8 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

by Zikou Stella

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (WOD) είναι μια ακόμα εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Καθιερώθηκε το 1992, όταν στη Σύνοδο για τη Γη που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο 150 ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπάνιων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η υπενθύμιση ότι οι θαλάσσιοι πόροι πρέπει να διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο και η παρότρυνση για συλλογικές προσπάθειες, ώστε να εξαλειφθούν οι πηγές που τους μολύνουν.

 

 

Ωκεανοί- Πνεύμονας ζωής

Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης. Απορροφούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και παράγουν πάνω από το μισό οξυγόνο του πλανήτη μας. Ο ρόλος τους στο οικοσύστημα είναι ακόμα πιο σημαντικός, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μεταφέροντας τη θερμότητα από τον Ισημερινό στον Βόρειο και στον Νότιο Πόλο, λειτουργούν ως ο θερμοστάτης της Γης, ρυθμίζοντας το κλίμα.

 

Ο οικονομικός παράγοντας

Εκτός από την υγεία, οι ωκεανοί είναι σημαντικοί και για την παγκόσμια οικονομία. Υπολογίζεται ότι πάνω από τρία δισ. άνθρωποι εξαρτώνται από την παράκτια και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Επιπλέον, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το κόστος λόγω της ελλιπους διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων ανέρχεται σε περίπου $200 δισ. ετησίως και θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

 

Ευκαιρία για διασκέδαση

Καθαρές θάλασσες σημαίνει απεριόριστες ευκαιρίες για διασκέδαση, ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι, η πιο αγαπημένη και πλέον τραγουδισμένη εποχή του χρόνου. Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται λίγο πριν ξεχυθείς στης παραλίες. Είναι σίγουρα μια καλή υπενθύμιση ότι αν βάλεις και εσύ το δικό σου λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος, αυτό θα σε ανταμείψει με πολλαπλούς τρόπους. Δεν υπάρχει ωραιότερη αίσθηση από αυτή του να βρίσκεσαι σε μια παραλία και να δροσίζεσαι είτε από τα γαλανά, καθαρά νερά, είτε από το δροσερό αεράκι.

 

 

Οι περισσότεροι αρκούνται σε μια βουτιά, ομπρέλα, ξαπλώστρα, ενώ άλλοι επιζητούν κάτι περισσότερο από τις ώρες που θα περάσουν στην θάλασσα, εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των διακοπών τους ή της ολιγόωρης απόδρασης από την καθημερινότητα. Το SUP και τα Sea Scooters είναι ορισμένοι από τους μοντέρνους τρόπους για διασκεδάσεις και να χαλαρώσεις πάνω ή κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

 

 

Η διασκέδαση στη θάλασσα ονομάζεται SUP

Το SUP, τα αρχικά του οποίου αντιστοιχούν στις λέξεις Stand Up Paddleboarding, είναι γνωστό στα ελληνικά ως “Όρθια Σανιδοκωπηλασία” και πρόκειται για ένα χόμπι που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία Πολυνησία και τη Χαβάη και θα λέγαμε ότι είναι “συγγενής” του surf, μόνο που ο αναβάτης δεν βρίσκεται απλά πάνω στη σανίδα περιμένοντας το κύμα για να κάνει ελιγμούς, αλλά είναι όρθιος σε αυτή και μετακινείται χρησιμοποιώντας ένα κουπί, είτε σε ήρεμα νερά, είτε σε κύμα.

Η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι τέτοια που προσφέρει εκατοντάδες μέρη για τους φίλους του SUP. Για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα, καλό θα είναι να βρεις μια απάνεμη παραλία, με ρηχά νερά και άμμο. Καλό θα είναι μάλιστα να ζητήσεις τις συμβουλές ενός πιο έμπειρου ή ακόμα και ενός εκπαιδευτή.

Όσο για τον απαραίτητο εξοπλισμό, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς ένα κατάστημα Κωτσόβολος ή να επισκεφθείς τον οδηγό που θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο για σένα. Θα σου λυθούν όλες οι απορίες σχετικά με το τι θα πρέπει να αγοράσεις, ανάλογα το βάρος που θα πρέπει να αντέχει η σανίδα, αν είναι φουσκωτή ή όχι, τις διαστάσεις της, την ταχύτητα με την οποία θέλεις να καλύπτεις αποστάσεις και το υλικό κατασκευής. Τα διάφορα “πακέτα” που θα βρεις είναι ολοκληρωμένα, οπότε με μια και μόνο αγορά θα έχεις όλα τα απαραίτητα για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με το νέο σου χόμπι.

 

 

Γνώρισε τον κόσμο του βυθού με τη βοήθεια ενός Sea Scooter

Αν το SUP σου προσφέρει τη μαγεία της διασκέδασης πάνω από τη θάλασσα, οι καταδύσεις θα σου δώσουν τη δυνατότητα να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο του βυθού, είτε κάνεις ψαροντούφεκο, είτε συλλέγεις κοχύλια και όμορφες πέτρες, είτε απλά σου αρέσει να παρατηρείς τον θαυμαστό κόσμο που υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Ένα Sea Scooter θα αποτελέσει για εσένα την πύλη για έναν ολόκληρο παράδεισο. Αρκεί να επισκεφτείς ένα κατάστημα Κωτσόβολος, όπου το εξειδικευμένο προσωπικό θα σε καθοδηγήσει στην επιλογή σου. Αν επιθυμείς να γνωρίζεις από πριν ορισμένα πράγματα, κάποια από τα πολύ βασικά είναι το βάρος της συσκευής, η ταχύτητά της και μέχρι πόσα μέτρα βάθος μπορεί να φτάσει. Μια μπαταρία με μεγάλη διάρκεια θα σου προσφέρει ακόμα περισσότερο χρόνο διασκέδασης, δίχως να απαιτείται η αλλαγή ή η επαναφόρτισή της. Η πλήρης στεγανοποίηση του scooter για να αποφευχθεί η πιθανότητα διάβρωσης των εσωτερικών μερών του θα σε γλιτώσει σίγουρα από δυσάρεστες καταστάσεις. Από εκεί και πέρα, αν είσαι αρχάριος, καλό θα είναι να προτιμήσεις ένα scooter με δικλείδες ασφαλείας, όπως η αυτόματη απενεργοποίηση σε περίπτωση υπερθέρμανσης.

Από την άλλη, αν σου αρέσουν οι βόλτες στην επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχουν και για εσένα επιλογές για sea scooter, κατάλληλες ακόμα και για νεαρές ηλικίες, πάντοτε υπό την επίβλεψη ενηλίκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή πάνω από το νερό οι παράγοντες πρόκλησης μιας μικροζημιάς είναι περισσότεροι, προσφέρεται και ειδικό κιτ, για να διορθώνεις άμεσα και εύκολα ό,τι παρουσιαστεί.

Μπορείς να δεις ακόμη