7 λάθη που κάνουν τη θέρμανση του σπιτιού να… καίει την τσέπη σου

 

 

Παρόλο που το μεσογειακό κλίμα της χώρας μας κατά κανόνα εξασφαλίζει ήπιους και σχετικά σύντομους χειμώνες, η θέρμανση δεν παύει να είναι από τα πιο σημαντικά έξοδα κάθε νοικοκυριού. Όπως είναι φυσικό, το έξοδο αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως το αν το κτίριο έχει θερμομόνωση ή όχι, το είδος της θέρμανσης ή ακόμη και την καθημερινότητα όσων κατοικούν στο σπίτι.

Ωστόσο, ρόλο στην τελική επιβάρυνση παίζει επίσης ο τρόπος χρήσης της συσκευής ή του συστήματος που αναλαμβάνει να κρατάει το σπίτι ζεστό, αφού υπάρχουν λάθη τα οποία κοστίζουν ακριβά. Παρακάτω, περιγράφουμε τα πιο συνηθισμένα σφάλματα και παραλείψεις που αν τα αποφεύγεις θα γλιτώσεις άσκοπα κόστη, χωρίς να κάνεις καμία έκπτωση στη θαλπωρή που απολαμβάνεις εσύ κι η οικογένειά σου.

 

 

Εμποδίζεις την κυκλοφορία της θερμότητας

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που χρησιμοποιούν για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του χώρου, όλα τα θερμαντικά μέσα χρειάζονται ελεύθερο χώρο γύρω τους, σε ακτίνα τουλάχιστον 1 μέτρου, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Έτσι, αν για παράδειγμα χρησιμοποιείς κεντρική θέρμανση κι απλώνεις ρούχα πάνω στα καλοριφέρ, τα έχεις «ντύσει» με διακοσμητικά καλύμματα ή είναι στριμωγμένα πίσω από έπιπλα, τότε μειώνεις την απόδοσή τους μέχρι και 20%.

Στην περίπτωση μάλιστα που χρησιμοποιείς κάποια ηλεκτρική θερμαντική συσκευή (όπως π.χ. ηλεκτρικό καλοριφέρ ή θερμοπομπό), ο ελεύθερος χώρος είναι απαραίτητος και για να αποφύγεις τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος ή πυρκαγιάς, πέρα από την αποδοτική λειτουργία.

 

 

 

Αφήνεις το σπίτι να «κρυώνει» όταν το αερίζεις

Παρόλο που είναι απαραίτητο να ανανεώνεται συχνά ο αέρας στους εσωτερικούς χώρους, αν αφήνεις μισάνοικτα τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες για αρκετή ώρα (ακόμη και για ένα μισάωρο), τότε προλαβαίνουν να κρυώσουν και τα δομικά στοιχεία του σπιτιού σου, δηλαδή οι τοίχοι και το πάτωμα. Αυτό σημαίνει πως στη συνέχεια, για να επανέλθει η θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο κι επομένως αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας.

Γι’ αυτό ο πιο δραστικός τρόπος για να «φρεσκάρεις» τον αέρα στο χώρο σου, είναι να ανοίγεις εντελώς τα παράθυρα για 5-10 λεπτά, 3 με 4 φορές την ημέρα. Έτσι, θα εξασφαλίσεις υγιεινή ατμόσφαιρα εξοικονομώντας ενέργεια.

 

 

Αφήνεις τη ζέστη να «δραπετεύει» από το δάπεδο

Αν τα παράθυρα κι οι πόρτες σου δεν κλείνουν ερμητικά, το πιο πιθανό είναι να έχεις ήδη πάρει τα μέτρα σου για να είναι πιο στεγανά, έχοντας τοποθετήσει ειδικές ταινίες, αφού τα κρύα ρεύματα που δημιουργούν «υπενθυμίζουν» πόσο μεγάλη απώλεια θερμότητας προκαλούν. Την ίδια επιρροή στη θερμότητα έχει και το «γυμνό» πάτωμα, παρόλο που δεν είναι άμεσα αντιληπτό, μπορεί να μειωθεί έως και 10%. Επομένως, προσπάθησε να καλύψεις με χαλιά και μοκέτες όσο το δυνατόν περισσότερη από την επιφάνεια του δαπέδου στο σπίτι.

 

 

Αμελείς τη συντήρηση της θέρμανσης

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείς κεντρική θέρμανση, ή κλιματιστικό για να κρατάς ζεστό το σπίτι σου, η ετήσια συντήρηση είναι από τους βασικούς κανόνες για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την κεντρική θέρμανση η ετήσια «επίσκεψη» τεχνικού, που θα επιθεωρήσει τον λέβητα και τον καυστήρα, περιορίζει το κόστος μέχρι και 20%.

Όσον αφορά το air condition, η έλλειψη ετήσιας συντήρησης μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την απόδοσή του, έως και 35%, και φυσικά αυξάνεται η πιθανότητα βλάβης. Ακόμη, στην περίπτωση του κλιματιστικού, η συντήρηση κάθε χρόνο είναι απαραίτητη και για λόγους υγείας, αφού εξασφαλίζει την καλή ποιότητα του αέρα που θερμαίνει το μηχάνημα.

 

 

Ξεχνάς αναμμένο τον απορροφητήρα και τον εξαεριστήρα του μπάνιου

Σίγουρα ο απορροφητήρας είναι αρκετά χρήσιμος το χειμώνα, αφού απομακρύνει τις μυρωδιές και κρατά χαμηλά τα επίπεδα της υγρασίας, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξεις τα παράθυρα της κουζίνας. Ωστόσο, εκτός από τις οσμές απορροφά και θερμότητα, κάτι που σημαίνει πως μειώνει την εσωτερική θερμοκρασία, αν μένει αναμμένος αφότου τελειώσει το μαγείρεμα. Το ίδιο ισχύει και με την άσκοπη χρήση του εξαεριστήρα του μπάνιου.

 

 

Επιλέγεις θερμοκρασίες καύσωνα στον θερμοστάτη

Είτε έχεις αυτόνομη κεντρική θέρμανση είτε χρησιμοποιείς κάποιο θερμαντικό μέσο για να ζεστάνεις το δωμάτιο που χρησιμοποιείς, αν ρυθμίζεις τον θερμοστάτη σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες, τότε αυξάνεις κατακόρυφα την ενεργειακή κατανάλωση, ενώ παράλληλα αυξάνεις την καταπόνηση του οργανισμού κάθε φορά που θα βρίσκεσαι εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου καλό είναι να μην υπερβαίνει ποτέ τους 20°-21° Κελσίου. Καλό είναι επίσης να πειραματιστείς με ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, αφού για κάθε 1°C που «κατεβάζεις» τον θερμοστάτη, μειώνεις την κατανάλωση ενέργειας κατά 7% περίπου.

Σ’ αυτό μπορεί να σε βοηθήσει το να φορέσεις ένα φούτερ ή μία ζακέτα, ώστε να περιορίσεις την αίσθηση του κρύου. Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, ένα επιπλέον ρούχο αυξάνει την υποκειμενική αίσθηση της θερμοκρασίας έως και κατά 3° C.

 

Ρυθμίζεις τον θερμοστάτη στα ύψη για να ζεσταθείς γρήγορα

Αν έξω το κρύο ξυρίζει, ίσως σου φανεί λογικό να ανεβάσεις το θερμοστάτη στο τέρμα μόλις επιστρέψεις στο σπίτι, για να ζεσταθείς μία ώρα αρχύτερα. Στην πραγματικότητα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις την ενεργειακή κατανάλωση άσκοπα, θερμαίνοντας υπερβολικά τον χώρο. Κι αυτό γιατί ο θερμοστάτης δεν ελέγχει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται η εσωτερική θερμοκρασία, ποια τιμή θα πρέπει να πετύχει η θέρμανση καθώς και να διατηρήσει στη συνέχεια.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη