ρούχα σου καθαρά, απαλά και ευωδιαστά μετά από κάθε πλύση.

Ωστόσο, είναι πιθανό να προκαλέσουν την ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στο πλυντήριο, με συνέπεια η συσκευή να αρχίζει να μυρίζει δυσάρεστα. Αυτή η “παρενέργεια” προκύπτει συχνότερα τα τελευταία χρόνια, μιας και χρησιμοποιούνται ολοένα και πιο συχνά προγράμματα χαμηλών θερμοκρασιών, για να αποτρέπεται η παραμικρή φθορά των ρούχων, αλλά και να εξοικονομείται ρεύμα στο πλύσιμο. Από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οσμές στο πλυντήριο, θα αρχίσουν να περνάνε και στην μπουγάδα σου κι έτσι θα πάψει να αποπνέει καθαριότητα.

Ωστόσο, μπορείς εύκολα να κρατήσεις τις οσμές μακριά από τη συσκευή και τα ρούχα σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθείς τις παρακάτω συμβουλές, που θα σου εξασφαλίσουν ότι το πλυντήριο θα παραμένει πάντοτε καθαρό και υγιεινό.

 

Στέγνωνε τη συσκευή μετά το πλύσιμο

Κάθε φορά που τελειώνει το πλυντήριο, φρόντιζε να στεγνώνεις τα μέρη του στα οποία έχει παραμείνει υγρασία. Σκούπιζε με ένα μαλακό και στεγνό πανί την πόρτα και το «συρτάρι» του απορρυπαντικού-μαλακτικού. Ειδικά αν το πλυντήριό σου είναι εμπρόσθιας φόρτωσης, μην αμελείς το λάστιχο της πόρτας, καθαρίζοντας σχολαστικά την πτύχωση το κάτω μέρος, όπου πάντοτε έχει μείνει μία μικρή ποσότητα νερού.

 

Άφηνε πάντοτε ανοιχτή την πόρτα

Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε σκοτεινά και υγρά περιβάλλοντα, όπως είναι και ο κάδος σου μόλις βγάλεις τα φρεσκοπλυμένα ρούχα. Επομένως, αφότου «πάρεις» την υγρασία με ένα πανί, δεν θα πρέπει να κλείσεις την πόρτα. Αντίθετα, θα πρέπει να μένει ανοικτή σε μόνιμη βάση, όπως και το «συρτάρι» του απορρυπαντικού, ώστε να αερίζεται το εσωτερικό της συσκευής.

 

Βγάζε τα ρούχα αμέσως μόλις τελειώνει το πρόγραμμα

Φρόντισε να βάζεις πλυντήριο όταν είσαι σίγουρος ότι θα είσαι σπίτι μόλις τελειώσει το πρόγραμμα, για να βγάλεις αμέσως τα ρούχα από τον κάδο. Σε αντίθετη περίπτωση, η υγρασία των ρούχων, με την πόρτα του πλυντηρίου να παραμένει κλειστή, είναι «ιδανική συνταγή» για την ανάπτυξη βακτηρίων. Ένας ακόμη λόγος για να αδειάζεις αμέσως τον κάδο είναι ότι έτσι τα ρούχα σου δεν θα τσαλακώνονται υπερβολικά στο πλύσιμο. Επομένως, έχεις διπλό κίνητρο για να μην ξεκινάς το πλύσιμο π.χ. πριν φύγεις για τη δουλειά ή πριν πέσεις για ύπνο.

 

Πρόσεχε τη δοσολογία του απορρυπαντικού

Αντί να σου εξασφαλίζει καλύτερη καθαριότητα, η υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στη συσκευή, αλλά και στα ρούχα σου. Πρώτα από όλα, είναι πιθανό στο τέλος του προγράμματος να μην έχει διαλυθεί όλη και επομένως ένα ποσοστό της να παραμείνει στον κάδο, προκαλώντας έτσι την ανάπτυξη κακοσμίας.

Αν κάνεις κατάχρηση στο απορρυπαντικό, τα υπολείμματά του μπορεί επίσης να αρχίσουν να συγκεντρώνονται στις σωληνώσεις της συσκευής, αυξάνοντας τον κίνδυνο να μην «περνά» στην αποχέτευση όλο το βρώμικο νερό της πλύσης, αλλά ένα μέρος του να επιστρέφει στη συσκευή. Ένα σενάριο που, όπως είναι φυσικό, ευνοεί επίσης την ανάπτυξη βακτηρίων.

 

Αξιοποίησε τις υψηλές θερμοκρασίες για απολύμανση

Χρησιμοποίησε σε συχνή βάση ένα πρόγραμμα υψηλών θερμοκρασιών, για να καθαρίσεις πλήρως τον κάδο και τις σωληνώσεις. Διάλεξε κατά προτίμηση ένα πρόγραμμα 90 βαθμών Κελσίου, ή γενικά με θερμοκρασία όχι μικρότερη από 60 βαθμούς Κελσίου, προσθέτοντας μία πολύ μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και, βέβαια, χωρίς να βάλεις ρούχα στο πλυντήριο.

Η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείς αυτό το πρόγραμμα «συντήρησης» της συσκευής εξαρτάται από τον αριθμό των πλυντηρίων που βάζεις. Έτσι, έχεις οικογένεια και πλένεις συχνά, τότε καλό είναι να το χρησιμοποιείς μία φορά τον μήνα. Αν πάλι πλένεις πιο αραιά, ένα τέτοιο πρόγραμμα υψηλών θερμοκρασιών είναι αρκετό κάθε δίμηνο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη