Το πλυντήριο ρούχων είναι μια από τις πιο χρήσιμες οικιακές συσκευές. Έτσι, είναι σημαντικό να διατηρείται καθαρό τόσο για την πιο ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία του όσο και για λόγους υγιεινής.
Αν αναρωτιέσαι πως γίνεται ένα πλυντήριο να χρειάζεται πλύσιμο εφόσον πλένει σχεδόν κάθε μέρα ρούχα, η απάντηση είναι απλή: όσο περισσότερες πλύσεις πραγματοποιεί το πλυντήριο τόσο πιο γρήγορα συσσωρεύονται άλατα και ρύποι από ρούχα σε διάφορα σημεία (εντός του πλυντηρίου) δημιουργώντας μούχλα και δυσοσμία. Μάλιστα, πολλές φορές αυτή η μυρωδιά περνάει και στα φρεσκοπλυμένα ρούχα. Επίσης, το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες έχει ως αποτέλεσμα να μένουν υπολείμματα απορρυπαντικού και μαλακτικού στον κάδο, στο λάστιχο του κάδου και στη θήκη απορρυπαντικού.
Καλό είναι να μην περιμένεις να γίνει το «κακό» για να καθαρίσεις το πλυντήριο ρούχων σου. Ωστόσο, ακόμα κι αν έχεις διαπιστώσει ότι το πλυντήριο σου χρειάζεται επειγόντως απολύμανση, δεν είναι ποτέ αργά να σώσεις την κατάσταση. Ας δούμε λοιπόν πως μπορείς να καθαρίσεις όλα τα μέρη του με έξυπνους και εύκολους τρόπους.
Ξεκινώντας από τον κάδο
Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να καθαρίσεις τον κάδο του πλυντηρίου είναι να επιλέξεις ένα πλήρες πρόγραμμα πλύσης στη μέγιστη θερμοκρασία. Μόλις το θέσεις σε λειτουργία τοποθέτησε στη θήκη απορρυπαντικό σε σκόνη. Μόλις ολοκληρωθεί το πλύσιμο και έχουν στραγγίξει τα νερά, σκούπισε καλά με ένα στεγνό καθαρό πανί τον κάδο, το λάστιχο γύρω από τον κάδο και την πόρτα. Μπορείς επίσης να καθαρίσεις τον κάδο με ένα καθαριστικό για ανοξείδωτες επιφάνειες ή με ζεστό νερό και ξίδι. Μόνο που θα χρειαστεί να το θέσεις σε λειτουργία στο σύντομο πρόγραμμα για να το ξεπλύνεις.
Θήκη απορρυπαντικού
Αφαίρεσε τη θήκη απορρυπαντικού και βύθισέ τη σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και άφησε τη αρκετή ώρα. Στη συνέχεια, άφησε τη να στεγνώσει καλά και κατόπιν ψέκασε με ξίδι και τρίψε καλά με ένα μαλακό σφουγγάρι. Έπειτα ξέπλυνε για ακόμα μια φορά, και σκούπισε τη καλά με ένα στεγνό πανί. Με τη βοήθεια μιας βούρτσας καθαρισμού μπουκαλιών απομάκρυνε τα υπολείμματα απορρυπαντικού και τα άλατα από τα ανοίγματα της θήκης.
Καθαρισμός φίλτρου
Το φίλτρο του πλυντηρίου – αυτό που συνήθως βρίσκεται κάτω δεξιά – πρέπει να ελέγχεται και να καθαρίζεται συχνά, καθώς εάν βουλώσει τότε μπορεί να προκληθούν διάφορες βλάβες στη συσκευή. Πριν ανοίξεις το πορτάκι του φίλτρου στρώσε κάτω ένα μεγάλο πανί ή μια πετσέτα καθώς είναι πολύ πιθανό να τρέξουν νερά. Ξεβίδωσε το φίλτρο και αφαίρεσε το. Έλεγξε αν το πτερύγιο της αντλίας αποχέτευσης γυρίζει ελεύθερα. Αν όχι, αφαίρεσε τυχόν βρωμιές ή μικροαντικείμενα που το εμποδίζουν. Στη συνέχεια, καθάρισε το φίλτρο κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό και βάλτο στη θέση του. Φρόντισε να το βιδώσεις σωστά όταν το τοποθετήσεις γιατί διαφορετικά στο επόμενο πλύσιμο θα υπάρχει διαρροή νερού.
Περίβλημα και πίνακας χειρισμού
Καθάριζε το περίβλημα και τον πίνακα χειρισμού (εάν υπάρχει) με ένα απαλό απορρυπαντικό ή σαπουνόνερο. Στέγνωσε κατόπιν τις επιφάνειες με ένα μαλακό πανί.
Κάτω από το πλυντήριο
Μη ξεχνάς να καθαρίζεις καλά και κάτω από το πλυντήριο με ηλεκτρική σκούπα καθώς σε αυτό το σημείο συσσωρεύονται σκόνη και χνούδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για πιθανό βραχυκύκλωμα της συσκευής. Με το ακροφύσιο της σκούπας θα γίνει ακόμα πιο εύκολο το καθάρισμα.
Μικρά tips μετά από κάθε πλύσιμο για αποφυγή ανάπτυξη μούχλας
- Σκούπιζε τον κάδο και το λάστιχο με ένα στεγνό καθαρό πανί, ώστε να απομακρύνεις τυχόν ρύπους ή και υπολείμματα απορρυπαντικού.
- Άφηνε ελαφρώς ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου για να εξατμιστεί κάθε ίχνος υγρασίας.
- Τράβηξε την θήκη απορρυπαντικού και ξέπλυνέ τη κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Φρόντισε να βγάζεις τα πλυμένα ρούχα όσο γίνεται πιο γρήγορα μετά την πλύση.
Καθάριζε σωστά και τουλάχιστον σε μηνιαία βάση το πλυντήριο ρούχων σου και θα απολαμβάνεις για πολλά χρόνια τις υπηρεσίες του. Να θυμάσαι, επίσης, ότι όσο πιο αξιόπιστα λειτουργεί η συσκευή σου τόσο περισσότερο συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.